21.06.2021.

U Imotskom održana Camino manifestacija s više od 100 sudionika iz 9 zemalja

Samoborska Bratovština sv. Jakova apostola počela s označavanjem Camino puteva u Imotskom

Turistička zajednica Imota i Bratovština sv. Jakova organizirali su od 18. do 20. lipnja "Camino Imota vikend". Manifestacija je uključivala izložbu fotografija, međunarodni okrugli stol "Camino hodočašće u 21. stoljeću" i trasiranje nove dionice hrvatske Camino rute. Hrvatski Camino dio je europske mreže puteva Sv. Jakova, pod zaštitom UNESCO-a i Vijeća Europe, koje vode u Santiago de Composteli i koje prohoda više od 1,5 milijuna ljudi svake godine. Manifestacija koja se održavala na području Imotske krajine imala je više od 100 sudionika iz 9 zemalja, koji su se hrabro nosili s temperaturama od preko 40°C.

Prvo organizirano hodočašće Camino Imota rutom trajalo je 3 dana, s više od 75 prijeđenih kilometara. Započelo je u Cisti Velikoj u crkvi sv. Jakova, nastavljajući kroz Lovreć, Proložac i Imotski. Ruta prolazi kroz drevne crkvice, slikovita kamena sela i spektakularan krajolik, koji je brojne hodočasnike podsjetio na dijelove Camino rute u Španjolskoj.

Okrugli stol s temom "Camino hodočašće u 21. stoljeću" okupilo je predstavnike Camino udruga iz Irske, Britanije, Slovačke, Austrije, Slovenije, Rumunjske i Hrvatske, a sudjelovali su i prof.dr. teologije Piotr Roszak sa Sveučilišta u Turonu te vlč. Daniel Fernadez, misionar na Caminu u Sahagunu, Španjolska. Sudionici okruglog stola pokušali su razmišljati o sljedećim temama: što privlači sekularizirani svijet, ateiste, kao i pripadnike drugih religija na hodočašće katoličkom svecu, kako pružiti duhovnu potporu Camino hodočasnicima te ekonomski utjecaj Camino hodočašća i njegova uloga u održivom turizmu.

Hodočasnička infrastruktura, putokazi, kulturna i prirodna baština su sve važni elementi Camina, no osobni kontakti hodočasnika, kao i njihovih domaćina, su definitivno najznačajniji dio Camino iskustva.

- Bilo je fascinantno vidjeti kako su lokalni mještani prigrlili prve hodočasnike na Camino Imota ruti, nudeći im okrepu, hranu i vodu. Postoji razlog zašto natpis pokraj katedrale u Santiagu navodi da je Europa rođena na hodočasničkim rutama prema Santiagu - kazala je Zorana Mlikota, dopredsjednica Bratovštine sv. Jakova.

Svi hodočasnici koji su hodali Camino Imota dobili su posebno dizajnirane pečate u svoje hodočasničke putovnice, kao i jedinstvenu hodočasničku potvrdu - Camino Imota Compostelu.

Camino Imota ruta je sada otvorena hodočasniciima kroz cijelu godinu. Za više informacija posjetite internetske stranice caminocroatia.com/imota.

Projekt Camino Imota organizirala je Turistička zajednica Imota na čelu s Lukom Kolovratom, uz podršku Hrvatske turističke zajednice i u suradnji s Bratovštinom sv. Jakova, koja nasljeđuje baštinu hrvatskih bratovština iz 1203. godine. Bratovština sv. Jakova je također službeni predstavnik Hrvatske u Nadbratovštini sv. Jakova u Santiago de Composteli, središnjoj instituciji koja okuplja Camino udruge iz cijelog svijeta.

Vedran Pražen

 

U Imotskom održana Camino manifestacija s više od 100 sudionika iz 9 zemalja

Arhiva 2021

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002