30.10.2002.

Filmski neprofesionalci u Samoboru

Dobrodošli predstavnici UNICE

Filmski neprofesionalci u Samoboru

Od 25. do 27. studenog u Samoboru je održan sastanak Upravnog komiteta svjetske filmske i video organizacije za neprofesijski film "UNICA". Organizacija je članica osnivač UNESCO-a i ima 36 zemalja članica iz cijelog svijeta. Sastanku su bili prisutni predsjednik, tajnik, dopredsjednik, blagajnik i 6 savjetnika, sve članovi Komiteta. Razgovarali su o problemima svjetske organizacije, a u Gradskoj vijećnici pozdravio ih je gradonačelnik Pavao Grom sa suradnicima.

T.M.

 
30.10.2002.

Sjednica Senata Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje

Šansa u uzgoju ljekovitog bilja, pčelarstvu, kozarstvu...

Sjednica Senata Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje

22. listopada održana je u maloj dvorani POU Samobor sjednica Velikog vijeća (Senata) Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje. Predsjednik udruge Stjepan Jelić u nekoliko je točaka prisutne upoznao s izviješćem o radu u protekloj godini. Kao prvo, izdvojio je akcije koje je Udruga u proteklih godinu dana uspješno povela, a to su prije svega akcija Zbogom oružje i Srcem do mira, te nabava lož ulja za članove. Općepoznati, nažalost neuspjeli, pokušaj Marija Filipija u preplivavanju kanala La Manch najviše je odjeknuo u javnosti, no ništa manje važne nisu ni akcije doniranja krumpira, odjeće, obuće, rabljenog namještaja, te igračaka i slatkiša.

No, najzahtjevniji je projekt udruge program prekvalifikacije i zapošljavanja, u kojem će se, uz suradnju s POU Samobor i Agronomskim fakultetom, nezaposleni članovi Udruge osposobljavati za uzgajivače ljekovitog bilja, pčelare i kozare, budući da ovo područje za takve djelatnosti pruža optimalne uvjete.

Ovom je prilikom još jednom istaknuto zapošljavanje sedmorice nezaposlenih branitelja kao komunalanih izmjernika.

Bilo je riječi i o dostojnom obilježavanju i prisjećanju uloge građana Samobora i Svete Nedelje u Domovinskom ratu, a kroz izradu monografije "Samobor i Sveta Nedelja u Domovinskom ratu", koja bi svjetlo dana trebala ugledati sljedeće godine. Nju ne treba miješati s monografijom 151. brigade koja je prije nekoliko godina ambiciozno pokrenuta, ali se na njenoj izradi iz neobjašnjivih razloga stalo.

T.M.

FOTO: Predsjednik Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje Stjepan Jelić (desno) i pukovnik Nikica Burić - Čokot.

 
30.10.2002.

Samoborci "pobrali" brojna priznanja na Međunarodnom sajmu turizma u Splitu

Samoborska prezentacija najbolja, Sladiću posebno priznanje za film "Samoborček"

Samoborci

Od 18. do 20. listopada, znači baš u vrijeme kad je Samobor po prvi puta Dan Grada slavio baš u to vrijeme, u Splitu se je održavao 8. Međunarodni sajam turizma, u sklopu kojeg je bio organiziran i 5. međunarodni festival turističkog filma. Na spomenutim su priredbama sudjelovali i Samoborci, okupljeni oko Turističke razvojne inicijative, projekta koji djeluje u sklopu Poduzetničkog centra Samobor i koji već daje prve i to značajne rezulate. Dogodilo se ono najljepše. Iako su pripreme za prezentaciju samoborske turističke ponude bile iznimno kratke, djelatnici Poduzetničkog centra Samobor, v.d. direktora Miljenko Bošković i autor projekta Turističke razvojne inicijative Mladen Noršić danonoćnim su radom uspjeli pripremiti prezentaciju koja je na Međunarodnom sajmu turizma ocijenjena kao najbolja! O tome svjedoči i priznanje koje su dobili kao jedini istaknuti izlagači u konkurenciji izlagača iz 52 zemlje, pa i takvih turističkih velesila kao što su Italija, Španjolska ili Grčka.

Osim toga, na festivalu turističkog filma prikazan je i film Dražena Sladića "Samoborček", koji je nagrađen "Posebnim priznanjem za poticanje povratka izvornih vrijednosti". Scenarij za spomenuti film napisao je Joža Prudeus, a kao suradnici pojavljuju se brojni Samoborci - filmski djelatnici.

Ova su priznanja bila povod za prijem koji su za nagrađene u Gradskoj vijećnici priredili predsjednik Gradskog vijeća Marijan Pehar i zamjenik gradonačelnika Drago Plečko.

Drago Plečko je podsjetio da se ovih dana u Samoboru promoviralo niz kulturnih i gospodarskih sadržaja, od kojih svakako valja izdvojiti otvaranje Galerije Prica. Sladićev uspjeh rezultat je, kako je rekao Plečko, upravo tradicije filmskog stvaralaštva u Samoboru, rezultat koje je velik broj profesionalnih filmskih djelatnika, pa i profesora na zagrebačkoj filmskoj akademiji. Da Samobor ima što pokazati na planu turizma pokazuje priznanje Poduzetničkom centru za prezentaciju samoborskih vrijednosti.

Dražen Sladić je zahvalio na Plečkovim riječima podsjetivši na koautore filma, istaknuvši posebno autora scenarija Jožu Prudeusa, ali i pomoć Mire Čebušnik, Ivanke Brekalo, Miroslava Milonjića, Andreja Lapajnea i Foto studija Samoborček. Rekao je da im se motiv za snimanje filma bio poklopio s nazivom nagrade - željeli su potaknuti povratak izvornih vrijednosti, u ovom slučaju podsjetiti na legendarni Samoborček.

U ime Poduzetničkog centra Samobor nekoliko riječi rekao je v.d. direktora Miljenko Bošković. Zahvalio je svima koji su pomogli realizaciju prezentacije Samobora na spomenutom turističkom sajmu, u prvom redu obitelji Žganjer, čijih je 300 kremšnita u Splitu bilo ugodno iznenađenje, uz proizvođača salama g. Runtasa, obitelj Filipec, te neizostavne proizvode Suban, Hotel Livadić, Turističku zajednicu i ostale.

Mladen Noršić pojasnio je da su prezentirane dvije grupe sadržaja - fotografije Romea Ibriševića i predstavljanje novog turističkog proizvoda - Samoborske turističke marke, priznanje koje nosi 11 turističkih sadržaja, a o kojima smo već pisali povodom gospodarske izložbe Samobor - Brežice. U kvalitetu i vrijednost tih sadržaja posjetitelji sajma su se mogli uvjeriti na razne načine - putem fotografija i slikovnih opisa, neposrednim uvidom ili, što je bilo najbolje - degustacijom.

Tako osmišljena prezentacija zaista nije mogla proći nezapaženo i dobijeno priznanje ne čudi. Činjenica da je dobijeno u konkurenciji renomiranih izlagača iz najvećih turističkih zemalja govori da se u Poduzetničkom centru radi izuzetno ozbiljno, da je njegovo osnivanje pun pogodak, a orijentacija prema turističko-kreativnim sadržajima - ispravna.

Robert Škiljan

FOTO: Štand Poduzetničkog centra Samobor na Međunarodnom turističkom sajmu u Splitu (gore). Dražen Sladić i Joža Prudeus, autori filma "Samoborček", te Miljenko Bošković i Mladen Noršić, djelatnici Poduzetničkog centra Samobor (u sredini). Zamjenik gradonačelnika Drago Plečko u znak priznanja Draženu Sladiću je dodijelio vazu Kristala. Izgleda da su zalihe presušile, budući da su autori najbolje prezentacije na sajmu u Splitu otišli iz Gradske vijećnice praznih ruku (dolje).

 
30.10.2002.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Čestitke za prvih 760 godina

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Ove je godine Dan Grada Samobora po prvi put obilježen u listopadu, na treću subotu, kako je regulirano novim Statutom Grada Samobora. Ozračje koje se posljednjih tjedana osjećalo u Gradu potvrdilo je opravdanost pomicanja Dana Grada iz, mora se priznati, ljetne pustoši, bez obzira na nostalgiju i sentimente koje u Samoboraca budi Aninovo kao vjerski i pučki blagdan.

Uobičajena svečana sjednica Gradskog vijeća ove je godine održana u novouređenom Hotelu Lavica, čiji su vlasnici, obitelj Grgurić, za tu priliku tempirali svečano otvaranje.

Svečanoj sjednici prisustvovao je velik broj uzvanika, a vrijedi istaći predstavnike Veleposlanstva Republike Bugarske, te prijateljskog talijanskog grada Parabiagga. Iz Wirgesa je stigao pozdravni brzojav s prigodnim čestitkama. Bili su prisutni saborski zastupnici s ovog područja, predstavnici Zagrebačke županije, Grada Zagreba, Starog Grada na Hvaru, Vukovara, Občine Brežice, te susjednih nam općina i gradova.

Gradonačelnik Grom u svom je obraćanju prisutnima i prigodnom govoru pobrojao brojne gospodarske i komunalne domete s kojima se Grad u posljednje vrijeme može pohvaliti, smjestivši sve to u kontekst aktualne izrade Strategije Grada Samobora.

Na svečanoj su sjednici dodijeljene i nagrade Grada Samobora.

Nagrade za životno djelo dobili su Anica Lukinec i Josip Leopold. Oboje su svojim dugogodišnjim predanim pedagoškim radom znatno nadišli okvire svoje profesije i ostavili dubok trag na brojnim naraštajima samoborskih školaraca.

Godišnje nagrade Grada Samobora dobili su Franjo Sina Gluščić, za svoj sportski novinarski rad i djelovanje u TD Ferdo Livadić, ravnateljica OŠ Rude Marica Jelenić, obrtnik Božo Jurković, autor makete starog Samobora Marijan Majdak i Božidar Skendrović, vrijedni društveni djelatnik iz Ruda.

Rad svečane sjednice Gradskog vijeća popratili su neizbježni samoborski tamburaši pod ravnanjem Siniše Leopolda uz pjesmu Samoborki, Đurđice Pleše i Miroslava Živkovića.

FOTO: O proteklih godinu dana u životu Grada Samobora i planovima za budućnost govorio je gradonačelnik Pavao Grom (gore). Dobitnici nagrada Grada Samobora(dolje).

 
30.10.2002.

Otvoren i drugi dio Parka domovinske zahvalnosti

Za vječno sjećanje

Otvoren i drugi dio Parka domovinske zahvalnosti

Ovogodišnje obilježavanje Dana Grada iskorišteno je za svečano otvaranje Parka domovinske zahvalnosti. Poznato je da je na prostoru južno od crkve Svete Anastazije prošle godine otkriven spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata s područja Samobora i Svete Nedelje, jedan od najljepših priloga spomeničkoj arhitekturi nakon 1990. godine.

Uređenjem Ulice svete Ane, kojim je ona dobila izgled funkcionalne i sigurne prometnice prema gradskom groblju, Anindolu, a i dalje prema Cerju i Samoborskom gorju, završena je i druga faza izgradnje Parka.

U ime Gradskog poglavarstva Grada Samobora o rađanju ideje za podizanje spomenika i realizaciji izgradnje Parka govorio je član Gradskog poglavarstva i prvi zapovjednik 151. samoborske brigade Adolf Paar.

Đurđa Purić je, u ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, naglasila da je mnogo lakše podnositi tugu i samoću kad se one imaju s kime podijeliti, pozvavši ovom prilikom na zajedništvo i slogu.

Nazočnima su se obratili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Marijan Pehar i predstavnica Ministarstva hrvatskih branitelja Suzana Sušanj.

Ploču s imenom Parka domovinske zahvalnosti, koja se nalazi na ulazu u Park, otkrili su predsjednik Gradskog vijeća Marijan Pehar i predsjednik HVIDR-e Velimir Prosoli, a na spomenik su položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak prisjećanja na poginule u Domovinskom ratu.

U programu su sudjelovali i samoborski pjesnici Tihomir Dujmović, Milan Žegarac Peharnik, Vanda Vandekar i Ljubica Braja, koji su prigodnim recitacijama podcrtali značaj događanja, dok su samoborsko Tamburaško društvo Ferdo Livadić, Samoborke i solist Miroslav Živković dali glazbeni obol cijeloj priredbi.

Nakon nje, u obližnjoj je crkvi Svete Anastazije služena svečana misa koju je vodio samoborski župnik Stjepan Tumpa.

Ivica Horvat

FOTO: Član Gradskog poglavarstva Adolf Paar govorio je o nastajanju Parka domovinske zahvalnosti (gore). Đurđa Purić govorila je u ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata (u sredini) . Ploču s imenom Parka domovinske zahvalnosti otkrili su predsjednik Gradskog vijeća Mario Pehar i predsjednik HVIDR-e Velimir Prosoli (dolje) .

 
30.10.2002.

Otvorena Galerija Prica

Kulturni događaj desetljeća

Otvorena Galerija Prica

Priča o pokretanju i otvaranju Galerije Prica traje već više od tri godine i za to su se vrijeme u Samoboru promijenila tri Gradska poglavarstva i tri gradonačelnika. No, ideja o Donaciji Zlatka i Vesne Prica, koja je osnova Galerije Prica, preživjela je sve te politički burne godine i od svake je vlasti nailazila na potporu. Mijenjala se i moguća lokacija galerije, od "Đačkog doma" u Starogradskoj ulici, pa do novopreimenovanog Hrvatskog doma na Trgu Matice hrvatske. On je otvoren davne 1940. godine, a ove mu je godine, uz novi sadržaj - Galeriju Prica, vraćeno i staro ime.

Otvorenje Galerije Prica je najznačajniji kulturni događaj zadnjih godina u Samoboru, a o njegovom značaju može govoriti i broj i status gostiju, od ministra kulture Antuna Vujića, do predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Ive Padovana, dugogodišnjeg Pricinog prijatelja.

Pricina je umjetnost na osebujan način povezala i dva naroda, dvije države i dva grada. Prica je, naime, svojedobno donirao znatan broj svojih djela i mađarskom gradu Pečuhu, u kojem je niz godina djelovao i stvarao. Podudarnost Pricinog aktivizma u oba grada rezultirala je inicijativom za osnivanje zajedničke zaklade, koja će služiti kao potpora mladim slikarima.

Inače, Donacija Zlatka i Vesne Prica obuhvaća 71 sliku i dvije skulpture Zlatka Price i 94 fotografije njegove kćeri Vesne. O vrijednosti i umjetničkom dosegu Donacije govorila je povjesničarka umjetnosti Margarita Sveštarov Šimat, koautorica (uz Ivu Šimata Banova) kataloga Donacije.

Kad se radi o djelima Zlatka Price, u Donaciji se nalaze ona iz najranijeg, Samoborskog ciklusa, neka malo poznata, među njima i Kravica - "njegova prva slika" - kako je zove sam Prica. U njoj se nalaze i djela iz ciklusa Plodovi Zemlje, Tarski ciklus, Opatijski kišobrani, Anatomija prirode i prije spomenute dvije skulpture.

Fotografije iz dijela Donacije Vesne Prica podijeljene su u tri ciklusa: Rani radovi, nastali u Samoboru na posjedu u Mirnovcu, Samoborski staklari i Tarski ciklus.

Nema sumnje da je Samobor Donacijom Zlatka i Vesne Prica i otvaranjem Galerije Prica dobio iznimno vrijedan, kapitalan umjetnički sadržaj.

No, to je samo dio priče. Na Gradu Samoboru je da taj potencijal iskoristi i na primjeren način valorizira.

Robert Škiljan

FOTO: Povodom otvorenja Galerije Prica Zlatko Prica proglašen je počasnim građaninom Grada Samobora (gore). Ravnateljica POU Samobor Vesna Burić, predsjednik HAZU Ivo Padovan, gradonačelnik Pavao Grom, zamjenik gradonačelnika Drago Plečko, Zlatko Prica i ministar kulture Antun Vujić na otvorenju Galerije (dolje).

 

Filmski neprofesionalci u Samoboru

Sjednica Senata Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje

Samoborci "pobrali" brojna priznanja na Međunarodnom sajmu turizma u Splitu

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Otvoren i drugi dio Parka domovinske zahvalnosti

Otvorena Galerija Prica

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003