22.02.2014.

Obilježena 140. godišnjica rođenja Bogumila Tonija

Kroz integraciju prošlosti za budućnost

Obilježena 140. godišnjica rođenja Bogumila Tonija

Osnovna škola Bogumila Tonija 12. veljače obilježila je vrlo značajnu obljetnicu – 140. rođendan Bogumila Tonija.

Bio je to pravi projekt učenika svih razreda, kojim su integrirani sadržaji hrvatskog i engleskog jezika, povijesti te glazbene i likovne kulture, a svoj su prinos dali i mali folkloraši. Učenici i učitelji svoj su rad objedinili u priredbu koja je oduševila prisutne, a one malo starije podsjetila na neka minula vremena.

U povijesno–glazbeno–pjesničko druženje uveli su nas mali folkloraši 3.a i 3.b razreda, koji su izveli koreografiju na pjesmu Samobor je lepa varoš, pod vodstvom učiteljica Irene Dražić i Snježane Škiljan.

Pjesmu Bogumila Tonija O Ljudevitu Gaju recitirale su učenice 6.e razreda Martina Škrlec, Klara Gabrovec, Dora Baždar i Nina Jurković, koje je pripremila prof. Katarina Škoc Zvonar.

Povijesna grupa učenika 8. razreda, koju vodi prof. Sandra Sinković, pomoću prezentacije prisutne je detaljnije upoznala sa životom Bogumila Tonija, a sedmaši su s prof. Sabinom Marlić napravili plakat o životu i djelu Bogumila Tonija.

Mali zbor Sunčeve zrake otpjevao je pjesmu Ptičja tuga, Ludwiga van Beethovena. Uvježbala ih je prof. Mirta Stublić.

Učenici 3.a i 3.b razreda, Lorena Burić, Tin Jelić, Anja Suša, Matea Šimurina, Emma Piljek, Lara Cekuš, Mia Podgajski, Nina Skendrović, Arwen Frlan, Luka Zadro, Dora Petrić - Glavaš i Adam Babojelić recitirali su pjesme Bogumila Tonija koje govore o dječjoj igri, prirodi i životinjama. Tako su se neki prisjetili, a neki po prvi puta čuli pjesme Žalosni tiček, Drveni konj, Jožekova nesreća, Jurek beži vu pole, Betežni Jožek, Vrabec je semu kriv, Mačkica vu tački, Mak, Puževa pošta, Tiček v krletki, Žabe i Lastavice.

Lovro Rimac, učenik 7.f razreda, koji polazi GŠ Ferdo Livadić u Samoboru, na violončelu je odsvirao skladbu Labud Camillea Saint-Saensa. Na klaviru ga je pratila prof. Mirta Stublić.

Pjesme Bogumila Tonija Živko Vrapčić, Golubovi, Vjeverica, Na saonicama, Prvi cvijeci i Samoboru recitirali su i učenici 3.d razreda Veronika Maros, Nina Perković, Kristijan Crnković, Lukas Korotaj, Kaja Veliki, Petra Frankić, Borna Banjanin, Veronika Azinović, Manuela Barbarić i Klara Doračić. Pripremila ih je učiteljica Irena Skupnjak.

Lovro Rimac i Maja Lucija Lisek s malim su zborom otpjevali Pjesmu Samoboru, koju je napisao Bogumil Toni, a uglazbio Željko Bradić, nekadašnji profesor naše škole i osnivač Tamburaškog društva Ferdo Livadić. Jana Pelikan svirala je pratnju na violini.

Osim na priredbi, radovi Bogumila Tonija i radovi o Bogumilu Toniju ispunili su prostor škole. Učenici 1.b, 3.a i 3.c, uz pomoć svojih učiteljica Branke Škiljan, Irene Dražić i Nevenke Beljak ilustrirali su njegove pjesme. Učenici 4.c i 4.d razreda, s učiteljicama Darinkom Celižić i Ivankom Horvat, slikali su portrete Bogumila Tonija. Svi su ovi radovi dio izložbe postavljene u prostoru škole. Naši su nas učenici oduševili svojim radom i interpretacijom djela.

Posebno smo ponosni na izvrsno recitiranje kajkavskih pjesama. Mnoge od tih riječi u svakodnevnom se govoru više ne koriste, zato je dobro djecu, ali i nas starije, senzibilizirati na dijalekt našega kraja. Na taj se način podsjećamo i prošlosti ovoga grada i ljudi koji su ga oplemenili svojim radom.

Jedna je takva povijesna ličnost bio i Bogumil Toni. Učenici su ga predstavili onakvog kakav je i bio – kreativan učitelj koji je pisao pjesme za djecu, pjesme posvećene vatrogascima, pjesme koje su veličale ljepotu ovoga kraja i opisivale ljude koji su tu živjeli i ljude koji su posjećivali Samobor. Upoznali smo Tonija i kao kulturnu ličnost – bio je suosnivač Samoborskog lista, radio je na unapređivanju vatrogastva, a osnovao je i Društvo za uljepšavanje grada.

Cijeli su projekt osmislile i koordinirale naše knjižničarke, Sandra Rimac, Nevenka Fresl i Katarina Bartolić Buković, koje zahvaljuju svim učenicima i učiteljicama na sudjelovanju i pomoći u realizaciji dana koji nas je vratio u prošlost, a sadržajem poezije i glazbe osvijestio za budućnost.

Ivana Golić

 

Obilježena 140. godišnjica rođenja Bogumila Tonija

Arhiva 2014

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002