07.03.2002.

Susret predstavnika obrtnika Samobora i Vicence

Kako iskoristiti dragocjena talijanska iskustva?

Susret predstavnika obrtnika Samobora i Vicence

U utorak, 26. veljače, održan je u Gradskoj vijećnici sastanak čiji je cilj poticanje gospodarske suradnje između Italije i Hrvatske, a posebno njihovih obrtničkih komora.

Susret je organiziran na inicijativu Obrtničke komore Grada Zagreba i mr.Mirana Šoića, a sastanku su prisustvovali dr.Bruno Mayer, iz Hrvatske obrtnička komore, te Andrea Rossi i Barbara Kalinić iz Gospodarske komore VICENZE.

Grad Samobor predstavljali su gradonačelnik Pavao Grom, zamjenik gradonačelnika Marijan Lukšić i pročelnik za gospodarstvo Tomo Gvozdanović.

Bili su prisutni i predsjednik Udruženje obrtnika Samobor Goran Prgin i njegovas tajnica Silva Lamot. OZAS je zastupao Mladen Prčić, a sudjelovao je i Stipe Lucić, koji već duže vrijeme posluje na talijanskom tržištu.

Zaključeno je da treba uložiti napore na poboljšanju i proširenju gospodarske suradnje ovog područja i Vicence, za što postoje dobre namjere u uslovi.

- Samoborski su predstavnici prihvatili ponudu za prenošenje dragocjenih talijanskih iskustava, a prihvaćena je i potpora novoosnovanom Poduzetničkom centru Samobor.

Stjepan Stanić

 
07.03.2002.

Gradonačelnik Samobora primio Ivu Gregurevića

Monodrama "Đuka Begović" na filmu

Gradonačelnik Samobora primio Ivu Gregurevića

Gradonačelnik Grada Samobora Pavao Grom primio je u prostorijama Gradskog poglavarstva glumca Ivu Gregurevića i s njim porazgovarao o njegovom novom projektu - ekranizaciji monodrame "Đuka Begović". Gregurevićeva je namjera snimanje ovog poznatog djela na filmsku vrpcu, kako ne bi ostalo samo u sjećanjima gledatelja koji već dvadesetak godina imaju priliku na pozornici uživati u njegovom kazališnom izvođenju.

No, kako su za snimanje i obradu potrebna i znatna materijalna sredstva, Ivo Gregurević se za pomoć obraća svima za koje misli da bi mogli imati sluha za njegovu nakanu. Naime, "Đuka Begović" spada u obaveznu lektiru, te bi moguća pomoć lokalnih zajednica bila uzvraćena darovanjem snimljenih video - kaseta, namijenjenih osnovnim školama. Uz to, Gregurević se, u slučaju da Grad Samobor financijski pomogne njegov projekt, obavezao i na jednu besplatnu predstavu monodrame "Đuka Begović", u prostoru i povodom koji odredi Grad.

Gradonačelnik Grom rekao je da je ideja interesantna i da Grad Samobor često podupire takve i slične projekte, a da će o svemu, u konačnici, odlučiti Gradsko Poglavarstvo.

I.H.

 
07.03.2002.

Norveški veleposlanik Knut Tǿraasen posjetio Samobor

Pobratimstvo s dalekim sjeverom

Norveški veleposlanik Knut Tǿraasen posjetio Samobor

U Samoboru je u službenom posjetu boravio norveški veleposlanik u Hrvatskoj Knut Tǿraasen. Zajedno s predsjednikom Društva hrvatsko - norveškog prijateljstva g.Heinerom posjetio je Gradsko poglavarstvo gdje se susreo s gradonačelnikom Pavlom Gromom i njegovim zamjenicima Dragom Plečkom i Marijanom Lukšićem.

Gosti su upoznati s prirodnim, povijesnim i kulturnim značajkama našeg grada, ali i gospodarskim mogućnostima koje Samobor može ponuditi mogućim partnerima.

Domaćinima, predstavnicima Grada, ponuđeno je pobratimstvo s Orlandom, gradićem blizu Trondheima, na sjeveru Norveške. Orlando je poznat po izvanrednim sirevima, skupocjenim gusto tkanim vestama, te norveškom specijalitetu - sušenom lososu.

Zbog svega toga norveški su gosti zainteresirani za otvaranje "norveškog dućana", u Zagrebu ili njegovoj okolici, a koji bi bio specifičan izlog Norveške i njenih tradicionalnih proizvoda.

Bilo je govora i o mogućnosti obnavljanja tradicionalnih susreta pripadnika antifašističkih boraca - pripadnika pokreta otpora iz drugog svjetskog rata, a koji su, iz poznatih razloga, zamrli.

Norveška je, inače, veliki donator humanitarne pomoći, a između ostalog i raščišćavanja minskih polja u Hrvatskoj. Ovaj su put gosti iz Norveške pokazali interes za sponzoriranje određenih ekoloških projekata, primjerice projekta Zeleni put, koji obuhvaća područje Žumberka, te onih koji streme očuvanju izvora pitke vode. Osim toga, obećali su pomoć novoformiranom Županijskom Centru za prevenciju narkomanije i rad s ovisnicima, a u koji je izrastao samoborski Centar.

Na kraju posjete Norvežani su probali i samoborske specijalitete: bermet i neizostavne kremšnite i, treba li to uopće reći, iz našeg grada otišli zadovoljni.

I.H.

FOTO: Domaćini i gosti prilikom susreta razmijenili su posjetnice.

 
07.03.2002.

Poslovni čovjek iz Saudijske Arabije u potrazi za partnerima

Sultan Ali Al Suhaibani posjetio Samobor

Poslovni čovjek iz Saudijske Arabije u potrazi za partnerima

22. veljače Samobor je posjetio Sultan Ali Al Suhaibani, poslovni čovjek iz Saudijske Arabije. Taj je uspješni poduzetnik iz Rijada, trenutačno u poslovnim pregovorima s vlasnikom Pirotehnike Mirnovec, iskoristio priliku i posjetio Gradsko poglavarstvo i porazgovarao sa zamjenikom gradonačelnika Dragom Plečkom.

Nakon kratkotrajne posjete Poglavarstvu g. Sultan uputio se u Rude, na dogovoreni sastanak s Josipom Banom, vlasnikom tvrtke za preradu kože i krzna, a posjetio je i kamenoklesarsku radionicu Stipe Lucića. Naime, Sultan Ali Al Suhaibani ispituje mogućnosti i poslovne uvjete u Hrvatskoj, budući da su financijska ulaganja zemalja muslimanskog svijeta na zapadu u posljednje vrijeme znatno otežana. Istovremeno zemlje tranzicije, u koje spada i Hrvatska, nude tehnički obrazovane radnike, i još uvijek prihvatljivu cijenu rada.

Inače, g.Sultan posjetit će i Sajam sporta i nautike na Zagrebačkom velesajmu, a njegovi su prvi utisci o Hrvatskoj više nego dobri.

S.S.

FOTO: Franjo Koletić u društvu Sultana Ali Al Suhaibanija (desno) i njegovog prevoditelja (u sredini)

 

Susret predstavnika obrtnika Samobora i Vicence

Gradonačelnik Samobora primio Ivu Gregurevića

Norveški veleposlanik Knut Tǿraasen posjetio Samobor

Poslovni čovjek iz Saudijske Arabije u potrazi za partnerima

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003