13.12.2023.

36. Skupština Zajednice tehničke kulture Grada Samobora

Badava uspjesi i briga o mladima - ove godine ni centa više od Grada!

Svoju zadnju ovogodišnju skupštinu samoborska Zajednica tehničke kulture održala je u utorak, 12. prosinca, u dvorani srednjih škola, a na dnevnom redu, uz uobičajene administrativne točke, bio je Prijedlog programa rada i financijskog plana za 2024. godinu.

Kako je pojasnio predsjednik ZTKGS-a Ivan Vlainić, skupštinari su trebali izglasati ovaj prijedlog, po kojem im Grad Samobor, dodjeljuje ista financijska sredstva kao i prošle godine.

Vlainić je naglasio kako su kroz svoj prijedlog javnih potreba u tehničkoj kulturi, s obzirom na sveopće povećanje troškova svih članica i udruga zajednice, tražili i razumno povećanje sredstava, ali sluha i razumijevanja od strane gradskih čelnika nema.

Dakako, svi su oni ponosni na samoborske inovatore, mlade poduzetnike ponikle iz zajednice tehničara, informatičare, inženjere, pedagoge i sve ostale, koji ionako već desetljećima nemaju pristojne uvjete za rad, ali kad su novci u pitanju – ne bi išlo.

Naravno, obećali su im gradnju centra tehničke kulture, za koji su sami tehničari osmislili projekt, našli mu mjesto, isfinancirali dio dokumentacije, a projekt i nakon više od dvije godine tapka na mjestu, odnosno preživljava na obećanjima.

Zato je potpredsjednik Stjepan Črnjak zatražio od skupštinara da kao zajednica prema Gradu Samoboru upute svojevrtstan dopis kojim bi tražili da se Grad konačno očituje po pitanju gradnje ovog centra, da se krene u prikupljanje potrebnih papira za prijavu na EU fondove te da se odrede i vremenski rokovi, što je jednoglasno i prihvaćeno.

M.K.

 
13.12.2023.

Zagrebačka županija podupire obnovu obiteljskih kuća stradalih u srpanjskoj oluji

4,7 milijuna eura za sanaciju

Kako bi pomogla obiteljima čiji su domovi stradali u olujnom nevremenu 19. i 21. srpnja 2023. godine, Zagrebačka županija je na račune 6 gradova (Dugo Selo, Ivanić-Grad, Samobor, Sveta Nedelja, Velika Gorica, Zaprešić) i 10 općina (Bistra, Brckovljani, Brdovec, Kloštar Ivanić, Križ, Marija Gorica, Orle, Pušća, Rugvica, Stupnik) uplatila 4,7 milijuna eura za sanaciju šteta na stambenim objektima nužnima za život.

Gradovi i općine dužni su u što kraćem roku sredstva uplatiti fizičkim osobama čiji su objekti stradali u nevremenu, a temeljem procjene gradskih i općinskih povjerenstava iz Registra šteta te prema definiranim kriterijima. Maksimalni iznos koji se može dodijeliti iznosi do 90% vrijednosti prijavljene štete na obiteljskim i višestambenim objektima bez obzira radi li se o osiguranoj ili neosiguranoj imovini.

Sredstva za ovu namjenu u iznosu od 4,5 milijuna eura osigurala je Vlade RH, dok je Zagrebačka županija osigurala dodatnih 207.000 eura kako bi se svaki korisnik dobio do maksimalno 90% iznosa prijavljene štete.

„Zahvaljujem se Vladi RH je koja ponovno stala uz stanovnike Zagrebačke županije i osigurala znatna sredstva za sanaciju objekata nakon srpanjske oluje“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić dodavši: „Naši gradovi i općine imaju ključnu ulogu u brzoj i transparentnoj distribuciji sredstava prema našim stanovnicima i stoga im se zahvaljujem na suradnji“. Podsjetio je i kako je zahvaljujući decentraliziranim sredstvima do sada u Zagrebačkoj županiji potpisano 100 ugovora vrijednosti 30 milijuna eura za sanaciju zgrada javne namjene od potresa te da je za sanaciju cestovne infrastrukture oštećene u potresu utrošeno 88 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU.

M.B.

 
13.12.2023.

Smotra Zajednice tehničke kulture Grada Samobora

Bolje nagrada u Panama Cityju, nego zatvor u Ateni

12. je prosinca, kao što je već uobičajeno, Zajednica tehničke kulture Grada Samobora u konferencijskoj dvorani srednjih škola, organizirala smotru svojih članica - klubova i udruga.

Izložbi su prisustvovali učenici završnih razreda Srednje strukovne škole, budući inženjeri i tehničari, koji su imali priliku upoznati se s radom Zajednice, njenim programima i mogućnostima uključivanja u njihov rad.

Na to ih je posebno pozvao predsjednik ZTKGS, profesor i mentor Ivan Vlainić, koji je istaknuo dosadašnje uspjehe članova ove udruge, ali i široki spektar aktivnosti u kojima svatko može pronaći prostor za realizaciju svojih tehničarskih interesa.

Vlainić je i pojedinačno, u kratkim crtama, govorio o radu članica, rekavši kako su neke od njih okrenute prirodoslovlju, neke umjetnosti, neke sportu, ali bez tehnike i tehničke pomoći, naglasio je, niti jedna ne može funkcionirati. - Odlučite li se za tehnička zanimanja, nakon škole ćete se naći na fakultetu, sutra na sajmovima, a prekosutra u vlastitom poduzetništvu - rekao je Vlainić.

Pomoćnica glavnog tajnika Udruge inovatora Hrvatske Silvana Svilar istaknula je važnost poticanja učeničke kreativnosti, "koja je kao biljka koju treba stalno njegovati da bi rasla, baš kao i inovatorstvo da bi se razvijalo". Posebno je istaknula tradiciju i uspjehe članova samoborske zajednice tehničke kulture.

Okupljenima se obratio i predsjednik Društva inženjera i tehničara grada Samobora Stjepan Črnjak, rekavši kako se nada da će ova Smotra s prezentacijama mnogima biti poticaj za bavljenje nekom od predstavljenih djelatnosti.

Govorio je i predsjednik Društva pedagoga tehničke kulture i informatike, Felix Škiljan, založivši se za jaču promociju međunarodnih rezultata i uspjeha u tehničkoj kulturi, što bi trebala biti važnija vijest od one o povratku navijača iz Grčke. Mislim da su važnije vijesti one kao što je povratak učenika sa svjetskog natjecanju iz robotike World Robot Olympiad - WRO 2023., koje je održano u dalekom Panama Cityju, a s kojeg su se naši dečki vratili s osvojenom srebrnom medaljom.

Na smotri su se predstavili i mladi samoborski inovatori koji su već postigli uspjehe i zaslužili niz nagrada i priznanja na domaćim i inozemnim prezentacijama, izložbama i sajmovima. Neki od njih svoje su ideje pretočili u proizvode te su "zagazili" i u poduzetničke vode.

Pametnu PLANK strunjaču, koju su, zajedno sa svojim mentorima Ivanom Vlainićem i Stjepanom Razumom kreirali Erik Braun, Luka Galunić i Gabrijel Dumbović, predstavili su njeni autori.

Prisutni su se imali priliku upoznati s inovacijom Emergency Echo Device, koja omogućuje uspostavljanje nužne komunikacije u situacijama kada, zbog eventualnih prirodnih ili drugih katastrofa, nestanu standarsni vidovi komunikacija (internetski ili telefonski signal).

Jedna od inovacija, Pametni virtualni prekidač PRO-I, samoborskih studenata - inovatora Lovre Stipanovića, Josipa Oroza i mentora Ivana Vlainića, koji se već proizvodi u Indiji, izazvao je najveću pozornost na izložbi. To je pravi primjer koji svjedoči o idealnom putu koji počinje idejom, nastavlja se izradom modela, njegovim razvojem i poboljšanjem, a završava proizvodnjom i prodajom.

Za nadati se je da su Smotra i predstavljanje uspješnih inovacija učenicima pokazali pravi put i da ćemo u budućnosti svjedočiti novim uspjesima Samoboraca na domaćim i svjetskim izložbama i prezentacijama.

Robert Škiljan

 

36. Skupština Zajednice tehničke kulture Grada Samobora

Zagrebačka županija podupire obnovu obiteljskih kuća stradalih u srpanjskoj oluji

Smotra Zajednice tehničke kulture Grada Samobora

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002