02.06.2014.

Održana manifestacija Hrvatski posavac – prirodna baština Europske Unije i 4. uzgojna izložba Udruge Vranac

Hrvatski posavac – desna ruka hrvatskog seljaka

Održana manifestacija Hrvatski posavac – prirodna baština Europske Unije i 4. uzgojna izložba Udruge Vranac

Unatoč nepovoljnoj vremenskoj prognozi, u nedjelju, 1. lipnja u Bobovici održana je, po broju izlagača i broju grla, ali i posjetitelja, do sada najuspješnija, 4. uzgojna izložba Udruge uzgajivača konja hrvatskog posavca Vranac iz Samobora. Uzgojna izložba ove izvorne hrvatske pasmine konja održana je u sklopu manifestacije Hrvatski posavac – prirodna baština Europske Unije. Manifestacija je nastavak i nadogradnja manifestacije Hrvatski posavac – desna ruka hrvatskog seljaka, koja se u Bobovici uspješno održavala zadnje dvije godine.

Uz pozdravnu riječ organizatora Juraja Čičeka i ravnateljice Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Martine Glasnović, prisutnima su se obratili predsjednik Slovenskog združenja rejcev konj pasme posavec Anton Simonišek i predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac Zvonimir Dravinac.

U ime gradonačelnika Grada Samobora Kreše Beljaka podršku manifestaciji i radu Udruzi Vranac dao je mr.sc. Krunoslav Znika, a samu manifestaciju i 4. uzgojnu izložbu otvorio je potpredsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mario Vlahović, ujedno i izaslanik župana Zagrebačke županije mr.sc. Stjepana Kožića.

Uz uzgajivače Udruge Vranac, svoja grla su izložili članovi Slovenskog združenja rejcev konj pasme posavec iz susjedne Slovenije. Ukupno je bilo izloženo 40-ak grla s kojima su posjetitelje upoznali voditelji uzgojnog programa dr. Matjaž Mesarić (strokovni vodja rejske organizacije) i Ivan Šubek, dr.vet.med. (voditelj uzgojnog programa SSHP-a). Nakon prikaza posavskih pastuha i kobila te okrepe koju je priredio organizator, sudionicima izložbe podijeljena su priznanja i prigodni pokloni. Organizator je također uručio zahvalnice svima koji su pomogli u organizaciji manifestacije i izložbe te posebno zahvalio Gradu Samoboru i Zagrebačkoj županiji na sufinanciranju.

Unatoč tome što je kiša omela vožnju zapregama i izložbu oruđa i alata, za dobro raspoloženje pobrinula se Udruga Etno-fletno i svirači Kočijaši.

S.S.

 

Održana manifestacija Hrvatski posavac – prirodna baština Europske Unije i 4. uzgojna izložba Udruge Vranac

Arhiva 2014

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002