21.05.2002.

Raiffeisenbank Austria donirala računalnu opremu

Računala za igru i rad

Raiffeisenbank Austria donirala računalnu opremu

U utorak, 14. svibnja, Osnovnu školu Milana Langa u Bregani posjetili su, pokazalo se s dobrim razlogom, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti i brigu o mladeži Damir Fabek i Biserka Miklenić Novačić, voditeljica samoborske poslovnice Raiffeisen banke. Sa sobom su donijeli vrijednu donaciju - dva računala - poklon učenicima koji će ih koristiti u nastavi i igri. Računala su rabljena, ali skoro nova, a kako je pokazao razgovor koji su gosti vodili s učenicima, svijet informatike nije im stran. Dapače, desetogodišnjaci, osim razumljivog interesa za nogomet i borilačke vještine, sve više uranjaju u svijet računala.

Posvjedočila je to i pedagoginja Marica Marjanović, i sama razveseljena vrijednom donacijom.

Stjepan Stanić

 
21.05.2002.

Proštenje na Žumberku

Samoborski domobrani otkrili spomenik

Proštenje na Žumberku

12. svibnja održano je u Žumberačkom Novom Selu tradicionalno proštenje posvećeno svetom Leopoldu Bogdanu.

Okupljanje velikog broja stanovnika tog kraja, ali i onih koji u Žumberak rado svraćaju, iskoristili su članovi samoborskog ogranka udruge Hrvatski domobran i svečano otkrili spomenik domobranima ubijenim u tom kraju u razdoblju od 1941. do 1945. godine.

I.H.

 
21.05.2002.

u organizaciji samoborskog Crvenog križa

Obilježen Majčin dan

u organizaciji samoborskog Crvenog križa

Svečanom proslavom pod pokroviteljstvom Gradskog poglavarstva Grada Samobora, a u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Samobor obilježen je 12. svibnja na glavnom samoborskom trgu Majčin dan.

Ova priredba, koja je organizirana i prošle godine, mogla bi postati tradicionalna sudeći po velikom broju sudionika i građana, koji su izrazili zadovoljstvo još jednim lijepim događanjem u našem gradu.

U programu koji je vodila Davorka Kuhar sudjelovali su učenici osnovnih škola Grada Samobora i Svete Nedelje, Samoborske mažoretkinje, folkloraši iz Ruda, Branka Cvetković, Ljubica Braja, Katica Cvetković i Mihovil Mamić.

Uz darivanje ružama i prigodnim poklonima za mame i bake koje je izradila Mladež crvenog križa Osnovne škole Milana Langa iz Bregane, prolaznici i namjernici mogli su i izmjeriti svoj tlak pod stručnim nadzorom Karmen Šogorić i Marije Požgaj.

Gradsko društvo Crvenog križa Samobor zahvaljuje Vlatki Bengez, Zdravku Strmoliju, Branki Beljak, Marici Marjanović i Turističkoj zajednici na velikoj pomoći pri organizaciji ove priredbe, te svim sudionicima i posjetiteljima koji su se svesrdno odazvali ovoj akciji.

FOTO: Miljenko Bradić i mali pjevači iz osnovne škole Bogumil Toni

 
21.05.2002.

Radni dogovor o poticajima razvoja ruralnih krajeva

Turistički projekti za razvoj

 Radni dogovor o poticajima razvoja ruralnih krajeva

Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja osnovalo je stručnu skupinu koja djeluje na razvoju ruralnih krajeva poštujući principe održivog razvoja. Samobor je uključen u ovaj program na osnovu kandidature koju je krajem prošle godine Grad podnio Ministarstvu. Tada se na javni poziv odazvalo oko devedeset jedinica lokalne uprave iz Hrvatske. Odabrano je šest prijedloga iz raznih dijelova Lijepe naše. Naš prijedlog razvoja turizma u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje ostvaruje se prvi kao pilot projekt.

Do sada je održano nekoliko sastanaka u obliku konzultacija, razmjene mišljenja, informacija i ideja u Samoboru i Kostanjevcu. U utorak 7. svibnja održan je još jedan krug radnih dogovora u Poduzetničkom centru Samobor. Stručna radna skupina koju čine dr.sc. Vladimi Lay, mr.sc. Dijana Katica, mr.sc. Ranko Tadić i predstavnik Ministarstva Roland Gajšak organizirala je trosatnu radionicu. Sudjelovali su predstavnici samostalnih poduzetnika koji imaju namjeru voditi turističke razvojne projekte kao poduzetničke inicijative i Poduzetničkog centra Samobor.

Kako "dovesti tržište"?

Zaključeno je da turizam i ekološka poljoprivreda predstavljaju najbolje razvojne alternative za nerazvijeni dio Grada, odnosno područje Samoborskog gorja i Žumberka.

Program razvoja turizma u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje ima za cilj organizirati sadržaje, turističku ponudu i komunikaciju s turističkom potražnjom. Na taj će način «dovesti tržište» za poljoprivrednu i drugu proizvodnju ovog kraja kao i usluge koje će biti ponuđene, što je daleko kvalitetnije i materijalno probitačnije rješenje nego proizvoditi za "nepoznatog kupca", zelenu tržnicu, preprodavače ili izvoz.

Ovaj program razvoja turizma koji provodi Turistička razvojna inicijativa u Poduzetničkom centru podrazumijeva uklapanje i drugih komplementarnih samostalnih inicijativa i pomaže ih u pokretanju. Pritom je najvažnija funkcija Centra u povezivanju različitih poduzetničkih aktivnosti kako bi se ostvarili bolji rezultati. Na taj se način želi stvoriti ponuda destinacije što je imperativ suvremenog razvoja turizma u svijetu pa i u nas.

U završnom dijelu razvojne radionice provedena je SWOT analiza, odnosno ocijenjene su snage, slabosti, mogućnosti i opasnosti za pojedine poduzetničke inicijative i za razvoj programa u cjelini.

Pretjerano administriranje

Nakon što su sudionici izrazili svoja mišljenja rangirani su potencijali i poteškoće.

Kao SNAGA koja najviše može pridonijeti predviđenim aktivnostima ocijenjeno je da predstavlja potencijal potražnje. Odnosno stalno prisutna potražnja, prije svega turistička, koju predstavlja stanovništvo Zagreba, ali i nedovoljno akceptirana latentna potražnja «u prolazu» magistralnim prometnim pravcima koji prolaze uz Samobor. Na drugom je mjestu nužnost razvojnog djelovanja, koja proizlazi iz neophodnosti zapošljavanja nezaposlenih, podizanja društvenog i osobnog standarda građana ovog kraja i stvaranja uvjeta za prosperitet. Na trećem je mjestu izraženo razumijevanje za očuvanje ekoloških i etnografskih vrijednosti.

Ocjenjujući SLABOSTI sudionici su rangirali na prvo mjesto otežan (kompliciran) pristup financijskim sredstvima namijenjenim razvoju. Na to se nadovezuje i pretjerano administriranje, kao i preorganiziranost državnog administrativnog aparata. Kao značajne slabosti sudionici su ocijenili i nerazmijevanje za djelatnosti koje pokreću (i za turizam u cjelini), potom regulativu (zakoni) koja nije prilagođena novim djelatnostima i odnosima u poduzetništvu i nedostatak stvarne potrebe (kredit nije potpora).

Promocija Žumberka

Među MOGUĆNOSTIMA koje daju optimizam onima koji kreću u poduzetničke vode istaknuti su: bolje međusobno povezivanje poduzetnika i organizirani prihvat posjetitelja (turista) što će rezultirati stabilnijim i sigurnijim plasmanom proizvoda i usluga. Uočene su i mogućnosti u proizvodnji eko-hrane, promociji Žumberka, još boljoj potpori poduzetnicima od strane Grada i Županije i činjenica da turizam može biti «lokomotiva» koja će povući brojne druge aktivnosti.

Sudionici su podjednako rangirali OPASNOSTI koje proizlaze iz šireg okruženja i one koje se mogu desiti u obiteljskom krugu. To su neosmišljene promjene u okruženju, "reforme radi reformi" (nepovoljniji porezni propisi, usporavanje i kompliciranje administrativnih i drugih postupaka i sl.). Podjednako opasnom smatraju bolest u obitelji, jer tada nastaje zastoj zbog koncentracije na drugo područje, novih financijskih izdataka i vremena koje je potrebno za saniranje tih problema. Zbog svega toga može doći u pitanje redovno servisiranje obveza.

Stručna radna skupina Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja najavila je sljedeći radni skup za 4. lipnja ove godine. Tada će biti predstavljene mjere koje oni predlažu na osnovu spoznavanja stanja na terenu, razgovora sa sudionicima, pregleda dokumentacije i provedene SWOT analize. Mjere će biti adresirane na one institucije koje mogu smanjiti opasnosti i utjecati na otklanjanje slabosti kako bi rezultati poduzetničkog djelovanja bili onakvi kako to žele poduzetnici, ali i zajednica koja ih potiče.

Stjepan Stanić

 
21.05.2002.

Završilo obilježavanje Dana Zemlje

EKO PLAC za kraj

Završilo obilježavanje Dana Zemlje

Ovogodišnja zbivanja koja je povodom Dana Zemlje organiziralo POU Samobor, završila su 27. i 28. travnja održavanjem EKO placa na Trgu Matice hrvatske, te piknikom u Koretićima.

Na zelenoj plohi Trga Matice hrvatske bila je priređena prodajna izložba cvijeća, sadnica, ljekovitog bilja, te raznih uporabnih predmeta izrađenih od prirodnih materijala. Mogli su se razgledati i kupiti i makrobiotički proizvodi, prirodna kozmetika, te vegetarijanski prehrambeni proizvodi.

U popratnom su programu nastupilie brojne kulturno - umjetničke udruge, učenici glazbene škole i dječji zborovi.

Održana su i zanimljva predavanja s područja ekologije i zaštite prirode.

Na piknik u Koretiće, u Žumberak moglo se zaputiti biciklom ili na planinarski način - pješke. Izviđački centar u Koretićima, zahvaljujući lijepom i sunčanom danu, bio je prepun izletnika i zaljubljenika u prirodu.

Ovogodišnje, izuzetno ambiciozno zamišljeno i realizirano obilježavanje Dana Zemlje pokazalo je da interes i briga za naš planet raste, a najvažnije je od svega s problemima koje uzrokuje nekontrolirani tehnološki razvoj upoznati naraštaje koji dolaze.

A u tome se u potpunosti uspjelo.

Stjepan Stanić

 
21.05.2002.

Ulica Grada Wirgesa - Ulica Ante Starčevića - prilaz autoputu

Novo raskrižje

Ulica Grada Wirgesa - Ulica Ante Starčevića - prilaz autoputu

Na prilazu Samoboru završava se novo raskrižje koje će, semaforizirano i rasvijetljeno, dići razinu sigurnosti spomenutih prometnica, ali i promijeniti vizuru tog dijela grada.

 
21.05.2002.

Nedjelja, 5. svibnja - krizmani dan

Krizmanici učvrstili svoje vjerovanje

Nedjelja, 5. svibnja - krizmani dan

Nedjelja, 5. svibnja bila je krizmani dan za brojne mlade vjernike koji su tog dana primili sakrament potvrde. Njime su, prema učenju Katoličke crkve, "primili puninu Duha svetoga" i učvrstili svoje vjerovanje.

Krizma, prema ulju koje biskup posvećuje na Veliki četvrtak i kojim maže čelo krizmanika u ovim se krajevima naziva i firma, prema latinskom glagolu confirmare, što znači "učvrstiti", "ojačati".

Brojni krizmanici, zajedno s kumovima, ispunili su prostor crkve Svete Anastazije i park oko nje, a u centru grada osjećala se neuobičajena živost.

Nakon krizmanja i uobičajenog fotografiranja s kumovima uslijedio je tradicionalni svečani objed, u obiteljskom okruženju ili u nekom od samoborskih restorana.

I.H.

FOTO: gđu Mariju Labaš i njenu kćer Matildu, te Maju Beran sa kćerkom Sarom zatekli smo nakon krizme u dobrom raspoloženju. Razlog je bila Sarina firma, a kuma je bila - Matilda.

 
21.05.2002.

Razmatra se 55 zahtjeva za stanove iz programa POS

Kreće izgradnja "Čačićevih stanova"

Razmatra se 55 zahtjeva za stanove iz programa POS

POS-u, društveno poticanoj stanogradnji, takozvanim "Čačićevim stanovima" u Samoboru se već naziru temelji. Zgrada od 25 stanova biti će izgrađena u Maloj Jazbini, prema idejnom projektu Morane Vlahović. U sklopu stambenog kompleksa nalazit će se spomenutih 25 stanova različite veličine i broja soba. Pet će ih biti jednoipolsobnih, pet dvosobnih, deset dvoipolsobnih i dva trosobna.

Na natječaj se javilo ukupno 58 zainteresiranih potencijalnih vlasnika krova nad glavom, od kojih su trojica odmah otpala budući da ne žive na području Grada Samobora.

55 ih je u fazi obrade koja će, prema ustanovljenim kriterijima Grada Samobora, ali i banke, uroditi predajom ključeva sretnim vlasnicima.

No, po izgradnji stambenog kompleksa i 25 spomenutih stanova, očekuje se nastavak programa POS-a. Sljedeća lokacija za izgradnju bit će, po svemu sudeći, u Otoku, gdje bi se izgradnjom stanova trebao završiti započeti sportski objekt.

Ivica Horvat

FOTO: U stambenom kompleksu koji je osmislila Morana Vlahović naći će se 25 stanova različite veličine

 
21.05.2002.

Nastavak suradnje Grada Samobora i Raiffeisenbank Austrija

Novi krediti za poduzetnike

Nastavak suradnje Grada Samobora i Raiffeisenbank Austrija

26. travnja potpisan je u Gradskoj vijećnici ugovor kojim je definirana suradnja Grada Samobora i Raiffeisenbank Austria, a temeljem koje će obrtnici, mali i srednji poduzetnici i u narednom razdoblju moći koristiti povoljne uvjete kreditiranja.

Prigodom potpisivanja ugovora gradonačelnik Grom je naglasio da se ove godine u realizaciju suradnje s Raiffeisenbank Austria krenulo ranije, te da se nije čekalo Ministarstvo obrta, malog i srednjeg poduzetništva. Ono će se, naravno, priključiti kasnije, u okviru svojih redovnih aktivnosti. Podsjetio je na nagradu Nova dimenzija koju je Grad nedavno primio kao sredina koja je najviše učinila na poticanju razvoja malog i srednjeg poduzetništva i napomenuo da se ono u znatnoj mjeri odnosi i na Raiffeisenbank Austria, kao stalnog pouzdanog partnera.

Predstavnik Uprave banke g. Herljević naglasio je strategiju banke koja težište stavlja baš na kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva kao svojevrsnog zamašnjaka razvoja. Napomenuo je da banka kontinuirano uvodi nove usluge, a najavio je i još bolje uvjete kreditiranja u budućnosti. Za nadati se je, rekao je, da će Grad Samobor opet biti prvi u realizaciji tih bankarskih proizvoda i korisnik njihovih usluga.

Inače, do sada je temeljem suradnje Raiffeisenbank Austria i Grada Samobora iskorišten dosadašnji ukupno predviđeni fond od 25 milijuna kuna, i to 5 milijuna u 2000. godini, koje je dobilo 11 poduzetnika, te 20 milijuna kuna u 2001. godini za 34 poduzetnička programa.

Krediti iz netom potpisanog ugovora odobravat će se na rok od 10 godina, s dvije godine počeka otplate, te kamatnu stopu od 6,9%, odnosno 6,5%, koja se primjenjuje na novoosnovane pravne osobe koje će zaposliti visokoobrazovani kadar, uz pismenu preporuku Poduzetničkog centra Samobor i Povjerenstva Grada Samobora.

Najmanji iznos kredita je 5.000 eura, novoosnovane tvrtke mogu dobiti najviše 27.000 eura, dok visine kredita za ostale ovise o kvaliteti projekta, kreditnoj sposobnosti poduzetnika i zapošljavanju novih djelatnika.

Robert Škiljan

FOTO: Zadovoljstvo nastavkom suradnje - gradonačelnik Grom i predstavanik Uprave Raiffeisenbank Austria g.Herljević

 

Raiffeisenbank Austria donirala računalnu opremu

Proštenje na Žumberku

u organizaciji samoborskog Crvenog križa

Radni dogovor o poticajima razvoja ruralnih krajeva

Završilo obilježavanje Dana Zemlje

Ulica Grada Wirgesa - Ulica Ante Starčevića - prilaz autoputu

Nedjelja, 5. svibnja - krizmani dan

Razmatra se 55 zahtjeva za stanove iz programa POS

Nastavak suradnje Grada Samobora i Raiffeisenbank Austrija

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003