04.01.2023.

POU Samobor odobren je novi Erasmus+ projekt

Digitalne vještine za 21. stoljeće

Pučkom otvorenom učilištu Samobor 20. je prosinca prošle godine odobren Erasmus+ projekt pod nazivom "Digitaliziraj svoje znanje i unaprijedi komunikacijske vještine". Riječ je o projektu "KA1 Learning Mobility of Individuals" u obrazovanju odraslih.

Projekt je trajao 24 mjeseca (20.12.2020. - 19.12.2022.), a vrijednost projekta bila je 18.046 eura.

Ciljevi projekta bili su: unaprijediti pristup novim tehnologijama, osnažiti zaposlenike u korištenju društvenih medija i digitalnih alata, unaprijediti komunikacijske vještine, stvoriti temelje za razvoj novih projekata i suradnju, unaprijediti pristup korisnicima i ostvariti nove kontakte

Održano je 6 različitih strukturiranih tečajeva te ostvarena 2 praćenja rada u ustanovama koje se također bave obrazovanjem odraslih te praćenje rada tzv. "job shadowing" unutar dvije ustanove za obrazovanje odraslih u Sloveniji.

Sudionici su posjetili Ljudsku univerzu Ptuj i Ljudsku univerzu Koper, unutar kojih se pratio način implemetacije programa za odrasle, posebno za osobe treće životne dobi, a razmjenjivana su iskustva i razgovori o suradnji i novim projektima.

Rezultat ovih posjeta je uspostavljena nova suradnja i partnerstvo s kolegama iz Ljudske univerze Ptuj te prijavljen novi europski projekt u partnerstvu 5 zemalja (Slovenija, Češka, Njemačka, Austrija i Hrvatska).

Djelatnici POU Samobor uključili su se u 6 različitih strukturiranih tečajeva, kroz koje su unaprijedili pristup novim tehnologijama, osnažili se u korištenju društvenih medija te stvorili temelje za razvoj novih projekata i suradnju: Cyber safety and digital competences – TeDiCom Online Training on Digital Competences (online zbog pandemije); Digital Media Literacy: Essential Skills for the Digital Age", Nizozemska – Amsterdam; ICT and free Web Tools in Education: Another way to Teach and to Learn, Portugal – Almada; Microsoft 365 for Education: Powerful Tools to Create, Share and Inspire, Firenca – Italija; Developing effective communication skills, Ljubljana – Slovenija te Interacitve ICT- based and WEB tools for an effective, blended, flipped and cooperative learning, Rim – Italija.

Sudionici projekta unaprijedili su svoje komunikacijske vještine i proširili spoznaje o timskom radu i kvalitetnoj komunikaciji te ostale sudionike tečajeva upoznali s radom našeg učilišta, ali isto tako, znanje i vještine koje su stekli na mobilnostima, prenijeli su svojim kolegama u POU Samobor.

Neke od tema kojima su se polaznici tečajeva bavili bile su: lažne vijesti, digitalni alati u obrazovanju odraslih, sigurnost na internetu, marketinške aktivnosti, kreiranje video priča, multimedijalnih knjiga, web stranica, kvizova i infografova, proširena realnost, Google Earth u edukaciji i mnoge druge.

Prilikom provođenja projekta nametnulo se više nepredviđenih izazova: pandemija – zbog ograničenih putovanja i straha od širenja zaraze aktivnosti unutar projekta ne odvijaju se prema planu (nemogućnost sudjelovanja u izabranim tečajevima), zbog odgađanja početka projektnih aktivnosti tečajevi koje su birali više nisu bili dostupni (javila se potreba za pronalaženjem novih tečajeva koji odgovaraju temi i ciljevima projekta), dio sudionika koji su bili predviđeni za sudjelovanje u mobilnostima nije više u mogućnosti sudjelovati u aktivnostima projekta pa se javila potreba pronalaženja novih sudionika, a kriza, inflacija i rat u Ukrajini doveli su do poskupljenja u svim segmentima društva zbog čega su se posebno pažljivo planirali načini kako se uklopiti u dodijeljeni budžet.

Usprkos svim navedenim izazovima tijekom projekta, ostvareni su svi zadani ciljevi.

Svi detalji mogu se pronaći na: https://www.samobor.hr/obrazovanje/erasmus-digitaliziraj-svoje-znanje-i-unaprijedi-komunikacijske-vjestine-c476

Zahvaljujući izvrsnim iskustvima na mobilnostima i stečenim novim znanjima i vještinama, POU Samobor prijavio je novi Erasmus+ projekt pod nazivom "Digitalne vještine za 21. stoljeće". Projekt je odobren u prosincu 2022., a njegovo provođenje slijedi u periodu od 28. svibnja 2023. do 27. studenoga 2024.

V.M.M.

 

POU Samobor odobren je novi Erasmus+ projekt

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002