27.08.2014.

52. Sajam AGRA - Gornja Radgona

"Plemenitaš" OPG-a Župančić postao zlatni

Još jedno veliko priznanje s područja vinogradarstva i vinarstva dolazi u Samobor. Nastup na 52. Sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni (Slovenija) i 40. jubilarnoj izložbi vina, bio je poseban za Vladu i Zdravka Župančića, vlasnike OPG-a Župančić, osvajače zlatne medalje za svoje vino Plemenitaš.

Punih 40 godina u Gornjoj Radgoni u okviru navedenog sajma održava se izložba vina, koja je redovito ocjenjivačka, a kroz proteklo razdoblje ocijenjeno je oko 20 000 uzoraka. Sajam je okupio 160 vinara iz 6 zemalja Europe. Svoja vina prezentirali su i dali na ocjenjivanje vinari iz Češke, Slovačke, Austrije, Hrvatske, Makedonije i domaćina Slovenije.

Sada s ponosom zlato dolazi i vinogradarima samoborsko-plešivičkog kraja. Nakon dodjele zlatne medalje Zdravko Župančić nije skrivao svoje zadovoljstvo.

- Ovo je zaista veliko priznanje. Sav trud koji ulažemo u uzgoj vinove loze pa zatim i proizvodnju vina, malo po malo, upravo kroz ovakva priznanja dolazi na naplatu. Naš Plemenitaš, koji je mješavina bijelih sorti grožđa, našao je tako put do ove nagrade, ali je još značajnije da smo kroz ovu nagradu promovirali i naše samoborsko vinogorje - rekao je Zdravko.

Odlazak na 52. Sajam AGRA u Gornju Radgonu organizirala je Samoborska vinarsko vinogradarska udruga, a pun autobus članova samo je potvrda želje da se vinari i nadalje usavršavaju u svom, sve manje hobiju, a sve više organiziranom radu i proizvodnji.

- Naši članovi zaista su mogli dosta toga vidjeti, ali i naučiti. Konačno, vinogradarstvo i vinarstvo svakim danom imaju element napretka, koji pridonosi konačnoj kvaliteti vina. Zato vrijedi čestitati članovima OPG-a Župančić na nagradi, a isto tako vjerujem da će i sljedeće međunarodne izložbe pokazati vrijednost naših vina. U vinogradu treba mnogo raditi, težak je to posao. Treba se boriti s raznim bolestima vinove loze, vremenom... A onda, kada se sve "posloži", dolazi i ovakva nagrada - rekao je predsjednik udruge Marijan Žganjer.

Vinogradari i vinari našeg vinogradarskog područja koji su sudjelovali na sajmu jednoglasni su u ocjeni viđenoga.

- Mogli smo zaista dosta toga vidjeti i naučiti. Na nama je da stečena znanja primijenimo u našim vinogradima i vinima. Uvjeren sam da će biti još priznanja, jer Samoborci ne samo da vole dobru "kaplicu" konzumirati, već i proizvesti. Na to smo svi ponosni - završio je Zdravko Župančić.

Franjo Sina Gluščić

 

52. Sajam AGRA - Gornja Radgona

Arhiva 2014

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002