02.02.2021.

Održano tradicionalno zimsko planinarsko hodočašće na Svetu Geru

Mile Vranešić predvodio slavlje za stotinjak najhrabrijih

Tradicionalno zimsko planinarsko hodočašće na Svetu Geru održano je na posljednju nedjelju u siječnju u kapeli sv. Ilije, gdje je misno slavlje sa stotinjak hodočasnika predvodio župnik Stojdrage i Grabra stavrofor Milan Vranešić. Vrijeme je bilo pravo zimsko, s burom i snježnom vijavicom, tako da su ove godine zbog vremena i epidemiološke situacije planinarsko hodočašće po 29. put na krovu Žumberačke gore, na granici dviju država, pratili samo najhrabriji, njih više od stotinu pristiglih iz obje države, Hrvatske i manjim dijelom iz Slovenije.

Domaćin o. Mile Vranešić na početku je zahvalio svim hodočasnicima planinarima koji su se i u pravim zimskim uvjetima okupili kod legendarne kapelice na krovu Žumberačke gore na granici dviju država.

- Ovih dana i mjeseci mnogi se pitaju: Bože, što si nam sve poslao, potres pa koronu, nastavljajući u svojim jadikovkama. No, u isto vrijeme nisam čuo da se ti isti zapitaju: Bože, što smo mi tebi učinili, jer je to temeljno pitanje. Jesmo li se držali Tvojih zapovijedi? Biblija jasno navodi tri potresa - kad je Mojsije na Sinaju dobio Božje zapovijedi, zatim iz vremena sv. Ilije proroka, kada se narod priklanjao idolima, te konačno na Golgoti kod uskrsnuća Isusa. Postavimo si pitanje kako mi stojimo prema Božjim zapovjedima, klanjamo li se idolima, koliko puta izgovaramo uzalud ime Gospodnje, koliko smo kuća izgradili na dan Gospodnji, koliko djeca poštuju roditelje i obrnuto, koliko ubijamo našim jezikom, koliko krademo, lažemo. Na koncu, postavimo si pitanje: Bože, kakav je bio moj odnos prema tebi, te o tome razmišljajmo dok se budemo spuštali prema dolini - pozvao je stavrofor Vranešić.

Nakon završetka misnog slavlja planinari hodočasnici tradicionalno su obišli oltar, a mogli su nabaviti i žumberački rimokatolički kalendar za 2021. godinu. Stavrofor Vranešić na kraju je poručio da se ove godine kreće u obnovu kapelice sv. Ilije, koja je sagrađena 1992. godine, a neophodna je obnova krovišta kapele, i to vlastitim sredstvima, jer od odgovornih državnih tijela nema nikakvih reakcija.

Misu su glazbom pratili članovi Bratovštine sv. Bernarda i župni zbor Župe sv. Anastazije iz Samobora. Misi je nazočila i gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić, na čijem se području nalazi Sveta Gera.

Sveta Gera najviši je vrh Žumberka i sjeverozapadne Hrvatske. Premda je hrvatsko ime za taj vrh Sveti Ilija, naziv je gotovo zaboravljen te se češće koristi stari slovenski naziv Sveta Gera. Crta državne granice sa Slovenijom vodi kolnim putom po samom hrptu. S hrvatske se strane nalazi grkokatolička kapela sv. Ilije, u kojoj je uređeno jednostavno planinarsko sklonište, a desetak metara od nje, sa slovenske strane, konzervirani ostaci kapele sv. Jere. Vrhom dominira 80 m visok telekomunikacijski toranj na slovenskoj strani. Najviša točka označena je visokim betonskim geodetskim stupom s kojeg se pruža izvanredan vidik na sve strane.

IKA

 

Održano tradicionalno zimsko planinarsko hodočašće na Svetu Geru

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002