04.02.2021.

Rudarska greblica prvi je gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji s europskom zaštitom zemljopisnog podrijetla

Rudarskoj greblici europska zaštita

Kolaču Rudarska greblica odobrena je zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, i to na europskoj razini. Ovom oznakom, Rudarska greblica postaje 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.

Priprema kolača Rudarska greblica već je 2007. godine proglašena hrvatskim nematerijalnim dobrom, kada ju je Ministarstvo kulture uvrstilo na popis hrvatske nematerijalne baštine. Devet godina kasnije vrijedni Rudari pokreću Udrugu Rudarska greblica s ciljem zaštite svog kolača na Europskoj razini, u čemu su i uspjeli.

Već 2017. godine Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je Udruzi Rudarska greblica prijelaznu nacionalnu zaštitu, čime udruga bilježi svoj prvi uspjeh, a sada Rudarska greblica postaje zaštićeni europski brend te ulazi u elitno društvo od 1405 zaštićenih proizvoda na razni Europske unije.

Predsjednik Udruge Rudarska greblica Andrejas Nikl istaknuo je kako je poticaj za kretanje u postupak zaštite bilo pojavljivanje različitih verzija Rudarske greblice na tržištu, a koje su odstupale od izvorne greblice kakva se od davnina priprema u Rudama. Vrijedni Rudari, u želji da očuvaju tradiciju, već 35 godina održavaju manifestaciju Dani Rudarske greblice te su upravo s tim ciljem i odlučili zaštititi greblicu i dati pečat svojoj gastronomskoj tradiciji.

Ova vrsta zaštite najjači je oblik zaštite koji jedan gastronomski proizvod može ostvariti, tako da se više neće moći dogoditi da se na hrvatskom tržištu, ali i na tržištu svih zemalja članica Europske unije, pod imenom Rudarska greblica, pojavljuju greblice koje nisu certificirane. Naime, informacije o izvornoj Rudarskoj greblici bit će transparentne i kontrolirane, a kupci dovoljno informirani o proizvodu koji kupuju.

Zaštićena receptura je javna i dostupna svima, no poznato je kako samo Rudari i Rudarice znaju napraviti pravu greblicu. Tajna je u posebnim umješnostima potrebnima za izradu tog kolača, koje se prenose s generacije na generaciju. Riječ je o slanom kolaču nadjevenom sirom ili sirom s dodacima (orah, žuta mrkva, lišće mladog luka, koprive, špinata), a tijesto ne smije biti debelo. Rudarska greblica, zahvaljujući zemljopisnoj zaštiti koju sada uživa na području Europske unije, može se proizvoditi isključivo u Rudama i okolnim selima. Način pripreme, receptura, te konačni izgled moraju biti u skladu s propisanim i zaštićenim pravilima koji se nalaze u specifikaciji, odnosno službenom dokumentu odobrenom od strane Ministarstva poljoprivrede i Europske komisije. Svi proizvođači Rudarske greblice obavezni su sklopiti ugovor s certifikacijskim tijelima, ovlaštenim od strane Ministarstva poljoprivrede, kako bi se kontrolirala svaka faza pripreme, proizvodnje i stavljanja proizvoda na tržište. Puno je izazova za proizvođače, pa i za inspekcijska tijela Ministarstva poljoprivrede, koja će djelovati u slučajevima pokušaja stavljanja na tržište proizvoda koji nije certificiran i koji nije u skladu sa specifikacijom, čime se kupca može obmanuti, za što naravno postoje i određene novčane sankcije.

Rudarska greblica je kupcima dostupna u Pekarnici Nikl u Rudama i Samoboru te u Zagrebu u određenim specijaliziranim trgovinama zdravom i domaćom hranom. Obzirom da je Pekarnica Nikl jedini certificirani proizvođač Rudarske greblice, kupac će zaštićeni proizvod prepoznati po jedinstvenoj oznaci Europske komisije koja će biti istaknuta na deklaraciji proizvoda ili na samom pakiranju.

Mnoge su prednosti i značajke zaštite autohtonih proizvoda. Proizvod zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla donosi višestruke koristi za zemljopisno područje uz koje se zaštita veže, a to je stvaranje identiteta mjesta i njegove prepoznatljivosti. Tako se pridonosi ruralnom razvoju i obogaćuje turistička ponuda mjesta i grada.

- Iza priče o Rudarskoj greblici krije se prekrasna priča o tradiciji rudarenja u Rudama i kolaču greblici, kao ondašnjem jednostavnom težačkom kolaču koji su žene pripremale svojim muževima koji su radili u rudnicima. Danas je obnovljeni Rudnik sv. Barbare turistička atrakcija našeg mjesta, a zaštita Rudarske greblice dodatna je vrijednost turističkoj ponudi Ruda, Samobora i Zagrebačke županije - nastavlja Andrejas Nikl.

Povijest Rudarske greblice povezuje se s djelovanjem KUD-a Oštrc u Rudama, koje već 35 godina marljivo organizira manifestaciju Dani rudarske greblice. Djelovanje KUD-a bilo je značajno za ishođenje zaštite greblice, jer upravo je KUD zaslužan što je Ministarstvo kulture 2007. godine proces pripreme greblice proglasilo nematerijalnom kulturnom baštinom.

 

Rudarska greblica prvi je gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji s europskom zaštitom zemljopisnog podrijetla

Arhiva 2021

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002