22.06.2002.

Domjenak samoborskog LS-a

Pripreme za Izbornu skupštinu

Domjenak samoborskog LS-a

Samoborski liberali intenziviraju pripreme za svoju redovnu izbornu skupštinu, koja će se održati 30. lipnja. U nizu aktivnosti organizirano je i druženje za članove i simpatizere stranke. Naravno, u ležernom je ozračju raspravljena i aktualna politička situacija u Gradu Samoboru. Bila je to prilika da se manje upućenim članovima pojasne stavovi Liberalne stranke o krizi gradske vlasti, a ponovno je iskazana i spremnost za participaciju u vođenju Grada, ali pod već poznatim uvjetima - manje strančarenja i okupljanje oko programa od vitalnog interesa za Grad Samobor. No, kako je istakla predjednica samoborskog LS-a Tatjana Milek, i najnovija događanja unutar Gradskog Poglavarstva dokazuju da sadašnje koalicijake partnere to nimalo ne zanima.

FOTO: Tatjana Milek, predsjednica samoborskog LS-a upoznala je članove i simpatizere stranke sa stavovima liberala o najnovijim političkim zbivanjima u Gradu

 
22.06.2002.

Željko Košćica

Privlačan rad na terenu

Željko Košćica

Dugo najavljivana, pripremana i odgađana točka konačno je stavljena na Dnevni red Gradskog poglavarstva - Tomo Jandrečić nakon dvomjesečnog je, nimalo nježnog natezanja DC-a i HSS-a, smijenjen s mjesta koordinatora rada mjesnih odbora. No, kako na njegov rad nije bilo (bar ne na sjednici Poglavarstva) nikakvih prigovora, javnost bi izbor Željka Košćice na to mjesto mogla protumačiti samo privlačnom svotom od 7.000 kuna mjesečne naknade.

Iako su DC i SDP ovaj put inzistirali samo na odlasku Jandrečića, priča, po svemu sudeći, ima dublju pozadinu. Dapače, skloni smo ustvrditi da je ovo bio samo njen početak. Iz nekih se najava naslućuje da bi nastavak mogao uslijediti na jesen.

Robert Škiljan

FOTO Željko Košćica (DC) zamijenio je na mjestu koordinatora rada s mjesnim odborima Tomu Jandrečića (HSS)

 
22.06.2002.

Održana tradicionalna IX. izložba vina

Kruh i vino za pobjedu nad Italijom!

Održana tradicionalna IX. izložba vina

8. lipnja, odmah po okončanju infarktne utakmice s Italijom, brojni su Samoborci u dobrom raspoloženju izašli u grad, a tamo ih je, kao da je tako planirano, na plohi Trga kralja Tomislava dočekalo malo iznenađenje - štandovi s proizvodima u okviru priredbe Kruh i vino 2002. Znatiželjnici i prolaznici mogli su tako kušati domaće krušne proizvode, ali i pravu domaću rakiju - jabukovaču, kruškovaču, viljamovku, te pravo domaće vino.

No, priredba je imala i natjecateljski karakter, pa su u sklopu nje ocjenjivana najbolja vina samoborskog kraja. Iako Velike zlatne medalje, koja bi značila zaista vino vrhunske kvalitete po svim kriterijima nije bilo, dodijeljeno je 10 zlatnih, 28 srebrnih i 14 brončanih medalja, te 8 priznanja.

Bilo je prijavljeno ukupno 69 vina raznorodnog porijekla, a pobjednik je bio sauvignon Vida Trkeša s 18,30 bodova (od 20 mogućih).

Zlatne medalje dobili su Josip Librić za mješavinu bijelu, Velimir Vuković za mješavinu bijelu, Mato Pađan za graševinu, Marijan Sokolović za rizvanac, Velimir Vuković za rajnski rizling i bijeli pinot, Marijan Žganjer za chardonay II, Vid Trkeš za chardonay, Franjo Regović za silvanac zeleni, Pavlin - Koletić za bermet i Marko Trkeš za bermet.

Priredbu je uzorno organizirala Samoborska vinogradarsko vinarska udruga, na čelu s agilnim predsjednikom Marijanom Sokolovićem.

Stjepan Stanić

FOTO Ana Župančić iz Bobovice ponudila je pravi domaći kukuruzni kruh

 
22.06.2002.

Oružani prepad u Samoborskoj banci u Južnom naselju

Pljačka usred dana!

Oružani prepad u Samoborskoj banci u Južnom naselju

U četvrtak, 6. lipnja, oko 12,15 sati naoružani i maskirani razbojnik opljačkao je poslovnicu Samoborske banke u Svetonedeljskoj ulici u Samoboru.

Prema izjavama svjedoka, razbojnik je ušao u poslovnicu, pištoljem zaprijetio službenicima banke koji su mu dali zasad nepoznati iznos novca, a zatim se velikom brzinom u narančastom "golfu I" udaljio s mjesta događaja prema Zagrebu.

Prema policijskim saznanjima, traga se za muškarcem starom oko 35 godina, visokom oko 180 centimetara i odjevenom u svijetle traperice, a vozilo, za koje se ispostavilo da je ukradeno prethodne noći u Zagrebu, ima registarske oznake ZG 132-CC.

U očevidu su uz samoborske policajce sudjelovali službenici Sektora kriminalističke policije PU zagrebačke, a u potjeru za pljačkašem uključio se i policijski helikopter.

I.H.

 
22.06.2002.

Dani dječjih vrtića oduševili mališane i njihove roditelje

Cijeli grad - vrtić!

Dani dječjih vrtića oduševili mališane i njihove roditelje

Ovogodišnji Dani vrtića Grada Samobora koji su održani od 27. svibnja do 1. lipnja u organizaciji dječjih vrtića Grigor Vitez i Izvor iz Samobora i suorganizatora POU Samobor ponudili su izuzetno bogat program našim najmlađim sugrađanima i njihovim roditeljima, a i svim namjernicima koji su taj tjedan pratili ova vesela događanja.

Pod motom "Što se nauči u djetinjstvu nikad se ne zaboravlja" vrijedne tete i njihovi suradnici organizirali su brojne radionice, igraonice, gledaonice i natjecanja, a posebno treba napomenuti da se ove godine po prvi puta u Samoboru održala Mala olimpijada dječjih vrtića.

Krenimo redom. Dani dječjih vrtića Grada Samobora otvoreni su već tradicionalnom izložbom dječjih radova u Maloj dvorani POU Samobor. U utorak, 28. svibnja, g.Boris Neljak održao je predavanje na temu Odgoj i tjelovježba. Sljedećeg dana prijepodne je za sve vrtićke mališane u kino dvorani održana projekcija animiranog filma Čudesna šuma. Kako bi se što bolje pripremili za Malu olimpijadu, u četvrtak nije bilo velikih i uzbudljivih događanja.

U petak, 31. svibnja, na igralištu NK Samobor održana je prva Mala olimpijada dječjih vrtića. Brojni mali natjecatelji i budući sportaši mogli su se natjecati u nekoliko sportskih disciplina i pokazati što mogu. Kolika je važnost bavljenja djece sportom i fizičkom aktivnošću od najmanjih nogu ne treba posebno naglašavati i svakako je vrijedna inicijativa da se ovakvo sportsko natjecanje održava svake godine.

Subota je bila rezervirana za kreativne radionice svih vrsta, ali i za ples. Tako su se na Trgu Matice hrvatske mogli vidjeti različiti uporabni i ostali predmeti koje su djeca izrađivala od krpica, gline, drva, metala ili pruća, a održana je i slikarska radionica. Svoje umijeće plesa pokazali su Plesni vrtić s predstavom Kad ću konačno postati kraljica, Grupa ritmike i plesa kroz Oblake, ptice i vjetar, voditeljice Tuša Zupan i Tijana Kupres pokazale su što se radi u folklornoj igraonici, nastupili su i mali folkloraši Dječjeg folklornog ansambla Mladost Samoborček sa svojom voditeljicom Ivančicom Pogrmilović, a Plesna grupa Burka s koreografkinjom Nedom Marović - Turković pokazala je kako to rade odrasle plesačice.

U podne je održana lutkarska predstava Tintilinić.

Poslijepodne je bilo ponovno rezervirano za sport i rekreaciju. Mališani su se natjecali u raznim igrama, utrkivali se romobilima i biciklima, a održana je i nogometna utakmica.

S velikim zanimanjem djeca su gledala prave sportaše iz taekwondo klubova Samobor i Metalac, državne prvake u nogometu NK Zagreb, dečke iz judo kluba, bicikliste iz Šišmiša i padobrance iz specijalne policije.

Uz pomoć brojnih sponzora i pod pokroviteljstvom Gradskog poglavarstva Grada Samobora ovogodišnji Dani vrtića Grada Samobora zaista su pružili raznovrstan program koji će zasigurno ostati u sjećanju svim našim mališanima.

Ivica Horvat

 

Domjenak samoborskog LS-a

Željko Košćica

Održana tradicionalna IX. izložba vina

Oružani prepad u Samoborskoj banci u Južnom naselju

Dani dječjih vrtića oduševili mališane i njihove roditelje

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003