15.12.2002.

Primanje za filmske autore iz FAG Enthusia Planck

Kako se probiti do gradske kase?

Primanje za filmske autore iz FAG Enthusia Planck

Samoborsko su Gradsko poglavarstvo 11. prosinca pohodili članovi Filmske autorske grupe Enthusia Planck, udruge koja preko 30 godina njeguje foto i filmsko stvaralaštvo, djelujući stvaralački, pedagoški i edukativno. U svom je dugogodišnjem radu iznjedrila niz poznatih filmskih djelatnika, od snimatelja i urednika emisija o filmu do profesora na Akademiji za kazalište, film i televiziju.

Povod primanju Gradskoj vijećnici bile su nagrade koje su članovi FAG Enthusia Planck dobili na nedavno održanoj 34. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva u Splitu. Zamjenik gradonačelnika Drago Plečko čestitao je nagrađenim autorima, među kojima su bili Matko Burić (2. nagrada), Krunoslav Ptičar (3. nagrada) i Mario Papić (posebna diploma).

No, kurtoazni prijem pretvorio se u polemičku raspravu o tretmanu i položaju filmskog amaterizma u Samoboru, Jer, po mišljenju predsjednika FAGEP Damira Čučića, Grad odvaja premala sredstva za rad grupe čiji je rad u svakom pogledu respektabilan. Sredstva im se dodjeljuju isključivo kao članu Zajednice tehničke kulture, dok se u kao udruga iz kulture ne financiraju. Krivnju za to članovi FAGEP-a pripisuju nerazumijevanju problematike i kadrovskoj ekipiranosti Upravnog odjela za društvene djelatnosti, čiji sastav sugerira okrenutost sportu. Osim toga, dok dugo vremena razvijani projekt Mikrokina ne nailazi na potporu, financiraju se razni ad hoc programi i na brzinu osmišljene filmske smotre.

Zamjenik gradonačelnika Drago Plečko je, što je i razumljivo, branio uspostavljene odnose u financiranju udruga, pravdajući ih njihovim velikim brojem i raznovrsnošću, ali i apetitima aspiranata na financijska sredstva kojih nikad nije dovoljno.

T.M.

FOTO: Zamjenik gradonačelnika Drago Plečko i jedan od nagrađenih autora Matko Burić

 
15.12.2002.

Impresivne smreke na Trgu ukrašene dječjim radovima

Čeka se još samo snijeg

Impresivne smreke na Trgu ukrašene dječjim radovima

Pripreme za božićno - novogodišnje blagdane i priprema adekvatnog raspoloženja i ambijenta krenula je postavljanjem dviju velikih smreka na Trgu kralja Tomislava. Njihovo ukrašavanje već je po nekoj tradiciji prepušteno djeci samoborskih vrtića i osnovnih škola. Ona su, pod budnom paskom ravnateljice Dječjeg vrtića Grigor Vitez Nade Kuhar, neizbježnog Marka Amića, te pročelnika za društvene djelatnosti Damira Fabeka, a uz pomoć radnika Komunalca i njihove mehanaizacije, počela s ukrašavnjem spomenutih smreka. Tako će, ukrašene iluminacijom i dječjim radovima ponijeti uobičajeni epitet božićnih jelki.

Za kompletan ugođaj "bijelog Božića" čeka se još samo snijeg.

R.Š.

 
15.12.2002.

Predstavljene internet stranice Turističke zajednice Zagrebačke županije

Turistička ponuda "zagrebačkog prstena" na mreži svih mreža

Predstavljene internet stranice Turističke zajednice Zagrebačke županije

10. prosinca održana je u prostorijama Hrvatske obrtničke komore u Zagrebu promocija internet stranica Turističke zajednice Zagrebačke županije. Kako je u uvodu rekla direktorica Ureda TZ Zagrebačke županije Lidija Mišćin, spomenute bi stranice, koje su u izgradnji i dogradnji već godinu i pol, trebale biti dodatni poticaj razvoju turizma na području "zagrebačkog prstena", koji bilježi stalni porast turističkih posjeta i noćenja.

Na spomenutom web-siteu www.tzzz.hr dostupan je čitav niz neophodnih i dobrodošlih informacija o mjestima s područja županije, kulturnim, zabavnim zbivanjima, turističkim priredbama, ali i pojedinim turističkim objektima. Između ostalog, dostupni su i planovi središta gradova s područja županije, za što su posjetitelji spomenutog web-sitea pokazali najveći interes.

Robert škiljan

FOTO: Lidija Mišćin upoznala je prisutne s razlozima pokretanja web-sitea TZ Zagrebačke županije

 
15.12.2002.

U Samoboru krenula društveno poticana stanogradnja

POS u Maloj Jazbini

U Samoboru krenula društveno poticana stanogradnja

Izgradnja stanova iz programa društveno poticane stanogradnje, poznatijih kao "Čačićevi stanovi", krenula je i u Samoboru i to kao prva u Zagrebačkoj županiji. Početak radova obilježen je na mjestu izgradnje, u Maloj Jazbini, a uz ministra Čačića prisutni su bili i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Grada Samobora Pavao Grom.

Gradonačelnik Grom je naglasio da je Grad za izgradnju spomenutih stanova osigurao 2 milijuna kuna, što u vrijednosti zemljišta, što kroz izgradnju infrastrukture. Interes za kupnju stanova pokazala su 52 naša sugrađana, a bit će izgrađeno 25 stanova. No, kako je rekao Grom, program će se nastaviti i idućih godina, pa se je za nadati da će i ostali doći na red.

Ministar za javne radove, obnovu i graditeljstvo izrazio je zadovoljstvo početkom izgradnje stanova iz programa POS u Samoboru, te podsjetio na rok od 305 dana u kojem oni moraju biti završeni.

Gradonačelnik Grom i ministar Čačić potpisali su nakon toga povelju koja je, zajedno s kamenom temeljcem ugrađena u temelje zgrade, a njih je, na kraju blagoslovio velečasni Zdravko Novak, župnik župe Svetog Ivana Krstitelja iz Luga.

Inače, stambeni je kompleks projetiran u od strane Arhingtradea d.o.o. iz Zagreba, izvođač radova je Alfa Adria Aliplas d.o.o. iz Svete Nedelje, a nadzor će obavljati Arh-projekt d.o.o. iz Zagreba.

Robert Škiljan

 
15.12.2002.

Stare samoborske loze sin, građanin Pariza i Samobora trenutačno u rodnom kraju

Tona Tkalčić svratio u Gradsko poglavarstvo

Stare samoborske loze sin, građanin Pariza i Samobora trenutačno u rodnom kraju

U ponedjeljak, 9.prosinca, u Gradskom poglavarstvu Grada Samobora gradonačelnik Pavao Grom i njegov zamjenik Drago Plečko primili su Tonu Tkalčića, Samoborca koji vec 36 godina živi i radi u Parizu. Tkalčić je u Francusku otišao još davne 1966. godine, a tamo je uskoro razvio privatni posao, pa sada za njega radi desetak građevinaca, a ima i udio u nizu drugih poslova, poput restorana i stanova. Samoboru se rado vraća, pa je ovdje još 1988. godine izgradio kuću. Zanimljivo je da je poveći broj Samoboraca upravo u šezdesetima krenuo u Francusku, a mnogi su, poput Tkalčića, kojeg tamo zovu Antoine, uspjeli kao poduzetnici. Ili pak kao umjetnici, poput pjesnikinje Janke Štahan.

- Istražujući unatrag, pronaši smo i tragove naše obitelji sve do 14. stoljeća, a uz još neke stare samoborske familije, najstarija smo samoborska loza - kaže Tkalčić. To uvijek rado ističe, a valja istaći i njegovu gostoljubivost jer je, ne jednom, u svom domu u predgrađu Pariza, gdje živi sa suprugom, ugostio i udomio ponekog Samoborca.

R.Š.

 
15.12.2002.

Blagdanski domjenak RBA

Za nastavak uspješne suradnje

Blagdanski domjenak RBA

Među brojnim primanjima i domjencima koji se u predblagdansko vrijeme organiziraju u Samoboru, prvi je bio onaj samoborske podružnice Raiffeisenbank Austria, upriličen u Mirni.

6. prosinca se u tom poznatom samoborskom lokalu okupilo preko stotinu poslovnih partnera i komitenata banke, koji su, uz srdačno osoblje RBA na čelu s voditeljicom poslovnice Biserkom Miklenić Novačić, proveli nekoliko ugodnih sati. Bila je to i prilika za rekapitulaciju dosadašnjeg rada samoborske poslovnice RBA, te za najavu nekih novih prozvoda te ugledne financijske institucije.

R.Š.

 

Primanje za filmske autore iz FAG Enthusia Planck

Impresivne smreke na Trgu ukrašene dječjim radovima

Predstavljene internet stranice Turističke zajednice Zagrebačke županije

U Samoboru krenula društveno poticana stanogradnja

Stare samoborske loze sin, građanin Pariza i Samobora trenutačno u rodnom kraju

Blagdanski domjenak RBA

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003