03.06.2014.

Lijepa li si ovaj puta u Istri

Od kršćana se traži mučeništvo

<i>Lijepa li si</i> ovaj puta u Istri

Udruga Ekosspiritus koja svake godine posjećuje jedan dio Lijepe naše u potrazi za izvornom duhovnosti, ove godine putovala je 24. i 25. svibnja u Istru. Posjetili smo središnju Istru, Rovinj i okolicu. Krenuli smo iz Zagreba u jutarnjim satima subote.

Prva postaja bila je župna crkva Marijina Navještenja u Svetvinčentu, gdje smo posjetili grob našeg najmlađeg blaženika Miroslava Bulešića. Župnik Darko Zgrablić nam je ukratko ispričao o životu župe i samog blaženika. Nakon toga smo posjetili župnu crkvu u Kanfanaru i zaputili se prema crkvi sv. Agate iz 9. stoljeća nedaleko Kanfanara, gdje smo sudjelovali na prigodnoj katehezi s temom "mučeništvo" te produžili za jamu Baredine, geomorfološki spomenik prirode u kojoj smo, između ostalog, vidjeli endemičnog vodozemca čovječju ribicu. Pored jame smo vidjeli i vrlo zanimljivu zbirku oldtimer traktora i antikviteta koji su se koristili za proizvodnju žita, vina i maslinovog ulja. U večernjim satima stigli smo u Rovinj gdje smo se smjestili u školu te ostatak večeri proveli u produbljivanju međusobnih prijateljskih odnosa.

Drugi dan smo započeli razgledavanjem Rovinja uz stručno vodstvo. Poslije toga smo sudjelovali na svetoj misi u župnoj crkvi sv. Eufemije zajedno sa župljanima. Poslije mise smo vidjeli moći sv. Eufemije, čije tijelo je, prema legendi, nakon što je nestalo iz Konstantinopola dovezeno baš u Rovinj gdje se nalazi i danas. Posjetili smo još i franjevački samostan i vrlo zanimljiv muzej Kuća o batani, drvenoj ribarskoj brodici ravnoga dna i omiljenom rovinjskom tradicionalnom plovilu. Obogaćeni novim duhovnim i kulturološkim iskustvima zaputili smo se natrag u Samobor.

Geslo ovogodišnjeg putovanja Lijepa li si bilo je: "A i svi koji hoće živjeti pobožno u Kristu Isusu, bit će progonjeni". Ono je odabrano zbog niza mučenika (blaženi Miroslav Bulešić, svete Agata i Eufemija) koje smo upoznali i čije smo djelovanje te mučeničku smrt razmatrali. Spoznali smo da svako vrijeme, pa i ovo naše, traži od kršćana mučeništvo. Nadamo se da ćemo, poput blaženog Miroslava, uz njegov zagovor i Božju pomoć imati snage i osobno se žrtvovati za vjeru i domovinu.

Branimir Karačić

 

Lijepa li si ovaj puta u Istri

Arhiva 2014

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002