31.07.2016.

Na Anindolu održano tradicionalno Janinovsko prošćenje

Na Tancplacu kao u filmu Tko pjeva, zlo ne misli

Prema dobrom, starom običaju, u Samoboru je prva nedjelja u tjednu spomendana svete Ane prošla u proštenjarskom ugođaju. Kraj kapele Svete Ane u nedjelju, 31. srpnja živo je bilo od jutarnjih sati pa sve do kasnog popodneva. Unatoč vrućinama Samoborci su se odazvali u više nego solidnom broju zovu tradicije i pozivu Udruge Etno fletno na Janinovsko prošćenje kao adekvatnu pratnju duhovnom dijelu svečanosti.

Misna slavlja počela su već u 8 sati kad je misu služio župnik Davor Štuljan, u 9 sati kapelan Josip Čulig, a onu u 17 sati mladomisnik Marko Čolak. Središnje misno slavlje u 11 sati predvodio je župnik župe Blaženog Alojzija Stepinca u Zagrebu Antun Vukmanić koji je u svojoj propovjedi, između ostalog, podsjetio na važnost obitelji i života usmjerenog k istinskim vrijednostima, a izrazio je nadu da će uskoro i u njegovoj župi niknuti crkva koja će biti uklopljena u prirodu (park na Savici, op.n.) kao što je slučaj s kapelicom Svete Ane.

S mise se, uz koji usputni gvirc i medenjak, potom krenulo na Tancplac gdje je proštenjare dočekao program u režiji Udruge Etno fletno. Sa željom da se na ovo nekad tradicionalno okupljalište hodočasnika vrati atmosfera kakva je ovjekovječena u filmu Tko pjeva, zlo ne misli, okupljene su svojom pjesmom i plesom zabavljali članovi udruge, a prema najavi nastupiti su trebali i brojni gosti: Licitari, Tamburaški sastav Samoborci, KUD-ovi Strmec i Kraluš (Stupnik), duo Lach-Grabovec, Đurđica Pleše Vujica i Franjo Sina Gluščić, Oton Župančić, Anton Kreč i ženski sastav Ljudske pevke Žejno te na kraju Etno band. Uz bogat kulturno-umjetnički program na Anindolu se moglo uživati i u gastro ponudi uz neizostavni gvirc i kotlovinu te birati iz bogate štandovske ponude domaćih proizvođača.

Okupljene su na Tancplacu pozdravili predsjednica Udruge Etno fletno Marija Lindić i zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec koji je, čestitajući svima blagdan svete Ane, a organizatorima na trudu, podsjetio kako se na prostoru Anindola uskoro može očekivati početak radova na njegovom opsežnom uređenju. Pokrovitelji i suorganizatori nedjeljog programa bili su Grad Samobor i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije te Udruga Etno fletno.

I.H.

 

Na Anindolu održano tradicionalno Janinovsko prošćenje

Arhiva 2016

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002