12.10.2023.

U OŠ Milana Langa obilježen Međunarodni dan djevojčica

Dječaci pisali poruke ohrabrenja

U ponedjeljak, 11. listopada, učenici 2. b razreda OŠ Milana Langa, zajedno sa svojom razrednicom Zvjezdanom Malović, obilježili su Međunarodni dan djevojčica pod motom "Budi što želiš".

Čitali su o Malali Yousafzai te saznali da je imala svega 11 godina kada se počela boriti protiv talibanskog ekstremizma u Pakistanu i zalagati za pravo djevojčica na obrazovanje. Svoju je borbu nastavila i nakon što su je 2012. godine pokušali ubiti. Malala je postala najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir (2014.).

Pročitali su i poticajne poruke Brune Šimleše, nakon kojih su dječaci pisali poruke ohrabrenja djevojčicama. Poruke su im predali uz čestitku, a učenici nisu krili obostrano zadovoljstvo prilikom čestitanja.

I.M.

 
12.10.2023.

U europskom parlamentu predstavila se samoborska Bratovština sv. Jakova apostola

Jedna od dionica prolazit će i kroz Samobor

U srijedu, 11. listopada, na tematskoj konferenciji u Europskom parlamentu u Bruxellesu predstavljen je projekt hrvatskih mreža Puta sv. Jakova - "Camino de Santiago: Network of pilgrimage routes in Croatia and Bosnia and Herzegovina".

Bratovština sv. Jakova apostola iz Samobora na konferenciji je bila zastupljena s dvanaest svojih predstavnika, a skupinu su predvodili predsjednik Ante Blažević i tajnik Vedran Pražen.

Na konferenciji u organizaciji zastupnice Željane Zovko i Međuskupine Europskog parlamenta za europsko kulturno nasljeđe, Put sv. Jakova i druge europske kulturne rute, iskazan je značajan interes predstavnika europskih institucija za prezentaciju hrvatske Camino baštine te primjere dobre prakse i ostvarene rezultate projekta Camino Hrvatska.

U uvodnom izlaganju zastupnica Zovko navela je: "Put do Santiaga de Compostele već stoljećima privlači hodočasnike i prolazi kroz najudaljenije kutke Europe, a na tim stazama izgrađene su neke od najljepših hrvatskih crkava i katedrala". Na izlaganje zastupnice Zovko nadovezala se Zrinka Raguž, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU komentirajući potencijal ovog projekta za ruralni razvoj pojedinih hrvatskih regija.

Na konferenciji su izlaganja imali i predsjednik spomenute međuskupine Francisco Millan Mon, savjetnica za kulturnu baštinu pri Europskoj komisiji Gabrielle Bernoville, te direktor Europskog instituta za kulturne rute Stefano Dominioni iz Vijeća Europe.

Hrvatska Bratovština sv. Jakova predstavila se brojnim sudionicima konferencije, među kojima su bili i zastupnici Karlo Ressler i Valter Flego. Rad bratovštine i projekte koje je bratovština ostvarila u relativno kratkom roku predstavio je tajnik Pražen u svojem izlaganju.

Ante Blažević, predsjednik, po završetku konferencije izjavio je: "...Ovako snažna podrška predstavnika europskih institucija predstavlja nam izniman dodatni poticaj za daljnji razvoj hrvatskog dijela europske mreže Puteva sv. Jakova i predstavljanje bogate hrvatske kulturne baštine".

Bratovština je nastala u zajedništvu Udruge Ekosspiritus pa su ispred udruge u delegaciji bili Vlado Kenda i Radovan Librić, tajnik.

S delegacijom je putovao i mons. Nedjeljko Pintarić, koji usmjerava članove bratovštine na rast u vjeri i pravilnoj evangelizaciji u duhovnosti Puta, koja je sve traženija duhovnost među hodočasnicima današnjeg vremena.

Samoborska baština predstavljena je na konferenciji samoborskom narodnom nošnjom, koju su za tu svečanu prigodu obukli troje članova bratovštine.

Bratovština sv. Jakova, koja u župi Duha Svetoga u Noršić Selu djeluje od 2015. godine, službeni je hrvatski predstavnik u središnjoj i najstarijoj Camino instituciji - Nadbratovštini sv. Jakova u Španjolskoj. Nositelj je projekta Camino Hrvatska, koji je pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora RH.

Vodstvo bratovštine zahvaljuje zastupnici Zovko što je pozvala i omogućila u Europskom parlamentu predstavljanje Camino Hrvatska, hodočasničkog puta koji kroz čitavu Hrvatsku razvija Bratovština iz Samobora. Jedna od dionica prolazit će i kroz Samobor, u želji predstavljanja naše kulturne baštine.

Radovan Librić

 

U OŠ Milana Langa obilježen Međunarodni dan djevojčica

U europskom parlamentu predstavila se samoborska Bratovština sv. Jakova apostola

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002