03.10.2021.

HPD Svetog Patrika na Sjevernom Velebitu

Premužićeva staza ponovno osvojila planinare

Nacionalni park Sjeverni Velebit posjetili su članovi i prijatelji Hrvatskog planinarskog društva svetog Patrika u subotu, 2. listopada. Zanimanje za izlet bilo je veliko, a do Zavižana se putovalo autobusom i osobnim automobilima. Po dolasku na Zavižan krenulo se Premužićevom stazom prema Gromovači (1676 m), najvišem vrhu Rožanskih kukova. Vrh Gromovače je kamenit, a pogled seže daleko na otoke i čitav Sjeverni Velebit.

Premužićeva staza najljepša je upravo kroz Rožanske kukove, nepristupačan krš, vrijedna divljenja viziji inženjera Premužića, koji je ostvario pravo graditeljsko remek djelo. Kod Rosijeve kolibe blagovala se hrana iz osobnih ruksaka. Neki su potom krenuli natrag na početak staze, a veći dio skupine otišao je dalje "Premužićkom", želeći vidjeti dio Rožanskih kukova pod Crikvenom.

Ponovno okupljanje bilo je u planinarskom domu na Zavižanu, uz druženje s obitelji Vukošić, meteorolozima i domarima, također članovima društva. U povratku su se u sirani u Krasnom svi opskrbili dobrim sirevima, a odlazak k Majci Božjoj, pred Njen lik u svetište iznad Krasna, bio je neizostavan dio izleta. Zahvalivši Bogu i Njegovoj majci na lijepom sunčanom danu krenulo se prema doma.

Izlet je vodio Radovan Librić, koji ima dugogodišnje iskustvo planinarenja po Sjevernom Velebitu pa je ispripovijedao sudionicima brojne detalje u vezi planinarstva, povijesti i nekadašnjeg pastirskog života na Velebitu.

R.L.

 
03.10.2021.

Izvještajna skupština Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

Nažalost, malo od predviđenih planova i ostvareno

Iz dobro poznatog razloga, intenzitet rada Samoborske vinogradarsko vinarske udruge sveden je u posljednjih godinu dana tek na malobrojne aktivnosti, koje su ipak pridonijele postojanosti udruge. To je bio i glavni dio izvješća predsjednika udruge Marijana Žganjera.

Značajan segment djelatnosti u proteklom razdoblju bilo je ocjenjivanje vina, koje se ove godine održalo u ožujku. S tog skupa došla su brojna priznanja vinarima i vinogradarima samoborskoga kraja, koji su zaista imali čime se pohvaliti, jer vina su bila izvrsne kakvoće.

Značajan će doprinos još boljem radu udruge dati potpisana suradnja s Gradom, kojom je prostor znane Brente udruzi dan na neograničeno vremensko korištenje. Time je otvorena mogućnost ulaganja u daljnje uređenje prostora, za što već postoji i tehnička dokumentacija. Udruga je poslovala vrlo racionalno, o čemu je svjedočio i financijski izvještaj, koji je, kako se to kaže, u "velikom plusu".

Podnesena su izvješća Nadzornog odbora i Suda časti, a sve je od strane skupštinara i prihvaćeno. Nakon što Damir Kirin više nije u mogućnosti obnašati funkciju člana IO-a, umjesto njega izabran je Hrvoje Kovačić.

Najveće zanimanje izazvalo je izlaganje predstavnika tvrtke Agro Nada iz Samobora, s kojom će biti potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji, uz naglasak na korištenje laboratorija za ispitivanje kakvoće vina, koji se nalazi u Ulici Slave Raškaj 9 u Samoboru. Članovi udruge imat će mogućnost po znatno povoljnijim cijenama nabavljati i agro tehnička sredstva za tretiranje vinograda.

Plan i program aktivnosti za nadolazeće razdoblje ostaje isti, uz želju da bude i ostvaren. Jasno, to ovisi o daljnjem tijeku epidemiološke situacije na našem području i mjerama zaštite od koronavirusa.

F.S.G.

 

HPD Svetog Patrika na Sjevernom Velebitu

Izvještajna skupština Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

Arhiva 2021

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002