07.05.2014.

6. Samobor Cup – jedriličarska regata od Kaštela do Starog Grada na Hvaru

Nije ih spriječilo ni nevrijeme

6. Samobor Cup – jedriličarska regata od Kaštela do Starog Grada na Hvaru

Završen je i 6. Samobor Cup, tradicionalno jedrenje i druženje u organizaciji Jedriličarskog kluba Samobor. Ovaj puta okupio je rekordan broj sudionika, njih skoro 130 na 16 jedrilica, i sve to podijeljeno u 3 grupe, a najbrojnije su bile jedrilice Bavaria 46. Njih 9 činile su grupu istih brodova među kojima se očekivao najzanimljiviji dio regate.

Na sam 1. maj sudionici su se okupili u marini u Kaštel Gomilici. Drugo jutro krenulo je s pripremama za početak regatavanja. Već uobičajeno krenulo se na motor do otočića Mrduje u Splitskim vratima, gdje je bio start 1. plova. Slab vjetar na startu ubrzo je zamijenilo stabilno jugo, koje je jedrilice brzo poguralo do punte Kabal, ulaza u Starogradski zaljev, na cilj prvoga plova. Dobar vjetar najbolje su iskoristile jedrilice Jagodna, Skrivena i Maslinova na prva tri mjesta. Rani dolazak u Stari Grad na Hvaru posade su iskoristile za šetnju i razgledavanje grada. Predvečer je započela fešta u organizaciji domaćina.

Subota, odnosno drugi dan regate tradicionalno je rezerviran za izlete i posjete brojnim hvarskim valama, no ovaj puta obilna kiša je poremetila planove, tako da je samo par najhrabrijih odlučilo isploviti. Istog dana planirana je i "samoborska fešta", koja je unatoč mokrom vremenu uspješno odrađena pod krovom ispred kazališta. Vrijedni Samoborci počastili su domaćine samoborskom kotlovinom, poznatom Samoborskom salamom i roštiljem. Zabavu je odličnom svirkom podupirao tamburaški sastav Od sumraka do zore.

Prognoza vremena za nedjelju natjerala je organizatora da start 2. plova pomakne već u 8h ujutro. Naime, prognoza je najavljivala buru u jačanju, s orkanskim udarima, tako da je trebalo požuriti kako bi se svi vezali u marini prije najjačeg vjetra. Start je bio u Starogradskom zaljevu po vrlo slabom vjetru pa je jedrilicama trebalo skoro sat vremena do punte Kabal, gdje je napokon friška bura potjerala flotu put Splitskih vrata. U vodstvu se izdvojilo nekoliko brodova, koji su do Splitskih vrata jedrili u blizini, a tek u vratima, pred ciljem kod Mrduje, podijelili su prva tri mjesta. Redom su ušli Lovrečina, Sablunara i Hrvatska, sve Bavarie 46. Nakon prolaska cilja jedrilice su morale doći do marine u Kaštelima, što zbog jačanja bure nije bilo baš najugodnije. Nakon malo valjanja po kanalu sve jedrilice su sretno stigle i vezale se na sigurno. Nakon primopredaje jedrilica, u prostorijama marine održano je proglašenje pobjednika. Plasman po grupama možete vidjeti na stranicama Jedriličarskog kluba Samobor www.jks.hr.

I, što reći nakon svega? Sudionika je sve više, kao i brodova. Raste zanimanje za ovaj naš Cup. Jedrenja su sve kvalitetnija, posade sve uigranije, a ambicije sve veće. Vidimo se i sljedeće godine na 7. Samobor Cupu.

Sretno i dobro vam more.

Alen Šćulac

 

6. Samobor Cup – jedriličarska regata od Kaštela do Starog Grada na Hvaru

Arhiva 2014

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002