29.03.2021.

Bivši i sadašnji učenici, kolege učitelji i svi djelatici OŠ Bogumila Tonija oprostili se od Željka Bradića

Zbogom, maestro ...

Bivši i sadašnji učenici, kolege učitelji i svi djelatici OŠ Bogumila Tonija oprostili se od Željka Bradića

U utorak, 23. ožujka 2021., otišao je zauvijek naš dragi učitelj, pedagog, skladatelj, kolega i prijatelj, veliki čovjek Željko Bradić.

I nije lako oprostiti se kad naviru sjećanja nas nekadašnjih njegovih đaka, generacija pjevača i tamburaša koje je s toliko žara i predanosti vodio godinama.

Pojavljuje se u sjećanju slika velikog smeđeg klavira u pjevaoni OŠ Janko Mišić, a mladi učitelj prebire po crno bijelim tipkama i uvježbava svoje male soliste.

U drugoj slici pojavljuje se veliki dječji zbor koji se upjevava: do, mi, so, do, so, mi, doo! Pred zborom tamburaški orkestar. Učitelj ustaje od klavira i sigurnom rukom dirigira orkestru i zboru. Zabruje berde, bugarije, bisernice i svi glasovi troglasnog zbora skladno zapjevaju:

"Divno si mjestašce malo

Samobor, gradiću bijeli!"

Nižu se akademije u našem kinu, natjecanja u Varaždinu, Osijeku... Slijede prve nagrade, plakete, medalje. Zbor i tamburaški orkestar – dirigent, kompozitor i voditelj – Željko Bradić.

U trećoj nezaboravnoj slici je Samoborček, to jest Srebrna strela i s njom u Zagreb na koncerte i opere putuje grupa Muzičke omladine iz Samobora, a vodi je tko drugi – drug Željko Bradić (slijedimo ga kao da smo prvašići, a ne osmaši i gimnazijalci). Danas ćemo u HNK – Ero s onoga svijeta.

Godine rada, stvaranja i ljubavi prema glazbi dovele su do osnivanja Tamburaškog orkestra Ferdo Livadić i nema Samoborca kome srce ne zatreperi kad "Ferdići" zasviraju. Isto tako generacije pjevačica iz Vokalnog ansambla Samoborke prenosile su, a i danas prenose toplinu stare samoborske popevke koje ih je naučio učitelj Željko.

Pamtimo učitelja glazbenog odgoja kao točnog, savjesnog, odgovornog i nadasve predanog glazbi, učitelja koji je znao pobuditi u učenicima ljubav za pjevanje i sviranje pa je mnogim njegovim učenicima glazba danas postala profesija. Naš Samobor ima i glazbenu školu čijem je osnivanju Željko uvelike pridonio.

Drag i srdačan kolega u kolektivu, poštovan i cijenjen od učenika i suradnika, naš dragi prijatelj Željko, ostavio je velik, blistav trag u svima nama koji smo nekada bili njegovi đaci, a kasnije kolege i prijatelji.

Samobor je utihnuo...

Željko je prešel zanavek

Al nebu pozablen

Jer Ferdići buju svirali

I Samoborke buju popevale...

Zbogom, maestro,

Tvoji bivši učenici, kolege učitelji i svi djelatici OŠ Bogumila Tonija

 

Bivši i sadašnji učenici, kolege učitelji i svi djelatici OŠ Bogumila Tonija oprostili se od Željka Bradića

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002