18.12.2016.

Umjetnici u akciji "Očistimo Hrvatsku od olupina powered by Renault" priredili izložbu svojih radova

Što se čeka, idemo dalje izvlačiti!

U Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu otvorena je u četvrtak, 15. prosinca, izložba koji su priredili Renault Nissan Hrvatska i Udruga Zelene stope, a pod nazivom "Što se čeka, izvlačimo! Umjetnici u akciji "Očistimo Hrvatsku od olupina powered by Renault!"

Izložba je dio projekta koji već trinaest godina vodi fotograf Romeo Ibrišević u suradnji s tvrtkom Renault Nissan Hrvatska. Nakana akcije "Očistimo Hrvatsku od auto olupina" bila je osvijestiti građane o važnosti očuvanja prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života pojedinca i društva. Uz pomoć mnogih zaljubljenika u prirodu, Romeo je tijekom akcije prošao više od 200.000 kilometara, uklonivši više od 15 000 automobilskih olupina iz nacionalnih parkova i parkova prirode. Potpora Renaulta u tome je bila posve logična, budući da je toj tvrtki zaštita okoliša i recikliranje jedan od prioriteta u proizvodnji automobila.

U akciju su se u međuvremenu uključili i umjetnici na svoj način: odabrali bi jednu Romeovu fotografiju koja dokumentira izvlačenje auto olupine iz prirode, fotografija je potom otisnuta na slikarsko platno, a onda su umjetnici, svatko u svom stilu, intervenirali na njoj. Rezultat je izložba na kojoj dvadeset i dva originalna umjetnička rada upozoravaju na naš neprimjeren odnos prema prirodnim dobrima.

Prvi se na Romeov poziv odazvao još 2011. bard Mersad Berber i narisao konje koji izvlače izraubano vozilo iz zelenila, onda mu je Vatroslav Kuliš naslikao zeku koji traži nestali potočić, Izvor Oreb oslikao je morske motive Romeovih akcija, a svoj su mediteranski štih dali Stipe Nobilo, Jugan Splivalo, kao i Abel Brčić. Imenjak mu pak Magaš zaklonio je griljama "strašni prizor", zmaj Mije Kovačića sunovratio se na neprijatelja, šumski likovi Zdenka Bašića nastanili su nepoznati objekt, anđeoski oblak Željka Prsteca "očistio" nam je dušu od zemaljskog smeća, strip-rukopis Milana Trenca udario je u žice pop kulture, Dalibor Jelavić dodao je virtualnu notu boja iz snova, Ksenija Turčić bijelom je poništila svjedoke i poslala ih u nigdinu, Emilija Karlavaris rodno osviješteno olupinama je dodala "olupinu" starinskih dječjih kolica, Miljenko Bengez izgradio je snažni koloristički grad ponad iskopine, Ivona Jurić zamaštala je kako biti može, a ptice Korane Gjalski Filipović i kameno bi srce smekšale. Gusta, prapovijesna paučina Antonije Cesarec kao da želi prekriti sav naš sram, limeni zlotvor u rukama Svjetlana Junakovića postao je distopijski kukac, u vode Baćinskih jezera Ana Dana Beroš "nasukala" je olupine brodica u kojima su ostale potopljene krhotine imigrantskih snova, Milan Komljenović ostavio je jadnoga fićeka da trune kaj potoka, a dvojac koji je dizajnirao katalog i pozivnicu, Sanja i Mario Bachrach-Krištofić podigli su u zrak stari školski autobus. Svatko je od umjetnika sam odabrao motiv na koji će naslikati, sebi svojstvenim rukopisom, moralnu opomenu, povik: zaboga, kako možete!

Usporedimo li Romeove fotografske predloške sa slikarskim radovima, lako je zaključiti da smo prešli dopuštenu granicu bahatosti spram prirode. Tijekom svih tih godina pokazalo se da za Romea Ibriševića i ekipu iz njegove Udruge Zelene stope nema nemogućih zadataka, jer koristili su razna prijevozna sredstva kojima su se uklanjale olupine s nepristupačnih mjesta, poput helio balona, riječnog tegljača, podmornice, specijalnog vozila Unimog, vozila Big Foot, konja i konjske zaprege, vatrogasnog vozila, traktora i kamiona. Pomagala je Gorska služba spašavanja, vojska s helikopterima, učenici, učitelji, nastavnici, odgajatelji, djeca i roditelji. Akciju su osiguravali i provodili vatrogasci, pripadnici policije i vojske, Gorska služba spašavanja, planinari, šumari, speleolozi, ronioci, varioci, poštari i obvezni komunalni redari. Uvijek su pomagali volonteri i lokalno stanovništvo. Koliko još posla ima pokazuje činjenica da se u nekim dijelovima Hrvatske na području od samo 20 četvornih kilometara može naći i do 20 olupina.

Romeo u svom Renaultu, kojeg od milja zove "Zelenko", i dalje kruži šumama i gorama, uz rijeke i jezera, morskom obalom i planinskim vrletima u potrazi za nedjelima nesavjesnih zagađivača okoliša. I kaže da će ustrajati sve dok je zadnje kaplje goriva u njegovom "Zelenku". A slikar Jugan Splivalo dao je tome sažeti manifest sa stajališta svojega poziva: "Zadaća umjetnosti je da svojom fantazijom-imaginacijom nadvisi prirodu. Kako to učiniti u svijetu koji nema mjerila vrijednosti ljudskog, gdje tada zamire život i ljepota postojanja? Uskoro nećemo posjedovati niti zvjezdano nebo nad nama i moralne zakone u nama. Civilizacija kojoj pripadam se gasi i bez svijesti o pripremi za drugu njezinu razinu, nećemo preživjeti. Moramo zaustaviti rasipanje energije i možda nam se tada posreći spasiti golog golcatog čovjeka".

Izložba je otvorena do 4. siječnja 2017.

S.S.

 

Umjetnici u akciji "Očistimo Hrvatsku od olupina powered by Renault" priredili izložbu svojih radova

Arhiva 2016

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002