29.07.2016.

Samoborski Pine Studio izdao svoju prvu PC igru SEUM: Speedrunners from Hell

Samobor na “gamerskoj“ karti svijeta

Samoborski Pine Studio izdao svoju prvu PC igru SEUM: Speedrunners from Hell

Ime Samobora od kraja srpnja spominjat će se i u vodama interaktivnog zabavnog softvera (ili jednostavnije - industrije igara) zahvaljujući mladoj i ambicioznoj ekipi samoborskog Pine Studia. Njihova prva PC igra, SEUM: Speedrunners from Hell, ugledala je 28. srpnja svjetlo dana na Steamu, najvećoj svjetskoj platformi za PC igre i za sada nailazi isključivo na pozitivne komentare. Time su se i Samoborci priključili maloj, ali probranoj grupi hrvatskih tvoraca igara čiji su projekti (Serious Sam serijal, Talos Principle, Starpoint Gemini serijal, Doodle Jump, Unity of Command, Gas Guzzlers...) gotovo redovito nailazili na pozitivne odjeke, kako kod kritičara tako i kod “gamerske zajednice“.

Razvoj ovog “kompetitivnog heavy metal platformera iz prvog lica“ počeo je prije godinu i pol, nakon što su u Pineu zaključili kako su, nakon 30-ak manjih igara iz žanra avanture, stekli dovoljno iskustva za uhvatiti se u koštac sa zahtjevima današnjeg tržišta igara. SEUM se sastoji od 100-tinjak razina koje od igrača traže izuzetnu hitrinu i brze, precizne reakcije kako bi se uspješno došlo do njihovog kraja (za one koji znaju ponešto o igrama, riječ je o svojevrsnom spoju Quakea 3 i Super Meat Boya). Uostalom, svi zainteresirani igru mogu i besplatno isprobati skidanjem demo verzije sa Steama. Na igri su radili Tomislav Podhraški, Vjekoslav Krajačić, Vladimir Koščica, Goran Pavlovski i Boris Barbir, za heavy metal glazbu zaslužan je Ivan Špeljak Jitz, a više informacija o SEUMU i samoborskim stvarateljima igara može se naći na službenoj web stranici pinestudio.co.

Hoće li SEUM: Speedrunners from Hell postići i određeni komercijalni uspjeh teško je prognozirati. Iako se u industiji igara godišnje “okrene“ gotovo 100 milijardi dolara (radi se o ukupnoj vrijednosti koja obuhvaća digitalnu i fizičku prodaju igara za razne platforme, mobilne igre, prodaju konzola...), konkurencija je veća nego ikada, troškovi proizvodnje rastu, a očekivanja konzumenata sve su veća pa na prezasićenom tržištu samo rijetki ostvare znatniju zaradu. Na svaki Minecraft, GTA ili Pokemon Go dolaze tisuće onih za koje se ne čuje. No, činjenica da je iz jednog malog Samobora na svjetsko tržište došla jedna velika, prava PC igra, već sama po sebi znači jako puno.

I.H.

 

Samoborski Pine Studio izdao svoju prvu PC igru SEUM: Speedrunners from Hell

Arhiva 2016

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002