28.10.2014.

U Biogradu na moru održana 1. Samoborska regata

"Prvi mačići" ipak dobro odjedrili

Tijekom vikenda, 25. i 26. listopada, održana je u Biogradu na moru, u akvatoriju Pašmanskog kanala, 1. Samoborska regata, jedriličarsko natjecanje u organizaciji Jedriličarskog kluba Samobor i Yacht cluba Biograd kao suorganizatora.

Po lijepom vremenu i friškoj buri održana su četiri jedrenja. Dvije kratke navigacije i dva trokuta. Prijavljeno je bilo 10 brodova podijeljenih u dvije grupe.

Regata je započela okupljanjem posada u petak u popodnevnim satima, smještajem na jedrilice, upoznavanjem i pripremama za subotnje jedrenje. Oblačni petak zamijenila je sunčana subota i najavila zanimljivo jedrenje unatoč jakoj buri, na udare i vrlo jakoj. Kratak sastanak kormilara i regata je mogla početi.

Dvije kratke navigacije, svaka dužine oko 10 nM oko otočića Palanac i Sv. Katarina te obilazak oko plići Kočerka ponudile su mnoštvo zanimljivih trenutaka. Zahvaljujući buri snage od dvadesetak čvorova posade su morale dati sve od sebe da sigurno i brzo odjedre zadani kurs. Nije manjkalo atraktivnih scena, nagnutih brodova, iznenadnih refula bure. Zasigurno nitko nije bio besposlen niti mu je bilo dosadno. U tim uvjetima najbolje se je snašla ekipa HAJK Dobro more sa skiperom Draženom Hubakom, koji su nakon dva jedrenja držali prvo mjesto. Odmah iza njih bila je ekipa JKS-a sa skiperom Jakšom Lucarićem.

Nakon uzbudljivog prvog dana sudionici regate imali su organiziranu večeru u restoranu Marine Kornati, gdje su se uz podršku naših tamburaša Od sumraka do zore zabavljali do kasno u noć.

Nedjelja je osvanula sunčana i vjetrovita. Bura je možda malo popustila, ali je njena snaga i dalje tjerala posade na maksimalnu koncentraciju. Zbog zgusnutog rasporeda, ali i dobrih vremenskih uvjeta odlučeno je da se jedre dva jedrenja, ali ponešto skraćena i s dodatnim obilaskom jedne bove. Kao i prethodnog dana, počelo je vjetrovito i žestoko. Odmah na početku započela je borba između dva glavna kandidata za prvo mjesto jedrilice India HAJK Dobro more i Delta, JKS Samobor.

Nakon planirana dva jedrenja rezultat između dva glavna suparnika bio je izjednačen, ali je zbog boljeg zadnjeg jedrenja (pobjeda u zadnjem plovu), ukupna pobjeda otišla na stranu ekipe Delta JKS Samobor. Svi rezultati su na www.jks.hr i FB stranici.

Dodjela nagrada i prigodan ručak organizirani su na štandu Yacht Cluba Biograd. Naime, regata je održana za vrijeme trajanja Biograd Boat Showa, što je bio idealan dekor za jedno jedriličarsko natjecanje.

Organizatori iz JK Samobor izrazili su veliku zahvalnost Yacht Clubu Biograd i njihovom predsjedniku Gordanu Borčilu za veliku pomoć u svim detaljima organizacije.

"Prvi mačići" se u vodu bacaju, tako bar vele, no prva je regata uspjela u svakom smislu, organizacijskom i natjecateljskom.

Alen Šćulac

 

U Biogradu na moru održana 1. Samoborska regata

Arhiva 2014

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002