04.11.2016.

13. promocija najboljih vina Zagrebačke županije

Stariji se umorili, ali tu su mladi!

13. promocija najboljih vina Zagrebačke županije

Vinogradarsko-vinarske udruge Zagrebačke županije organizirale su ocjenjivanje vina svojih članova, na koje su pristigla najkvalitetnija vina iz svake udruge. Cilj je i ovaj puta ostvaren, jer je na županijsko ocjenjivanje pristiglo 128 uzoraka vina, i to onih najboljih, koja su morala dosegnuti najmanje 83,00 boda nakon ocjenjivanja po udrugama.

Komisija, kojoj je predsjedala prof.dr.sci. Stanka Herjavec, umirovljena profesorica kolegija Vinarstva na Agronomskom fakultetu, nije imala lak zadatak. Bilo je mnogo izvrsnih vina koja, kako je naglašeno, itekako zaslužuju svoje mjesto i na najznačajnijim izložbama u Europi i svijetu.

Šampion 13. izložbe vina Zagrebačke županije je Muškat žuti iz berbe 2015., proizvođača Josipa Rajakovića iz Krašića, a u kategoriji bijelih suhih mirnih vina to je Sauvignon iz 2015. istog proizvođača. U kategoriji ružičastih i crnih mirnih vina pobijedila je mješavina crnih sorata Vinarije Voštinić-Klasnić iz Graberskog Brda. Pjenušac Grunwald Josipa Rajakovića dobio je naslov šampiona u konkurenciji pjenušavih vina.

Posebno ponosni na ostvarene rezultate bili su mladi vinogradari i vinari samoborskog podneblja. Oni stariji kao da su se pomalo već umorili pa su tako laureati, s naglaskom na iznimnu kvalitetu vina, postali oni mlađi, koji su pokazali da znaju i mogu proizvesti vrhunski proizvod.

Ivica Rozijan i ovaj je puta došao do zlata za svoju graševinu, koja je osvojila čak 85 bodova. Vlado i Zdravko Župančić pokazali su kvalitetu svog bermeta, za koji su dobili zlatno priznanje. Tom su zlatu pridodana još i dva srebra, i to za vina Dornfelder i Sauvignon. Da se na području Samobora proizvode najbolji bermeti, potvrdio je i svojim zlatnim priznanjem za kvalitetu Damir Kirin. Od istog proizvođača dolazi i srebrno priznanje za rijetku vinsku sortu Portugizac bijeli. Tri srebrna priznanja za Chardonnay, Zeleni silvanac i Rajnski rizling odlaze Davoru Sirovici.

Na Plešivicu u podrume Davora Sirovice odlazi i Novinarska nagrada za najbolju vinsku sortu Chardonnay, a u istoj kategoriji prvak u vinima sorte Rajnski rizling postao je rizling iz podruma Franje Matkovića iz Ključić Brda.

Svi dobitnici priznanja Samoborske vinogradarsko vinarske udruge jednoglasni su: "Ovo je potvrda našeg rada, ali idemo dalje. Učimo i stvaramo, a vjerujemo da smo svi na dobrom putu".

Svečanost proglašenja najboljih, kao i dodjela priznanja, održana je u dvorani Centra Princess u Jastrebarskom, u nazočnosti brojnih uglednika iz županije, Ministarstva poljoprivrede i stručnjaka iz područja vinarstva i vinogradarstva. Naravno, nezaobilazna je bila i vinska kraljica Zagrebačke županije Lucija Šember.

Da bi niska odličnih rezultata bila što potpunija pobrinuo se Igor Jaić-Krasnik, koji je na 11. Međunarodnom voćarskom sajmu u Donjem Kraljevcu, nedaleko Čakovca, za svoje desertno Kupinovo vino osvojio srebrnu medalju. Ocjenjivanje voćnih vina na ovom sajmu održano je prvi puta, uz velik broj uzoraka pristiglih iz čak 6 hrvatskih županija.

F.S.G.

 

13. promocija najboljih vina Zagrebačke županije

Arhiva 2016

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002