08.06.2014.

6. gastro-etno festival Dragi naš kaj

Na kraju zapopeval i gradonačelnik

6. gastro-etno festival Dragi naš kaj

Unatoč velikoj vrućini, brojni su posjetitelji 8. lipnja na jezeru Orešje uživali na tradicionalnom 6. gastro-etno festivalu Dragi naš kaj.

I ovaj je puta ponuđen prikaz izvornog života na selu u 7 seoskih dvorišta, koje su prezentirala kulturno-umjetnička društva s područja Grada Svete Nedelje te gosti iz Kumrovca, Stupnika i Rakovog Potoka. Uz prave domaće proizvode, stare pučke igre, drvene vrtuljke za djecu, jahanje ponija, posebnu atrakciju za najmlađe posjetitelje i njihove roditelje izazvao je zoološki vrt s domaćim životinjama.

Dragi naš kaj donio je bogatu i raznoliku ponudu štandova, na kojima je svoje proizvode predstavilo više od 20 izlagača iz cijele Hrvatske. Kao i svake godine do sada održala se smotra kuburaša, gdje ih se na jezeru Orešje okupilo oko stotinjak.

Na kraju je održan i Kajkavski glazbeni festival Dragi naš kaj, na kojem je predstavljeno dvadeset novih pjesama, uz nastup nekih od najpoznatijih imena aktualne kajkavske glazbene scene kao što su Rajko Suhodolčan, Siniša Miklaužić, Ivan Fiolić Fio i Podvinčani.

Po prvi puta su ove godine na glazbenom festivalu nastupili Vid Balog i Barek, s pjesmom V Svetoj Nedelji, te gradonačelnik Drago Prahin, Zoran i Marko Jašek s obradom pjesme Meknite se vse gore.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije bili su Grad Sveta Nedelja, Turistička zajednica grada Svete Nedelje i Zagrebačka županija.

S.S.

 
08.06.2014.

Projektni dan u OŠ Bogumila Tonija

Učenje kroz igru – provjereni recept

Projektni dan u OŠ Bogumila Tonija

Početkom lipnja je u prostorima Osnovne škole Bogumila Tonija obilježen Dan škole. Realiziran je kroz projekte i radionice raznolikih sadržaja, a učenici su se unaprijed opredijelili za ponuđene aktivnosti.

Učenici razredne nastave bavili su se bajkama, poviješću Hrvatske i Samobora, starim obrtima, sportom, ljekovitim biljem, uređenjem okoliša škole i volontiranjem, a sve kroz igre, kvizove i razne pokuse, koristeći pritom multimedijalna sredstva. Mali su volonteri prikupili svoje slikovnice i razdijelili ih po ordinacijama DZ Samobor kako malim pacijentima ne bi bilo dosadno dok čekaju na red, a da pritom njeguju kulturu čitanja pisane riječi.

U predmetnoj je nastavi također bilo šaroliko. Učenici su njegovali hrvatska pisma, postajali detektivi, poboljšavali komunikaciju na stranim jezicima, produbili svoje znanje novije povijesti, naučili mnogo toga o Europskoj Uniji i ljekovitom bilju. Pravili su čokolade, kaleidoskope i makete grada i Sunčevog sustava. Učili su svirati instrumente, pjevati i skladati. Tražili su blago po karti koja je otkrivala sljedeće korake rješavanjem matematičkih zadataka. Izrađivali su prezentacije, a bilo je i sportskih aktivnosti.

Cijeli je dan u školi bilo dinamično i uzbudljivo, a kako je učenje kroz igru provjereno dobar recept, sigurni smo da su stečene spoznaje postale dio trajnog pamćenja učenika.

Ivana Golić

 

6. gastro-etno festival Dragi naš kaj

Projektni dan u OŠ Bogumila Tonija

Arhiva 2014

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002