06.06.2016.

Članovi HPD Svetog Patrika posjetili Nacionalni park Sjeverni Velebit

Lijepi dani koji bude čuđenje

Da, ovo je bio jedan takav dan. Dan za pamćenje. Članovi Hrvatskog planinarskog društva sv. Patrika - gotovo sve sekcije i svi naraštaji, članovi Udruge Ekosspiritus te prijatelji, njih 169, prepustilo se uživanju u prelijepom, ispunjenom danu u okolici Zavižana te kasnije u Krasnom.

Po dolasku u Nacionalni park Sjeverni Velebit planinarski usponi bili su na Veliki Zavižan i Balinovac. Čudesna igra oblaka, sunca i magle izmjenjivala se tijekom uspona, da bi se pogled otvorio na otoke Kvarnera i dijela Dalmacije, tek toliko da izazove divljenje svih onih koji su na strmim liticama bili prvi put. Grupe su se spojile u botaničkom vrtu te radosno krenule prema planinarskom domu pod Vučjakom, gdje su ih dočekali ljubazni domaćini i prijatelji, obitelj Vukušić. Ponovno se pokazalo da je dom na Zavižanu mjesto koje osvaja svakog planinara. Položaj doma te srdačni susret s obitelji Vukušić dobitna je kombinacija koja izaziva radost, opuštenost i jednostavnost susreta. Nakon planine grupa je posjetila Krasno, dvije sirane, te naposljetku svetište Majke Božje. Tu, pred starodrevnim kipom Majke Božje, na njezin blagdan Bezgrešnog Srca Marijina, misu, u koju su pretočene sve zahvale za ispunjen dan te osobne nakane predvodio je vlč. Stjepan Ivan Horvat, član Planinarskog društva sv. Patrika. Vlč. Stjepan potaknuo je sve sudionike na učenje životu od Marije, Majke Božje koja se odazvala na Božji poziv. Pjesmu je predvodio Antonio svirajući na gitari već poznate duhovne šansone.

Teško je opisati ovaj planinarski izlet, ali radost ovog planinarskog susreta bila je vidljiva na svim licima koja su pred hotelom iznad svetišta u Krasnom dijelili zadnje trenutke zajedništva ovog planinarskog izleta, prije odlaska u dolinu. U dolinu, u svoje obitelji vratili su se planinari u kasnim večernjim satima subote, svjedočeći da je planinarstvo aktualno i danas, a mir i tišina planine osvajajući za one koji svoje susrete s Bogom traže na planinskim vrhuncima.

Vodiči ovog izleta, Vlado, Katarina, Anita, Tomislav, Antonio, Zvonimir, Karmela, Mihovil i Radovan mogu biti sretni što je ovo druženje uspjelo osvojiti srca svih sudionika.

Radovan Librić

 

Članovi HPD Svetog Patrika posjetili Nacionalni park Sjeverni Velebit

Arhiva 2016

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002