30.01.2016.

Društvo svetog Izidora Seljaka Noć muzeja provelo u Zagrebu

Posjet zagrebačkim kolegama iz HSPD-a Sljeme

Društvo svetog Izidora Seljaka Noć muzeja provelo u Zagrebu

Ove su se godine, u petak, 29. siječnja, članovi i članice Društva svetog Izidora Seljaka uputili u Zagreb, gdje su sudjelovali na manifestaciji Noć muzeja. Prvo su posjetili Posudionicu i radionicu narodnih nošnji, gdje su razgledali radove žena koje se bave očuvanjem tradicijskog tekstilnog rukotvorstva u HSPD Sljeme, a poznate su kao skupina pod nazivom Šestinske švelje. Uz pokaznu izložbu izrade dijelova narodnih nošnji, članovi društva razgledali su i prostorije u kojima se čuvaju narodne nošnje iz različitih dijelova Hrvatske, a na kraju su i odslušali koncert Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva Sljeme iz Šestina.

Slijedila je vožnja muzejskim primjerkom tramvaja iz 1924. godine, a brojni su Zagrepčani bili oduševljeni vidjevši toliki broj naših narodnih nošnji u tramvaju. Prizor ih je vratio u ono doba njihove mladosti kada su Samoborke dolazile na Dolac s punim košarama svojih proizvoda.

Posjet Etnografskom muzeju bio je neizbježan a samoborsku je skupinu zamijetila jedna od kustosica i u neformalnom je razgovoru dogovoren susret u Samoboru i prezentacija etnografske zbirke koju čuva Društvo sv. Izidora Seljaka.

Na kraju posjeta Zagrebu članovi su zastali na Jelačić placu i razgledali vojsku od terakote.

Zamijećeni od brojnih prolaznika, prezentirali su tako samoborsku baštinu i tradiciju.

R.L.

 
30.01.2016.

Još jedan proizvod samoborske Pivovare Razum

A sada i Fašničko pivo!

Još jedan proizvod samoborske Pivovare Razum

Kao što smo nagovijestili u prošlom broj Glasnika da će kvalitetna pivarska ponuda proizašla iz samoborske Pivovare Razum biti proširena, to se i dogodilo. Sada imamo i Fašničko pivo.

- Ponosan sam na ovaj novi proizvod, koji je po mnogočemu jedinstven u pivarskoj ponudi. Ljudi su u mojoj pivovari upoznali Norca, Coprnicu i Vilenaka, dali potporu i priznanje mojem Božićnom pivu i, eto, sada je i Fašničko na stolu - kaže Franjo Razum.

Sve uvijek ima i ono: zašto i kome? Tu je Franjo itekako jasan.

- Želio sam na neki način i ja pridonijeti obilježavanju 190. Samoborskog fašnika. A kako drugačije, nego pokušati osmisliti jedno posebno pivo. Mislim da sam uspio, ali će potvrdu dati konzumenti. Moram reći da je ovo specifično pivo došlo na osnovi četiri vrste ječmenog slada, dvije vrste hmelja, a kod proizvodnje sam koristio sistem produžene fermentacije. Samim time dobio sam nešto posebno u okusu. Da ne bi ispala samohvala, neka pivo ocijene oni koji će ga konzumirati. Naravno, ponovno podsjećam da je pivo temeljeno na poznatoj samoborskoj vodi, za koju mnogi tvrde da nema bolje za pripremu piva - rekao je Razum.

Fašničko pivo moguće je za sada konzumirati isključivo u Pivovari Razum. Kako je bilo naglašeno: "Nejde nikam iz hiže". Znači, treba se pojaviti na pravom mjestu i u ovoj plemenitoj, hvalevrijednoj tekućini uživati.

A količine?

- Proizveo sam 500 litara Fašničkog piva. S prodajom sam krenuo 29. siječnja, pa dok traje, traje, završio je Razum.

Nema druge, nek treba vu pivovaru dojti i Fašničku pivicu probati!

F.S.G.

 

Društvo svetog Izidora Seljaka Noć muzeja provelo u Zagrebu

Još jedan proizvod samoborske Pivovare Razum

Arhiva 2016

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002