04.07.2016.

Uskočka braća iz Klisa, Senja i Žumberka odala počast kapetanu Lenkoviću

Uskoci uveličali proslavu

U povodu održavanja Žumberačkog narodnog sabora organiziran je susret uskočkih društava iz Klisa, Senja i Žumberka. U subotu, 25. Lipnja, u samoborskom Grkokatoličkom centru Praoca Abrahama okupili su se predstavnici uskočkih društava kako bi po prvi puta zajednički obišli grob uskočkog kapetana Ivana Lenkovića, koji se nalazi u slovenskom Novom Mestu.

Na putu prema Novom Mestu predstavnici udruga posjetili su dvor žumberačkog uskočkog kneza Radula Daje Vukovića, koji se nalazi u mjestu Dobrava ob Krki kod Kostanjevice. Knez Vuković najhrabriji je žumberački ratnik koji se posebno istaknuo u borbi protiv Turaka u čuvenoj bitci kod Siska. Kao umirovljeni ratnik nastanio se u Kostanjevci, gdje je i preminuo.

Po dolasku u Novo Mesto uskočki predstavnici okupili su se u franjevačkoj crkvi u kojoj je sahranjen najveći žumberački kapetan Ivan pl. Lenković. Za slavnog kapetana zatim je služena panahida – bogoslužje za pokojne. Nakon molitve ispred originalne grobne ploče iz 16. stoljeća u ime svih potomaka uskoka položen je po prvi puta u povijesti vijenac na kojem je zapisano: U spomen našem kapetanu Ivanu Lenkoviću – zahvalni uskoci.

Po završetku komemoracije predstavnici uskočkih udruga okupili su se u nekadašnjem obiteljskom dvorcu kapetana Lenkovića u mjestu Otočec ob Krki. U ovome dvorcu tijekom 16. stoljeća kapetan je okupljao uskočke vojvode i knezove s kojima je odlazio u mnoge neizvjesne bitke. Karlovačka televizija (TV 4r) snimila je ovaj događaj i prikaz emisije moći će se vidjeti na FB grupi – Žumberački uskoci. Iz Otočca su se Žumberčani, Senjani i Klišani uputili u Stojdragu, gdje su obišli Uskočki muzej. Sutradan, u nedjelju 26. lipnja, članovi povijesnih postrojbi zajednički su sudjelovali na svečanoj posveti zastave Žumberačkih uskoka, koju je u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u žumberačkom Grabru izvršio žumberački svećenik Milan Vranešić.

Nakon posvete zastave članovi uskočkih udruga sudjelovali su na svetoj misi i kulturno-umjetničkom programu koji je priređen u povodu održavanja Žumberačkog narodnog sabora. Složnu braću iz Klisa, Senja i Žumberka u poslijepodnevnim satima ugostio je u svom obiteljskom domu Ivica Pavković. Uskoci su obišli i lokalitet Čeić Draga te razgledali tamošnji izvor s kapelom i obišli porušeni župni dvor.

M.R.I.

FOTO:

- Nakon molitve za dušu kapetana Lenkovića, u franjevačkoj crkvi u Novom Mestu

- Ispred spomenika Lenkoviću u Novom Mestu

 

Uskočka braća iz Klisa, Senja i Žumberka odala počast kapetanu Lenkoviću

Arhiva 2016

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002