23.10.2016.

Održana radionica o kikli, najmlađem tipu narodne nošnje župe Samobor

Sačuvati za naraštaje koji dolaze

U organizaciji Društva svetog Izidora Seljaka, koje djeluje kao sekcija Udruge Ekosspiritus, i Samoborskog muzeja, održana je u prostorijama udruge na Cerini radionica na temu narodne nošnje samoborskog kraja. U radionici na kojoj je sudjelovalo dvadesetak sudionika predstavljena je kikla, najmlađi tip narodne nošnje župe Samobor.

Na temu "Samoborska kikla – dio identiteta Samobora i njegove okolice" predavanje su održali Radovan Librić, sakupljač etnografskih predmeta i Lela Roćenović, viša kustosica Samoborskog muzeja.

Nakon predavanja sudionicima je prikazano preko tristo odjevnih predmeta: kikla, oplečaka, bluza, rupcov, debelih rupcov, fertuna i fertušnjaka, a sve iz fundusa etnografske zbirke Udruge Ekosspiritus i obitelji Librić. Tako su na jednom mjestu, samo za ovu prigodu, izloženi predmeti koji su u seoskim domaćinstvima skupljani godinama, a predstavljaju veliku vrijednost i dio identiteta župe Samobor.

Predmete su priredile za izlaganje vrijedne članice Društva sv. Izidora Seljaka koje su ispeglale i uredile sve predmete koje su vezani uz kiklu, a nalaze se u fundusu etnografske zbirke udruge i obitelji Librić.

Na kraju su svi sudionici radionice mogli vidjeti kako se "peglaju" pojedini odjevni predmeti te kako se štirkaju rupci koji se nose uz kiklu.

Na radionici je sudjelovala i Evica Vlahović iz Farkaševca, najstarija članica udruge, neumorna kazivačica o tradicijskom odijevanju samoborskog kraja, koja nosi kiklu svakodnevno.

Radionica je završila zajedničkim ručkom svih sudionika.

Želja je organizatora mlađim naraštajima približiti tradicijsko odijevanje, nošenje narodne nošnje, te potaknuti na prigodno nošenje narodne nošnje u crkvenim slavljima i manifestacijama koje se organiziraju u Samoboru.

Radionica će se ponoviti na zahtjev kulturno-umjetničkih društava ili školskih zadruga koje djeluju u našem gradu te će članovi predstaviti kiklu u cilju ispravnog oblačenja i korištenja te narodne nošnje, koja polako iščezava iz svakodnevnog korištenja.

R.L.

 

Održana radionica o kikli, najmlađem tipu narodne nošnje župe Samobor

Arhiva 2016

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002