18.01.2016.

Antunovsko proštenje u Dragonošu

Radost bratskog zajedništva oko oltara

Velik broj domaćih župljana, hodočasnika, planinara te članova bratovština stiglo je po hladnom zimskom danu iz svih strana u Dragonoš u Samoborsko gorje, u nedjelju, 17. siječnja, na proslavu proštenja svetog Antuna opata. Na čast svetom Antunu izrečene su mnoge molitve za sreću pri blagu i gospodarstvu koje je izricao domaći puk, gorski svijet iz ovih naših prelijepih samoborskih bregova.

Ove godine misu je predslavio vlč. Ivan Frkonja, župnik iz Zaprešića, uz koncelebraciju domaćeg župnika Darka Banfića. Vlč. Frkonja dolazio je kao dječak iz obližnje Svete Jane sa svojim roditeljima na proštenja u ovu kapelu, a ovom prilikom bio je dragi gost i hodočasnik, koji je velikom broju okupljenih vjernika uputio prigodnu riječ u kojoj je govorio o svetom Antunu i njegovom odnosu s Bogom, povlačeći paralelu ondašnjeg i današnjeg načina života.

Misu su, sviranjem i pjevanjem, uveličali mladi iz Ruda, a domaći župnik Darko nije mogao skriti radost bratskog zajedništva oko oltara tolikih vjernika. Župnik Darko dobri je pastir noršićke fare, koji koristi svaku prigodu za okupljanje svojih župljana.

Domaći stanovnici, koji su malobrojni, priredili su za sve okupljene toplu okrepu ponudivši čaj i kuhano vino nakon mise. Nakon nekoliko desetaka godina obnovljen je i stari običaj licitacije suhomesnatih proizvoda, "okrača" i špeka, koju je vodio Ivan Reščić – Domaći iz Cerine. Ubrzo je netko donio gitaru i harmoniku pa se orila pjesma ispred kapele, koja je lijepo obnovljena prije par godina i ostala time pravi biser Samoborskog gorja i njegove pučke graditeljske arhitekture.

Većina prisutnih otišla je na druženje s prijateljima i kumovima u obližnje kuće te je selo Dragonoš odzvanjalo lijepim riječima i šalom čitav dan. Planinari su otišli prema Japetiću ili Lovniku ili se pak spustili u planinarski dom na Cerini sa željom u mislima za ponovno druženje na Ivanje u lipnju mjesecu, kada se slavi drugo proštenje u ovoj kapeli.

Radovan Librić

 

Antunovsko proštenje u Dragonošu

Arhiva 2016

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002