15.02.2002.

Humanitarni turnir u belotu

Prikupljeno 10.000 kuna

U petak, 15. veljače, odigran je u Samoboru humanitarni turnir u omiljenoj kartaškoj igri - belotu, beli kako je zovu njeni zaljubljenici. Bio je to samo jedan u nizu turnira te vrste koje već dva desetljeća organizira neumorni humanitarni djelatnik Josip Pil.

Samo u posljednje vrijeme od na taj način prikupljenih sredstava kupljeno je vozilo za prijevoz distrofičara, a vrijedne donacije primili su i dječje ustanove u Karlovcu, Dugoj Resi i Lipiku.

Predviđeno je da prihod s ovog turnira bude namijenjen Centru za odgoj i zbog preboljele cerebralne paralize imaju velike teškoće u kretanju. Kao i slične ustanove, Centar se susreće s brojnim problemima, od kojih je, kako je rekao ravnatelj Centra Mato Šokac, najveći - prostor. Naime, rad Centra odvija se u više prostora, u vrtiću i osnovnoj školi, ali i na posebnoj lokaciji na kojoj se obavlja logopedska, radna i fizikalna terapija.

Vrijedi spomenuti da se djelatnici Centra, među brojnom djecom iz Zagreba i okolice, brinu i o tri mala Samoborca.

Od novca s ovog turnira, a prikupljeno je 10.000 kuna, bit će kupljen specijalni namještaj za opremanje Centra u Goljaku.

Od poznatih osoba koje su sudjelovale na turniru vrijedi spomenuti radijskog voditelja Marija Mihaljevića, košarkaškog trenera Boška Pepsija Božića, glumca Tarika Filipovića i gradonačelnike Samobora i Zagreba, Pavla Groma i Milana Bandića, od kojih je ovaj posljednji, iako u ostavci, pokazao uobičajen elan i entuzijazam.

Spomenimo, ipak, iako to i nije bilo najvažnije, i pobjednike. To su bili Zvonimir Pipinić i Željko Kiseljak iz Brdovca, koji su u finalu pobijedili HVIDRU iz Dubrave.

Kako je ovaj humanitarni turnir organiziran izuzetno uspješno, postoji velika vjerojatnost njegovog ponovnog odigravanja za mjesec dana.

Stjepan Stanić

 
15.02.2002.

Osmoškolci obilježili dan zaljubljenih

Srčeka za Valentinovo!

14. veljače, za Valentinovo, Samoborce su na Trgu kralja Tomislava iznenadili vrijedni osmoškolci OŠ Milana Langa iz Bregane. Oni su, predvođeni pedagoginjom, a ujedno i volonterkom Crvenog križa, Maricom Marjanović, građane darivali ukusno izrađenim srčekima. Dijeljenju srčeka, proizvedenih uz asistenciju profesora likovne kulture Romea Magaša, pridružila se i volonterka samoborskog Crvenog križa Dragica Žugaj, te tajnica samoborske organizacije Barbara Kos.

I.H.

 
15.02.2002.

Krenula proizvodnja u Kristalu

15 milijuna DEM za 150 radnih mjesta

Krenula proizvodnja u Kristalu

Dugo očekivana i najavljivana proizvodnja u tvornici stakla Kristal, sada s dodatkom Rogaška, konačno je krenula! Uz prisutnost najviših predstavnika Grada, gradonačelnika Pavla Groma i njegovog zamjenika Marijana Lukšića, te tradicionalnim rezanjem vrpce pomoćnice ministra za europske integracije Marije Pejčinović-Burić, puštena je u pogon najsuvremenija linija za proizvodnju predmeta od kristalina.

Radi se o visokokvalitetnim i vrhunski dizajniranim čašama za ugostitelje i vinarije koji bi trebali potaknuti tzv. kulturu stola. Da potreba za njima postoji, svjedoči i narudžba od 500.000 čaša koje će biti plasirane na europsko tržište.

Inače, proizvodni pogon najnovije tehnološke generacije vrijedan je oko 15 milijuna DEM, a Kristal će uskoro zapošljavati oko 150 radnika, od kojih većinu iz Samobora.

Ambicije Kristala protežu se i dalje od proizvodnje predmeta od stakla. Direktor Davor Šenija s velikom je dozom entuzijazma opisao planove za izgradnju muzeja staklarstva i starih obrta općenito, malog zoološkog vrta, te sličnih objekata za zabavu.

Vidjevši sve do sada postignuto nemamo razloga sumnjati ni u ove, pomalo vizionarske planove.

Stjepan Stanić

 
15.02.2002.

Nova šansa za Žumberak

Oživljava proizvodnja mlijeka

Iz Upravnog odjela za gospodarstvo krenula je jedna hvalevrijedna i dugo očekivana inicijativa.

Okupljeni su svi koji bi svojim angažmanom mogli pridonijeti oživljavanju proizvodnje mlijeka u samoborskom dijelu Žumberka.

Već se i prije razmišljalo o tome, ali je svaka nakana bila blokirana činjenicom da se po rasutim zaseocima Žumberka uzgaja premalen broj krava čije bi se mlijeko isplatilo prikupljati i odvoziti na preradu.

Na sastanku u Gradskom poglavarstvu bili su prisutni predstavnici poduzeća LURA, Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Zagrebačke županije, predsjednik Odbora za poljoprivredu i šumarstvo Gradskog vijeća Grada Samobora Josip Kos, inicijator osnivanja Poljoprivredno - voćarsko - stočarske zadruge na području Samobora Stjepan Jelić, članovi Gradskog poglavarstva Grada Samobora Adolf Paar i Tomo Jandrečić, direktor Veterinarske stanice Samobor Tomislav Skendrović, te pročelnik Ureda za gospodarstvo Tomo Gvozdanović.

Pokazalo se da inicijativa za otkup mlijeka na Žumberku ima potporu svih, pa i onih od kojih to ponajviše ovisi - poduzeća LURA. Naime, oni su spremni otkupiti sve količine proizvedenog mlijeka, te priznati troškove prijevoza prijevozniku. Dodatan poticaj trebala bi biti odluka Gradskog poglavarstva Grada Samobora, kojom bi se dodatno subvencionirali troškovi prijevoza.

Činjenica je da se ceste i zimi dobro održavaju i angažira li se prijevoznik s ovog područja (što je uvjet), dislociranost proizvođača mlijeka ne bi trebala predstavljati nepremostiv problem.

A potencijalnih uzgajivača muznih krava ipak ima.

Nakon spomenutog sastanka otišlo se na Žumberak i u razgovoru s nekima od njih došlo se do zaključka da bi određena kreditna sredstva, plasirana pod povoljnim uvjetima, u relativno kratkom roku ovom kraju mogla pružiti šansu. U prvom redu za ostanak preostalih, pogotovo mlađih mještana.

A u perspektivi, možda jednog dana broj onih koji sa Žumberka odlaze bude manji od onih koji se u njega vraćaju. Ali ne kao planinari, već da bi u njegovoj netaknutoj prirodi živjeli i radili.

Prvi korak je učinjen. Na redu je LURA, te institucije i tijela čiji su predstavnici sudjelovali na spomenutom sastanku i pokazali interes za program oživljavanja mljekarstva na Žumberku.

Stjepan Stanić

 
15.02.2002.

Zimsko hodočašće na Svetu Geru

"Asisi na svetogerski način"

Zimsko hodočašće na Svetu Geru

Tradicionalno zimsko hodočašće na Svetu Geru i ove je godine privuklo velik broj hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske. Održano 27.siječnja, povodom Papine molitve za mir na svijetu, bio je to svojevrsni "Asisi na svetogerski način", kako je taj veliki skup vjernika nazvao nepoznati hodočasnik koji nam je ustvrdio da već godinama tim povodom posjećuje Žumberak.

Pretpostavlja se da se u 13 autobusa i stotinjak automobila, te uz prisustvo već uobičajenih "džipaša", na Svetoj Geri okupilo više od 1000 ljudi. Ovi posljednji, vozači terenskih automobila, priredili su pravi piknik s lovačkim specijalitetima.

Zamijećeni su i brojni planinari i to iz planinarskih društava diljem Hrvatske.

Liturgiju su predvodila četiri svećenika, a propovijedao je velečasni Mijo Gorski.

Liturgijsko pjevanje predvodili su mladi iz Bratovštine sv. Bernarda iz Samobora.

Ivica Horvat

 

Humanitarni turnir u belotu

Osmoškolci obilježili dan zaljubljenih

Krenula proizvodnja u Kristalu

Nova šansa za Žumberak

Zimsko hodočašće na Svetu Geru

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003