09.11.2002.

Izborna skupština samoborskog HSLS-a

Predsjednik - Darko Štuka

Izborna skupština samoborskog HSLS-a

U subotu, 9. studenoga, održana je u maloj dvorani POU Samobor Izborna skupština samoborskog ogranka HSLS-a. Nakon ostavke dosadašnjeg predsjednika Antuna Miletića u travnju ove godine, vršitelj dužnosti predsjednika bio je Darko Štuka. On je nakon glasovanja devetnaestorice prisutnih članova Ogranka i izabran za predsjednika s 18 glasova ZA, dok su za dopredsjednike izabrani Antun Miletić i Mladen Prčić. Skupštini su prisustvovali predstavnici samoborskih stranaka - DC-a, HDZ-a i HSP-a, a u ime predsjedništva HSLS-a nazočne je pozdravio saborski zastupnik Jadranko Mijalić.

T.M.

 
09.11.2002.

Povodom Svih svetih položen vijenac i upaljene svijeće kod Velikog križa na glavnom groblju

Uspomene na poginule još su svježe

Povodom Svih svetih položen vijenac i upaljene svijeće kod Velikog križa na glavnom groblju

U četvrtak, 31. listopada, dan uoči blagdana Svih svetih, izaslanstva Grada Samobora, vojarne Taborec, Policijske postaje Samobor, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata i samoborskih političkih stranaka, položili su zajednički vijenac i zapalili svijeće ispred Velikog križa na samoborskom glavnom groblju.

Vijenac su u ime svih spomenutih položili gradonačelnik Pavao Grom i predsjednik Gradskog vijeća Marijan Pehar. Iako je to učinjeno u spomen na sve pokojne Grada Samobora, gradonačelnik Grom je posebno podsjetio na poginule u Domovinskom ratu, budući da su uspomene s nedavnog posjeta Trokutu bile još svježe.

Osim kod Velikog križa, vijenac je položen i svijeće su zapaljene i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti, a navečer je u crkvi Svete Anastazije služena misa zadušnica za sve poginule u Domovinskom ratu.

Robert Škiljan

 
09.11.2002.

Samoborske banke obilježile Međunarodni dan štednje

Štednja - ulog u budućnost

Samoborske banke obilježile Međunarodni dan štednje

Dan štednje, 31. listopada, samoborska je poslovnica HYPO ALPE ADRIA BANK iskoristila za promociju svog novog proizvoda - HYPO LIMAČ ŠTEDNJE. Naravno, radi se o dječjoj štednji uz posebno povoljne uvjete, kojom se djeca od malena uče štednji kao osiguranju za budućnost.

U sklopu promocije organizirana je nagradna igra u kojoj su školarci svojim pisanim i likovnim radovima izražavali svoje stavove i razmišljanja o štednji.

Direktorica samoborske poslovnice Irena Franceković sa svojim je kolegama darovala autore najboljih radova. 500 kuna i poklon paket dobio je Janko Debeljak, 300 kuna i poklon paket dobio je Zvonimir Ibrišević, a 200 kuna i poklon paket zaslužio je Domagoj Šobatović.

No, to nije sve. Sva djeca koja polože novac na dječju štednju u sljedeća tri mjeseca potencijalni su dobitnici nagrada Playstation 2.

Podijeljeno je još 7 poklon paketa, a u samoborskoj su poslovnici HYPO BANKE izuzetno zadovoljni promocijom dječje štednje i odazivom malih štediša.

I samoborska je Raiffeisen banka obilježila Međunarodni dan štednje. Prigodnim je programom na Trgu kralja Tomislava, uz glazbu i prigodnu degustaciju, podsjetila na svoje bankarske usluge. U prezentaciji su sudjelovale i Biserka Miklenić Novačić, voditeljica samoborske poslovnice i njena kolegica Suzana Laušin Katanec.

FOTO: Irena Franceković, direktorica samoborske podružnice Hypo Alpe Adria Bank podijelila je nagrade autorima najboljih učeničkih radova na temu štednje (gore). U prezentaciji programa Raiffeisen banke sudjelovale su i Biserka Miklenić Novačić, voditeljica samoborske poslovnice i njena kolegica Suzana Laušin Katanec (dolje).

 
09.11.2002.

Iza muzeja podignut obelisk udruge World Peace Prayer Society

Za mir u 192 države svijeta

Iza muzeja podignut obelisk udruge World Peace Prayer Society

29. listopada iza Samoborskog je muzeja podignut dvometarski obelisk posvećen molitvi za mir u svijetu, koji su u Samobor donijeli predstavnici udruge World Peace Prayer Society. Ta nepolitična udruga osnovana u Japanu do sada je u dvadesetak godina podigla oko 100.000 takvih obeliska diljem svijeta, rekao je Hiro Kameda, vođa udruge.

U programu su sudjelovali učenici samoborskih osnovnih škola koji su simboličkim podizanjem u zrak zastava 192 zemlje iz cijelog svijeta zaželjeli mir u svakoj posebice i u cijelom svijetu.

U prigodnom su programu nastupili samoborski tamburaši pod ravnanjem Siniše Leopolda, te zbor Samoborke i solisti Đurđica Pleše, Franjo Sina Gluščić i Miroslav Živković.

Haiku poeziju govorio je Marijan Čekolj, a nakon službenog dijela programa i postavljanja obeliska prijatelji iz Japana su u Gradskoj vijećnici probali samoborske specijalitete.

I.H.

FOTO: Zamjenik gradonačelnika Drago Plečko i Hiro Kameda

 
09.11.2002.

Delegacija Zajednica tehničke kulture u Samoboru

Prilog usvajanju tehničkih vještina

Delegacija Zajednica tehničke kulture u Samoboru

28. listopada. predstavnici Grada Samobora, gradonačelnik Pavao Grom, zamjenik gradonačelnika Drago Plečko i pročelnik za društvene djelatnosti Damir Fabek primili su delegaciju Hrvatske zajednice tehničke kulture, na čelu s predsjednikom dr. Ante Markotićem. Osim njega, u delegaciji su bili i glavna tajnica Marija Dujmović, predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Samobora Damir Čučić, član Izvršnog odbora Ljiljana Jenko i tajnik Krunoslav Znika. U kratkom predstavljanju programa rada ZTKGS, naglasak je bio na radu s djecom i mladeži, u smislu osnivanja Klubova mladih tehničara i učeničkog zadrugarstva, jer, smatraju čelnici ZTK-a, tehnička kultura u školstvu je marginalizirana. Gradonačelnik Grom pozdravio je sva nastojanja ZTKGS na promicanju i usvajanju tehničkih vještina i znanja. Od strane Grada Samobora izražena je bezrezervna podrška, a dr Markotić se u ime HZTK zahvalio i izrazio nadu u okretanje egzaktnom radu i stvaranju, za dobrobit svih nas, misleći prvenstvno na našu djecu.

Krunoslav Znika

 
09.11.2002.

Još jedno prisjećanje na život i rad Ivice Sudnika

Baština iz ostavštine

Još jedno prisjećanje na život i rad Ivice Sudnika

Da je živ, nedavno preminuli Ivica Sudnik navršio bi u četvrtak, 24. listopada, 92 godine. Bio je to povod za promociju reprint izdanja Beline povelje i albuma fotografija "Samobor" iz 1938. godine. Bila je to ujedno još jedna prilika da se svi pozvani, od predstavnika Grada Samobora, do udruga kojih je Ivica Sudnik bio osnivač ili član, prisjete nedavno preminulog muzealca, sportskog djelatnika i svojevrsnog zamašnjaka brojnih društvenih zbivanja u Samoboru 20. stoljeća.

Samoborski muzej uvezao je šezdesetak primjeraka knjižice s originalnim fotografijama iz Sudnikove arhive. Primjerci su do sada bili neuvezani, budući da je Sudnik, kako je napomenuo ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić, bio autor fotografija, tekstova, ali je i sam financirao i pokušavao izdati spomenutu monografiju. Primjerci monografije i reprinta Beline povelje predani su predstavnicima Grada Samobora i spomenutih udruga, na čemu su se oni, uz prigodno prisjećanje na Ivicu Sudnika, zahvalili.

Bilo je riječi i o planovima za trajno prisjećanje na život i rad Ivice Sudnika, pa će dogodine na prostoru ispred Muzeja biti postavljeno njegovo poprsje, a svake će godine njegov rođendan biti popraćen prigodnim predstavljanjem obrađenog dijela njegove velike zbirke.

Ivanka Brekalo je podsjetila na 1242. godinu i na značaj Beline povelje za Samobor. Njome se je on iz običnog naselja prometnuo u slobodni kraljevski grad, čime je stekao pravo na Statut, izbor suca, a omogućen je i razvoj gradske trgovine, što je bio preduvjet napretka i razvoja Samobora.

I ovaj događaj, kao i brojni drugi u ovo vrijeme, po prvi put se odvijaju baš povodom dodjele Beline povelje, u okviru obilježavanja Dana Grada Samobora.

T.M.

 

Izborna skupština samoborskog HSLS-a

Povodom Svih svetih položen vijenac i upaljene svijeće kod Velikog križa na glavnom groblju

Samoborske banke obilježile Međunarodni dan štednje

Iza muzeja podignut obelisk udruge World Peace Prayer Society

Delegacija Zajednica tehničke kulture u Samoboru

Još jedno prisjećanje na život i rad Ivice Sudnika

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003