12.06.2002.

Izborna skupština samoborskog HSS-a

Grom izgubio od Repinca!

Izborna skupština samoborskog HSS-a

Pavao Grom više nije predsjednik samoborskog HSS-a! To je najvažnija vijest s Izborne skupštine Gradske organizacije HSS-a, održane 28. svibnja u Lavici. Spomenuta je skupština zbog poznate krize gradske vlasti, odnosno narušenih odnosa između koalicijskih partnera, imala posebnu težinu, a Gromov uvjerljiv poraz (60:42 glasova u korist njegovog protukandidata Berislava Repinca) stvara novi kontekst u kojem će se kriza rasplitati.

Dapače, za dan nakon Izborne skupštine zakazan je nastavak prije prekinute 26. sjednice Gradskog poglavarstva, a odmah nakon nje održat će se i naredna, 27. sjednica. Sve je to priprema za sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi se trebao donijeti novi Statut Grada Samobora i niz važnih odluka. No, iskazivanje nepovjerenja Gromu u stranci koju je s priličnim uspjehom vodio niz godina, otvara niz novih mogućnosti i kombinacija u međustranačkim odnosima o kojima sada ne treba spekulirati.

Spomenimo da su na Izbornoj skupštini izabrana i dva zamjenika predsjednika stranke - to su Josip Berčić i Damir Fabek, dva potpredsjednika - Tomo Jandrečić i Tihomir Šujster, te tri nova člana Gradskog odbora - Mira Čebušnik, Stjepan Jelić i Mika Kolman.

Za blagajnika je izabran Josip Kos, a za tajnika Jurica Lastovčić.

Robert Škiljan

FOTO: Novi predsjednik samoborskog HSS-a Berislav Repinec

 
12.06.2002.

Čelnici LS-a i HNS-a ponudili izlaz za krizu vlasti u Samoboru

GLAVE SKUPA oko razvojnih programa

Čelnici LS-a i HNS-a ponudili izlaz za krizu vlasti u Samoboru

Sazvana prije najnovijih događanja, konferencija za medije samoborskih liberala i narodnjaka, održana je u pravom trenutku. Marica Jelenić, Jozo Grubeša i Franjo Brunović iz HNS-a, te Antun Dubravko Filipec i Branko Adamek iz LS-a jasno su dali do znanja da njihovo nezadovoljstvo radom samoborskog Gradskog poglavarstva traje već duže vrijeme, a nova su događanja, (misli se na prekid sjednice Gradskog poglavarstva) samo vrh ledenog brijega problema. Kakva je to vlast, pitali su sebe i prisutne novinare, koja međusobno sklapa dogovore u nekih petnaest pitanja, među kojima su i takva kao što je "treba li uopće dolaziti na posao"? Sve to u vrijeme, kako je rekao Jozo Grubeša, dok je trava oko spomenika u Parku domovinske zahvalnosti, koji je, usput govoreći, koštao 2 milijuna kuna, do koljena, a na spomeniku stoji davno položeno i trulo cvijeće. Zamijetio je to, kaže Grubeša, za vrijeme nedavnog posjeta Norvežana, kad je goste odveo na to mjesto. Na svoju i sramotu svih Samoboraca.

Maricu Jelenić posebno je zasmetala činjenica da su članovi Gradskog poglavarstva većinom građevinari, te da nema nikog tko pokriva područje društvenih djelatnosti, a poznato je kakve su obveze, što se školstva tiče, prebačene na leđa lokalne samouprave.

Antun Dubravko Filipec, bivši gradonačelnik, naglasio je da su do sada "dva puta bili prevareni" i da se više nisu voljni upuštati u iste igre. Samobor zaslužuje najbolje, rekao je Filipec, a oni, LS i HNS, nude prijedlog za rješenje problema. Temelj mu je poznati program koji se počeo provoditi za vrijeme prijašnjeg Gradskog poglavarstva, a voljni su ga, sa svima kojima je do Samobora, nastaviti provoditi. No, to se ne može raditi na način kako radi ova vlast, u kojoj svatko gleda osobni interes i interes stranke, a vitalni se problemi ne rješavaju.

Bilo je govora i o novcu. Grubeša je podsjetio da je prijašnje Poglavarstvo bilo kritizirano zbog volonterskog rada, ali se je onda ipak daleko više radilo, a o tome koliko se je uštedjelo na taj način, ne treba ni govoriti. Bilo je riječi i o troškovima koje bi, u slučaju smjene vlasti, Grad trpio zbog obveze isplate svih plaća i doprinosa političarima, 6 mjeseci nakon odlaska s funkcije. U slučaju da odu gradonačelnik i oba njegova zamjenika radilo bi se o oko 400.000 kuna, što je već respektabilna suma. U tom bi slučaju, računajući i onih 100.000 kuna iz "slučaja Jurica Škiljan", to bila najskuplja politička ekipa u novijoj povijesti Samobora. No, rekao je Antun Dubravko Filipec, za Grad je već šteta činjenica da se ne rješavaju nagomilani gradski problemi, a za moguće prijespomenute odštete oni, LS i HNS, ne mogu snositi odgovornost.

Naglasak sa spomenute konferencije LS-a i HNS-a mogao bi se sažeti u formulaciju koju je iznio Antun Dubravko Filipec: "Dokazali smo da možemo i znamo i ne prihvaćamo nikakve emisare ni ponude koji nude fotelje i radna mjesta. Mi imamo rješenja i nudimo ih drugima. Ne zanima nas podjela mjesta i funkcija prije dogovora oko toga što će se raditi. Otvoreni smo prema svima pod prije iznesenim uvjetima."

Robert Škiljan

FOTO: Marica Jelenić, Antun Dubravko Filipec i Jozo Grubeša

"Programska platforma..."

Prije konferencije za medije prisutnima je podijeljena Programska platforma razvoja Grada Samobora, materijal koji je na konferenciju uputio gradonačelnik Pavao Grom. U njemu su pobrojani svi strateški objekti i ciljevi razvoja Grada, za koje se traži svojevrsni koncenzus. Naime, na kraju su otisnuta i mjesta za potpise Gradskih vijećnika koji su s tim dokumentom sporazumni. No, nigdje nije vidljivo tko zapravo dokument predlaže. Koliko smo uspjeli saznati, to nije HSS, što je bilo za pretpostaviti, a nikakvo se drugo ime ili tijelo u dokumentu ne spominje.

Članovi LS-a i HNS-a predočenu su Programsku platformu ignorirali, vjerojatno i iz tih razloga.

R.Š.

 
12.06.2002.

Kriza gradske vlasti

Grom ipak nije opalio!

Kriza gradske vlasti

Sjednica Gradskog poglavarstva održana je, ali ne i završena 21. svibnja, u prilično mučnom ozračju i u sjeni mogućeg raspada koalicije HSS - DC.

Prije same sjednice i tijekom stanke partneri su pokušavali naći modus koji ne bi vodio raskolu. No, članovi Poglavarstva iz DC-a i SDP-a bili su uporni i nisu pokazivali ni malo sklonosti odstupanju - tražili su da se na dnevni red uvrsti točka po kojoj bi se koordinator za rad s mjesnim odborima Tomo Jandrečić razriješio te dužnosti. U kuloarima su se spominjale neke "radnje" spomenutog koordinatora, inače člana HSS-a, od kojih se, kako su tumačili članovi DC-a, "diže kosa na glavi". No, gradonačelnik Grom je čvrsto stao iza Jandrečića i najavio da će, ukoliko DC i SDP točku o Jandrečićevom smjenjivanju zaista stave na dnevni red, podnijeti ostavku.

Na početku sjednice Željko Košćica je ipak predložio Jandrečićevo smjenjivanje i točka je stavljena na sam kraj dnevnog reda.

Kao što smo već rekli, nimalo nježne rasprave o koalicijskim međuodnosima nastavile su se i za vrijeme prve stanke, a hodnici Gradskog poglavarstva odjekivali su kričanjem i dovikivanjem koje više priliči nekim drugim prostorima.

Sjednica je nastavljena u iščekivanju zadnje točke dnevnog reda.

No, kad je došla na red, gradonačelnik Grom je povukao neočekivan potez. Prekinuo je sjednicu, objavio pauzu, a kolegama iz Poglavarstva rekao samo da će "o nastavku sjednice biti obaviješteni pismeno". Odmah je bilo jasno da ova odluka nije protivna ni jednom članku Poslovnika o radu Gradskog poglavarstva i da je Gromova odluka legitimna.

To je potvrdio i tajnik Drago Kušić, pa je članovima Poglavarstva iz DC-a i SDP-a ostalo samo da se raziđu kućama.

Gromovu odluku da prekidom sjednice kupi vrijeme i omogući nove konzultacije i eventualni izlaz koji bi mu omogućio ostanak na mjestu gradonačelnika treba gledati i u svjetlu nekih drugih činjenica. Hrvoje Šarinić, predsjednik DC-a, u vrijeme posljednjih događanja je izbivao iz Samobora, odluke su, po svemu sudeći koordinirane telefonom, ali Grom vjerojatno traži konkretan i nedvosmislen odgovor predsjednika DC-a. Naravno, ukoliko on već nije sadržan u spomenutim događajima, budući da se priča o definiranom novom aranžmanu, po kojem bi koalicijsku vlast u narednom razdoblju činili DC, LS, HNS i SDP, a HSS bi ispao iz igre i pridružio se u opoziciji HDZ-u.

Osim toga, u Samoboru se ne nalazi i inače nedostupni Stjepan Mišo Vlahović, predsjednik SDP-a. Grom vjerojatno računa i na moguću promjenu njegove odluke i priklanjanje SDP-a HSS-u, budući da je u posljednjim događanjima SDP stao na, za Groma, neprijateljsku stranu.

I treće, ne i najmanje važno, samoborski HSS je pred stranačkim izborima. Jasno je da su zbog svega nevedenog (a i ne samo toga) Gromove pozicije u stranci slabije nego ikada. Koliko je poznato, na Izbornoj skupštini 29. svibnja Grom će po prvi put dobiti ozbiljnog protukandidata - Berislava Repinca, koji u programatskom razgovoru za haesesovski Samoborski list najavljuje svoje ambicije.

Sve bi se to trebalo rasplesti do naredne sjednice Gradskog vijeća koja se mora održati najkasnije do 13. lipnja, kada istječu dva mjeseca od predhodne. Hoće li i nakon toga Grom biti gradonačelnik vidjet ćemo, a ovo pišemo u četvrtak, 23. svibnja, uoči konferencije za medije LS-a i HNS-a nakon koje će se možda već znati više.

No, o tome možete pročitati na stranici 2 Samoborskog glasnika.

Robert Škiljan

FOTO: Nakon što je Pavao Grom prekinuo sjednicu Gradskog poglavarstva i u društvu najbližih suradnika napustio zgradu, Krešimiru Petrokovu, Dragi Plečku, Marijanu Lukšiću, Dragi Kušiću i Željku Košćici preostalo je samo nagađanje o

njegovim namjerama

 

Izborna skupština samoborskog HSS-a

Čelnici LS-a i HNS-a ponudili izlaz za krizu vlasti u Samoboru

Kriza gradske vlasti

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003