15.05.2014.

Postavljena izložba Našvavanje na križić

Za sabranost, molitvu, smijeh i radost

Postavljena izložba <i>Našvavanje na križić</i>

U suradnji s Gradskom knjižnicom Samobor, Društvo svetog Izidora seljaka zajednice Ekosspiritus iz Samobora postavilo je izložbu radova vrijednih članica društva pod nazivom Našvavanje na križić. Izložba je postavljena 14. svibnja, večer uoči blagdana svetog Izidora seljaka, kojeg društvo posebno slavi i štuje. Posvećena je svim majkama i bakama, čuvaricama naše baštine, koje su znale sate i sate vesti, našvavati, tkati, opremati svoje kćeri za udaju pripremajući vrijedni miraz. Izložba je otvorena u tjednu kada se slavi Majčin dan, a može se razgledati na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor svakoga dana. Radovi su nastali tehnikom "našvavanja na križić", koju su koristile žene kad su vezle oplečke, kuhinjske krpe ili svečane jastučnice. Na izložbi su izložena i dva stara oplečka, rad naših baka.

Članice društva su tijekom 2013. godine u svojim radionicama i mjesečnim susretima na platnu, tehnikom "na križić", "našvavale" radove, a citate koje su ispisivale uzimale su iz Biblije, poznatih domaćih pjesama ili pak natpise i kratke aforizme koji se vežu za kleti i pemnice. Posebnu skupinu čine domoljubni citati.

Slični citati mogu se vidjeti u obiteljima Samoboraca, a neki su rad starih Samoborki kojih odavno nema među nama. Običaj je bio vesti molitve ili druge citate na platno i čuvati ih više naraštaja u svojim kućama.

Radionice na kojima je sudjelovalo petnaestak žena, članica društva, vodile su Evica Vlahović iz Farkaševca i Lidija Momić iz Hrastine, a najveći broj radova izvezla je Vlasta Hržić iz Kladja. Svaki rad je unikat, a za veće radove potrebni su sati i sati strpljivog rada. Oko tridesetak radova, uokvirenih u bijele okvire, izloženi su u izlogu Gradske knjižnice kao poticaj i drugim ženama za kreativno iskorištavanje svoga vremena.

Okvire je izradio Vlado Kenda iz Podvrha.

Radovi su nastali u kreativnom i poticajnom ozračju lijepog zajedništva Društva svetog Izidora seljaka i čekaju nakon izložbe neke zidove gdje će biti izloženi i takvi biti poticaj mnogima za sabranost, molitvu, smijeh i radost.

Radovan Librić

 

Postavljena izložba Našvavanje na križić

Arhiva 2014

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002