Mario Makarun, sportski direktor NK Samobor govori o prošloj sezoni i planovima kluba

Politika kluba je orijentacija na domaće snage

Mario Makarun, sportski direktor NK Samobor govori o prošloj sezoni i planovima kluba

Netom završena sezona 2020./2021. za NK Samobor jedna je od najuspješnijih u 96-godišnjoj povijesti. Osvojeno prvenstvo Jedinstvene županijske lige bez poraza (27 pobjeda, 7 remija), uz efikasnu igru (preko 100 postignutih pogodaka) te osvojen Kup Nogometnog središta Samobor i Zagrebačke županije dominacija je koja se ne viđa baš svaki dan. Školskom ocjenom - bila bi to čista petica.

- Čak bih rekao 10 od 10 – uvodno uz smješak Mario Makarun, sportski direktor NK Samobora, secira minuli rad nogometaša iz Hebrangove ulice.

- Kada smo krenuli u sezonu cilj nam je bilo 1. mjesto, ali smo igračima dali do znanja da nam je osim rezultata bitan odnos i zalaganje na terenu, jer igrači ne predstavljaju samo klub i sebe, nego i Grad. Oni su to 100% i učinili tako da, osim osvojenog prvenstva i dva kupa, možemo biti ponosni na cijelu sezonu, koja je prošla bez ijedne mrlje.

Iako je nogomet kolektivna igra, najkvalitetniji pojedinci uvijek iskoče. Makarun će ih nabrojati nekoliko.

- Ako bi išli po linijama, prvi je tu vratar Štefković, koji nam je cijele sezone svojim izvedbama davao sigurnost i koji je praktički obranama najstrožih kazni sam zaslužan za jedan osvojeni kup. Obranu su držali Tomislav Makarun i Ivkovčić, veznim redom su dirigirali Guliš i mladi Ašanin, dok su suparničke mreže efikasno zatrpavali Štulec i Krajačić. Upravo je Štulec s 38 golova (u 38. godini) u prvenstvu i još 10 u kupovima jedan od najvećih junaka sezone.

Makarun posebno ističe i cijelu upravu, na čelu s predsjednikom Karoglanom, koja je sve to operativno i popratila. Naravno, svoju rolu u svemu imao je i trener Pužin, kojem su bili na raspolaganju svi sastojci za ovakav rezultat.

Pripreme za novu sezonu, barem što se tiče igračke križaljke, su u punom jeku. Ranije spomenuti Tomislav Makarun i Vujić, oboje standardni članovi prvih 11, zbog obiteljskih razloga više neće biti igrači NK Samobor. No, potraga za igračima s kojima će se, kako kaže sportski direktor, odmah napasti prvo mjesto 4. lige i ekspresno vratiti u 3. ligu, koju grad veličine Samobora i zaslužuje, je u također tijeku.

- Za sada možemo potvrditi Bišćana (dolazi iz Intera), koji će zatvoriti deficitarnu lijevu stranu. Vraća se i iskusni Elez, a neka provjerena imena bih još ostavio kao iznenađenje, dok i službeno nemamo papirnatu potvrdu da su naši novi igrači. Razgovaramo s još 2 do 3 mlađa igrača koja su nam potrebna zbog kvote mladih igrača koja mora započeti susret.

Ovi dolasci znače da će u novoj sezoni svih 22 igrača (do sada 19) biti iz Samobora ili okolice, dakle igrači koji su već igrali u Samoboru ili su potekli iz ovog kraja.

- To je politika kluba, orijentacija na domaće snage. Zato smo prije desetak dana zahvalili dosadašnjem treneru Franji Pužinu, koji je razumio naše želje i s njim smo dogovorili sporazumni prekid suradnje. Nasljednik je već imenovan, to je Stjepan Bašić, i tu problema oko prilagodbe ne bi smjelo biti – naglašava Makarun.

Osim prve momčadi, postignut je i napredak u radu omladinske škole. Dosadašnjeg voditelja Filipa Škvorca zamijenit će Daniel Erbežnik.

- Daniel prije svega donosi iskustvo desetgodišnjeg rada u Dinamu, a Filip, koji je obavio lavovski dio posla, na čemu mu zahvaljujemo, ostaje njegova desna ruka. Erbežnik će biti zadužen za dodatno podizanje rada i kvalitete omladinske škole, a Filip će uz njega stjecati potrebno iskustvo. Nakon dugih godina stagniranja škola je u rastu i htjeli smo iskusnijeg čovjeka koji taj niz može nastaviti i ubrzati.

Nova sezona za prvotimce Samobora počinje 28. kolovoza, a tri dana ranije igra se pretkolo HNS–ovog kupa. Ako se prođe za sada još nepoznati protivnik, lako je moguće da u rujnu na vrata Hebrangove pokuca i neki prvoligaš. Bila bi to sjajna čestitka za uloženi trud i prikazanu igru u ovoj sezoni.

Osim uspjeha Samobora, Makaruna veseli što su i ostali klubovi iz ovog područja imali uspješne sezone.

- Zrinski i Bregana su skočili u ligu više, a zbog novoosnovane 4. lige, uz dosadašnju Savu Strmec, natjecanju se pridružuju GNK Tigar Sveta Nedelja i TOP. To je potvrda dobrog rada i u drugim klubovima, a jako je važno da s njima imamo dobre odnose. Postoji velika šansa da one igrače koji će kod nas manje igrati proslijedimo upravo tim klubovima u ligama ispod pa da tamo skupljaju minute i iskustvo.

Dobro suradnju NK Samobor ima i sa županijskim HNS–om (predsjednik Črnko) te postoji obećanje da će u suradnji Grada i županije i na pomoćnom igralištu u dogledno vrijeme osvanuti umjetna trava.

Matija Milić

 

Politika kluba je orijentacija na domaće snage

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002