03.06.2016.

Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor potiče sve mlade na društveni aktivizam

Lipanj - mjesec mladenačkog aktivizma

Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor potiče sve mlade na društveni aktivizam

Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor u lipnju provodi dva ERASMUS+ projekta za mlade, a oba će se održati u Samoboru.

Riječ je o razmjenama mladih, koje daju mladim ljudima priliku da iskuse život u drugoj državi i da rade zajedno kao tim. To je prilika za usvajanje vještina iz takvih područja kao što su upravljanje projektima te usavršavanje stranih jezika. Razmjena mladih se odvija van škola i pruža strukturirani program (zajedno s radionicama, vježbama, debatama i igranjem uloga). Razmjene mladih omogućavaju mladim ljudima otkrivanje novih kultura, nova prijateljstva, razvijanje novih sposobnosti te da više cijene vrijednosti kao što su solidarnost i demokracija. Proces učenja je baziran na neformalnoj edukaciji.

Od 4. do 13. lipnja održava se projekt "Ride Your Way 2", nastavak uspješno provedenog projekta "Ride Your Way 1", također u Samoboru prošle godine. Projekt je dizajniran za mlade ljude koji su previše opterećeni tehnologijom. Ideja je uključiti ih u razne aktivnosti na otvorenom, poput bicikliranja, planinarenja i slično. Okupit će 36 sudionika iz 6 zemalja: Hrvatske, Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunjske i Litve.

Sudionici će također imati priliku dati svoj doprinos u organizaciji festivala "Defying Gravity" koji se održava 11. lipnja na Trgu Matice hrvatske u Samoboru. Festival se održava već petu godinu zaredom te spaja kulturu, sport i turističke ponude u gradu i okolici, te doprinosi stvaranju društvene i sportske scene za mlade i generacije koje dolaze. Uključuje moderno-urbane plesne i sportske točke kao Parkour, Breakdance i Skateboard show te mnogobrojne aktivnosti za gledateljstvo, kao što su umjetna stijena za penjanje, slackline, badminton, frizbi i oslikavanje grafita na platnu. Također, održat će se natjecanje u ravnoteži na Trials poligonu i skoku u vis biciklom te BMX Flatland performans, a glavna točka jest Red Bull skakaonica na kojoj će se vrhunski vozači boriti za titulu najboljeg performera trikova.

Od 20. do 28. lipnja održava se projekt "You(th) Can Make a Change!", koji je fokusiran na aktualno pitanje izbjegličke krize, a glavni cilj mu je uključiti mlade zainteresirane za teatar i mlade s kulturološkim razlikama u proces diskusije o pitanju integracije u društvenu zajednicu. Sudionici će aktivno doprinositi kreiranju radionica te osmišljati i uvježbavati scenarij za nastup (baziran na metodi nevidljivog teatra) koji će biti prezentiran javnosti u završnoj fazi projekta. Projekt okuplja sudionike iz 5 zemalja: Hrvatske, Makedonije, Italije, Španjolske i Turske.

U skladu s programom ERASMUS+, sudionicima oba projekta su pokriveni troškovi smještaja, noćenja i 3 obroka dnevno.

T.I.

 

Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor potiče sve mlade na društveni aktivizam

Arhiva 2016

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002