11.08.2021.

Držite se pravila - ne idi sam u šumu

Šuma je velika, mirna, opasna...

Držite se pravila - ne idi sam u šumu

Šuma je jedna kompleksna životna zajednica u kojoj svi njeni dijelovi nalaze svoja mjesta u prostoru i zbivanju. Prilikom ulaska u šumu prvi dojam je osjećaj mira, dostojanstva i određene tajnovitosti. Osim toga, treba znati da u šumi važi niz propisa koji ju štite, a i sve koji žive u njoj, a odnose se na njeno direktno korištenje, kao i naglašavanje krhkosti niza osobina koje svojom teško računjivom vrijednošću nadmašuju vrijednost žive drvne mase, a pogotovo mrtvih trupaca.

Ovim tekstom želimo upozoriti na još jedno pravilo, vrlo važno, ali uglavnom zanemareno: ne idi sam u šumu! Uvijek treba imati na umu opasnosti koje su potencijalne i stvarne, za koje smo možda i čuli, ali najčešća je reakcija slijeganje ramenima i odmahivanje rukom. Evo žalosnih slučajeva koji su zadesili naše sugrađane - jedan je završio tragično.

U Žumberku je nedavno jedan sjajan čovjek, dobar, jak i nasmijan, imao neke više ili manje složene situacije sa stablom koje je otpiljeno, ali se nije srušilo. Nakon jednog zahvata, bukva je popustila i bubnula na čovjeka, podrobila nekoliko rebara i još ponešto. Srećom se uspio nekako dokopati telefona u stražnjem džepu i pozvati prijatelja da mu pomogne. Ne prepričavamo vam detalje spašavanja, koji nisu bili nimalo laki. Sad moj prijatelj veselo skače sa svoje dvije štake i kao pravi optimist sretan je da se nije dogodilo nešto gore.

Vrlo tragično je završio drugi događaj, gdje je vitlo u šumi iznad potoka Bregane gotovo prerezalo čovjek i izvuklo ga prema gore. Početkom kolovoza je traktor u Gornjem kraju u Samoboru prignječio vozača nakon što se prevrnuo. Nisu to bili radovi u šumi, ali opet na njenom samom rubu.

Negdje oko Aninova autor ovih redaka je na redovitoj ranojutarnjoj šetnji gradskom (državnom?!) šumom Tepec pregledavajući moguću trasu projektirane poučne staze, netom prije izlaska iz šume šumskom cestom zgodno nazvanom „Put žira“, zapazio iznad ceste dio krošnje zaostale poslije sječe kako visi cca 2 metra nad putom. Komad je pri dnu opsega cca 55 cm i samo čeka da ge nešto pomakne pa da sleti na put ili na prolaznika, ne daj Bože. Naravno, to je odmah javljeno samoborskoj Šumariji, gdje su odgovorili da će poduzeti sve što treba.

Zamislite tek bučne quadove ili nečujne bicikle. Nije li i medo prošetao do Draganjih sela? Još jednom: ne idite sami u šumu!

Napomena: unesrećene nismo identificirali imenom i prezimenom, mislimo da bi to bilo kontraproduktivno.

Ž. Štahan

 

Držite se pravila - ne idi sam u šumu

Arhiva 2021

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002