05.10.2002.

Uređenje Lavice pred završetkom

U punom sjaju - do Dana Grada

Uređenje Lavice pred završetkom

"Stara dama" - Hotel Lavica, promijenila je konačno u cijelosti svoje prilično "ofucano" i nimalo reprezentativno izdanje i opet postaje hotel primjeren mjestu na kojem se nalazi.

Završetak kompletnog uređenja očekuje se do Dana Grada Samobora, 19. listopada, kada bi trebalo biti njeno svečano otvorenje. Dapače, program obi-lježavanja Dana grada djelimično će se odvijati baš u Lavici.

Stjepan Stanić

FOTO:Preuređenje Lavice iskorišteno je za konačno rješenje kanalizacijskog sustava u tom dijelu grada. Bojazan da će Gradna biti zatrpana fekalijama mogućih i dobrodošlih gostiju tako je otklonjena

 
05.10.2002.

Stvaraju se uvjeti za povratak nekad masovnog sporta

Opet na kuglanje kod Beljaka!

Stvaraju se uvjeti za povratak nekad masovnog sporta

Dobra vijest za kuglaše i sve koji vole kuglanje. Obitelj Beljak ponovno je pokrenula, sada obnovljenu i osuvremenjenu četverostaznu kuglanu u Ulici Matije Gupca. Svečanom otvaranju su u petak, 27. rujna, prisustvovali brojni samoborski sportski radnici, sponzori i, naravno - kuglaši.

Za nadati se je da će ponovni rad kuglane značiti povratak tog nekad izuzetno popularnog i raširenog sporta (igrala se i samoborska liga!), te da će trud i entuzijazam obitelji Beljak biti nagrađeni.

S.S.

 
05.10.2002.

Potpisan tripartitni ugovor u programu "Poduzetnik 2"; partneri Grad Samobor, Raiffeisenbank Austria i Ministarstvo obrta, malog i srednjeg poduzetništva

69 milijuna kuna kreditnih sredstava za samoborske poduzetnike

Potpisan tripartitni ugovor u programu

Nakon što je iskoristio i više od 100% kreditnog potencijala iz programa "Poduzetnik", Grad Samobor je spreman za novi krug povoljnog kreditiranja poduzetnika u suradnji s Ministarstvom za obrt, malo i srednje poduzetništvo. Grad Samobor je, valja naglasiti, dobitnik ovogodišnje nagrade "Nova dimenzija" našeg ministarstva, kao grad koji je ostvario najbolje rezultate u prvom krugu kreditiranja u 2000. godini. Novi program ima daleko veći kreditni potencijal (u "Grudi snijega" i "Poduzetniku" bio je ukupno 25 milijuna kuna), koji će uskoro biti na raspolaganju samoborskim poduzetnicima. Treću godinu za redom banka partner je Raiffeisenbank Austria.

Ugovor o programu "Poduzetnik 2", vrijedan 69 milijuna kuna, potpisali su danas u Samoboru zamjenik ministra Ivan Knok, gradonačelnik Pavao Grom, te predstavnik Raiffeisenbank Austria. Potpisivanje je održano u novim prostorijama Poduzetničkog centra Samobor, a zanimljivo je da je taj prostor MORH ustupio Gradu Samoboru upravo za potrebe razvoja malog gospodarstva, što je prvi takav slučaj u ovom gradu, a i jedan od prvih u RH. Ujedno, napomenimo da je Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo, u okviru Programa razvoja poduzetničkih institucija lani odobrilo ovom centru 80.000 kuna bespovratne potpore za nabavu opreme i provođenje programa, a ove godine 150.000 kuna. Osim za ovaj centar, Ministarstvo je tijekom prošle i ove godine odobrilo i 1.400.000 kuna za Radnu zonu Samobor.

Podsjetimo, Ministarstvo je prije dvije godine pokrenulo nekoliko programa povoljnog kreditiranja poduzetnika i tako započelo trend ubrzanog razvoja malog gospodarstva. Kao izuzetno kvalitetan model kreditiranja pokazalo se tripartitno udruživanje sredstava MOMSP-a, županija, gradova i općina s poslovnim bankama. Taj program, započet pod nazivom "Gruda snijega", a nastavljen u 2001. godini kao "Poduzetnik", i dalje će se provoditi, uz znatne pozitivne preinake, na korist poduzetnika i jedinica lokalne i područne samouprave. Osim toga, program je potvrdio značaj decentralizacije za koju se MOMSP zalaže. Naime, lokalna zajednica je prihvatila odgovornost razvoja malog gospodarstva na svom području kao jedan od prioriteta, što je potvrđeno sve većim brojem uključenih županija, gradova i općina u ovaj kreditni program (27 u "Grudi snijega", 66 u "Poduzetniku", više od 100 u "Poduzetniku 2").

Inače, Grad Samobor je četvrti potpisnik ugovora u "Poduzetniku 2". Tijekom proteklog i ovog tjedna potpisani su ugovori s Općinom Pitomača (10,5 milijuna kuna), s Koprivničko-križevačkom županijom (140 milijuna kuna), te s Varaždinskom županijom (120 milijuna kuna).

S.S.

FOTO: Nakon potpisivanja sporazuma bilo je razumljivo zadovoljstvo kod predstavnica samoborske poslovnice Raiffeisenbanke - Biserke Miklenić Novačić i njenih suradnica

 
05.10.2002.

Kožlak spojen s ostatkom svijeta

Otvoren put Podvrh - Nova Gorica - Rančiberg

Kožlak spojen s ostatkom svijeta

U petak, 27. rujna, otvoren je u Podvrhu asfaltirani put Bregana - Podvrh - Nova Gorica - Lančiberg. Inicijativa za njegovu obnovu i asfaltiranje potekla je od mještana, ali i vlasnika okolnih klijeti i vikendica, a realizirana je na načelu Male komunalne akcije, po kojem polovicu sredstava osiguravaju mještani, a drugu polovicu Grad. Na projektu su se posebno angažirali Josip Kos i Josip Bašić, predsjednik Mjesnog odbora Podvrh i Velika Jazbina.

Ukupna cijena izvedenih radova je oko 360.000 kuna, a nakon blagoslova puta Odbor za asfaltiranje priredio je domjenak s gulašem koji je naišao na nepodijeljene pohvale svih prisutnih.

Stjepan Stanić

FOTO: Nakon otvorenja i blagoslova novog puta služio se je pravi domaći gulaš

 
05.10.2002.

Država izgubila proces temeljen na isfabriciranoj optužnici

Robert Škiljan oslobođen!

Na Općinskom sudu u Samoboru završen je sudski proces povodom optužnice podignute od strane Općinskog državnog odvjetništva u Samoboru. Tadašnja općinska državna odvjetnica Ana-Marija Vraneković (koja je u međuvremnu degradirana na mjesto zamjenice općinske državne odvjetnice) podigla je protiv urednika Samoboskog glasnika Roberta Škiljana optužnicu u kojoj ga je teretila za navodnu zlouporabu položaja člana Gradskog poglavarstva. Izlazeći u susret svojoj prijateljici, također zaposlenoj u državnom odvjetništvu, supruzi Milivoja Martona, Ana-Marija Vraneković je bez provedenog istražnog postupka, na temelju neprovjerenih informacija, poluistina i Martonovog trabunjanja, godinu i pol povlačila po sudu očigledno nevinu osobu. Trošeći pritom novce iz državnog proračuna (cijeli je proces pao na teret države), izvrgla je ruglu svoju struku i pravosudni sustav.

Srećom, presuda je bila jedina moguća - Robert Škiljan oslobođen je krivnje, a Milivoju Martonu, njegovim bližnjima i Ana-Mariji Vraneković ostaje da malo razmisle i izvuku pouke.

 

Uređenje Lavice pred završetkom

Stvaraju se uvjeti za povratak nekad masovnog sporta

Potpisan tripartitni ugovor u programu "Poduzetnik 2"; partneri Grad Samobor, Raiffeisenbank Austria i Ministarstvo obrta, malog i srednjeg poduzetništva

Kožlak spojen s ostatkom svijeta

Država izgubila proces temeljen na isfabriciranoj optužnici

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003