12.10.2016.

Iz Hrvatskog učiteljskog društva zahvaljuju na organizaciji njihovog dana

Mnogo hvala i Franju Mihalini

Iz Hrvatskog učiteljskog društva zahvaljuju na organizaciji njihovog dana

Svi učitelji, odgajatelji i ostali prosvjetni djelatnici obilježili su, u organizaciji Hrvatskog učiteljskog društva, svoj dan proslavom koja je u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta održana 11. listopada.

Izvedena je predstava Tko pjeva, zlo ne misli Amaterskog kazališta PAX-ići, koje djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu u Samoboru. Predstavu su nam poklonili bivši učenici Osnovne škole Bogumila Tonija pod vodstvom profesorice Tatjane Mesiček.Grad Samobor ustupio nam je kinodvoranu i svu potrebnu opremu, a pridružila nam se i dogradonačelnica Sanja Horvat Iveković.

Nadamo se da će ostale troškove organizacije pokriti Zagrebačka županija, na čiji smo se javni poziv prijavili s ovim projektom.

Nakon predstave uslijedila je dodjela poklona, slika koje su nastale na prošlogodišnjoj likovnoj koloniji Hravtskog učiteljskog društva u Područnoj školi Farkaševec. Slike su dodijeljene svim odgajateljima, nastavnicima, učiteljima i profesorima s područja Grada Samobora i Grada Svete Nedelje koji su umirovljeni protekle školske godine, zatim onima koji su promovirani u zvanje mentora ili savjetnika, te svima onima koji su sa svojim učenicima sudjelovali na državnim natjecanjima.

Tom smo se prilikom oprostili i od našeg dugogodišnjeg kolege, ravnatelja Ekonomske, turističke i ugostiteljske škole u Samoboru, Franje Mihaline, koji je u Hrvatskom učiteljskom društvu od samih početaka, a koji je jedno vrijeme obnašao i dužnost predsjednika društva. Na vremenu koje je uložio u napredak društva, na njegovom angažmanu i trudu, a sve što se radi u društvu isključivo je volonterske naravi, srdačno mu zahvaljujemo!

Proslava je završila druženjem uz domjenak. Rastali smo se uz puno lijepih dojmova, s nadom da ćemo ovakvo druženje ponoviti i dogodine.

Kristina Halužan

predsjednica Hrvatskog učiteljskog društva

 
12.10.2016.

Radionica o tradicijskom odijevanju samoborskih žena

Samoborska kikla - dio identiteta Samobora i njegove okolice

Radionica o tradicijskom odijevanju samoborskih žena

Radionica o tradicijskom odijevanju samoborskih žena te mogućnostima korištenja kikle u suvremenom načinu života pri vjerskim, školskim, kulturnim i društvenim događanjima u samoborskom kraju.

Još uvijek se nošnja, kikla, može svaki dan vidjeti na samoborskim ulicama i trgovima, na placu, na polju ili pak nedjeljom u crkvi te na brojnim proštenjima u okolici Samobora. Nastala u drugoj polovici 19. stoljeća zadržala se i danas, u trećem tisućljeću, kao identitet grada i njegove okolice. Nose je žene, mahom one starije od sedamdeset godina, i pomalo izlazi iz svakodnevne upotrebe. No, zadnjih nekoliko godina odijevaju je i žene koje je ne nose svakodnevno, već prigodno, na vjerskim, kulturnim i pučkim svečanostima i manifestacijama u našem gradu. Živopisnih boja, izrađene od tvorničkih materijala, s cvjetnim uzorcima, biljnim ornamentima ili jednobojne, izgledaju svečano i skladno na mlađim djevojkama, ali i na starijim ženama. Nose se uz opleček ili bluzu s fertunom i fertušnjakom.

Društvo sv. Izidora Seljaka iz Samobora i Samoborski muzej organiziraju radionicu "Samoborska kikla – dio identiteta Samobora i njegove okolice" u prostorijama Udruge Ekosspiritus, na Cerini 61, iznad Smerovišća, u subotu, 22. listopada 2016. godine.

Kako bi se što bolje upoznala "kikla", seoska narodna nošnja, specifična za sela starodrevne samoborske župe, a koja se zadržala u upotrebi do današnjih dana, organiziramo radionicu na kojoj ćemo izložiti više od sedamdeset kikli sašivenih od različitih materijala, neke starije i od 80 godina, a sve iz Etnografske zbirke Udruge Ekosspiritus i obitelji Librić.

Kiklu će predstaviti i o njoj progovoriti Radovan Librić, sakupljač etnografskih predmeta i čuvar velikog broja narodnih nošnji samoborskog kraja, i Lela Roćenović, viša kustosica Samoborskog muzeja. Polaznici radionice moći će vidjeti veći broj kikli, fertuna, fertušnjaka, rubaca, oplečke svih varijanti..., te naučiti kako se pegla i falda kikla za nošenje u raznim prigodama, na vjerskim svečanostima, na manifestacijama u gradu i nastupima kulturno-umjetničkih društava.

Radionica želi odgovoriti i na neka pitanja...

Kako kiklu sačuvati za buduće naraštaje? U kojim prigodama bi kulturno umjetnička društva mogla koristiti kiklu na svojim nastupima? Kako kiklu predstaviti kao dio identiteta našeg kraja? Možemo li kiklu početi nositi u svojim turističkim uredima, pivnicama, samoborskim ugostiteljskim objektima, na smotrama učeničkih zadruga, na prigodnim manifestacijama? Može li kikla za Samoborke biti ono što je dindrlica za Nijemice i Austrijanke? Kako kiklu imati pripremljenu za javne nastupe u školskim fundusima narodnih nošnji te u fundusima kulturno-umjetničkih društava?

OKVIRNI PLAN

Dolazak na Cerinu (oko šest kilometara od centra Samobora) do 9 sati. Slijede kava i kolač.

Radionica počinje u 9,30, a završava zajedničkim ručkom u 12,30.

Prijave su obavezne radi organizacije ručka, a mogu se izvršiti do 20. listopada na e-mail: radovan.libric@zg.t-com.hr ili na broj mobitela 091/9397-554. Kotizaciju za ručak prilaže svaki sudionik prema svojim mogućnostima.

Trebate li prijevoz od Samobora do Cerine, naznačite to kod prijave, a sastanak onih koji na Cerinu idu svojim automobilima bit će na parkiralištu u Starogradskoj ulici u 8,30 sati.

Društvo svetog Izidora želi predstaviti i druge tipove narodnih nošnji samoborske župe, tenko rubje i debelo rubje. Nadamo se nekim novim radionicama u idućim mjesecima.

R.L.

 

Iz Hrvatskog učiteljskog društva zahvaljuju na organizaciji njihovog dana

Radionica o tradicijskom odijevanju samoborskih žena

Arhiva 2016

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002