27.03.2023.

Žumberački uskoci na skupštini Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske u Bjelovaru

Ponosno predstavili svoj kraj i zavičaj

U Bjelovaru je 25. ožujka održana izborna skupština Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske. Tom je prilikom održana i ceremonija postrojavanja svih predstavnika povijesnih postrojbi te položen vijenac kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u bjelovarskom parku.

Među postrojbama su bili i Žumberački uskoci, koji su ponosno predstavili svoj kraj i zavičaj.

M.R.

 
27.03.2023.

29. ocjenjivanje vina Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

Ukupni šampion je bermet Zdravka Župančića

Proteklog tjedna u prostorijama Samoborske vinogradarsko vinarske udruge, popularnoj Brenti, održano je 29. ocjenjivanje vina. Čak osamdeset i sedam pristiglih uzoraka prošli su stručno kušanje dvaju komisija na čelu s dr. sc. Ivanom Puhelek.

Prva ocjenjivačka komisija, osim predsjednice Puhelek, bila je u sastavu: Mirko Batušić, doc. dr. sc., Marin Mihaljević – Žulj, Robert Brkić, prof. dr. sc. Marko Karoglan i dr sc. Ivana Vladimira Petrić. Drugoj ocjenjivačkoj komisiji također je predsjedala Ivana Puhelek, a preostali članovi bili su: prof. dr. sc. Željko Andabaka, dr. sc. Mirela Osrečak, Aleksandar Brodski, Krešimir Hren i dr. sc. Ivan Prša.

Što se rezultata tiče, ukupni šampion je bermet Zdravka Župančića s 92 boda. U kategoriji vina miješanih bijelih sorti prvo mjesto osvojio je također Zdravko Župančić za svoj cuvée, a zlatne su medalje još pripale Krešimiru Plaščeviću (cuvée) i Marijanu Geušiću (miješane bijele sorte).

U kategoriji bijelih sortnih vina graševina Josipa Štengla s 89 bodova proglašena je šampionskom, dok su zlatne medalje još osvojili Igor Tot (zlatna medalja za dvije graševine), prošlogodišnji ukupni šampion Sandi Slak (chardonnay), Krešimir Plaščević i Ivan Horvat (obojica graševina), Leon Mahović sa svojim zelenim silvancem, Josip Matijaščić koji je na ocjenjivanje donio traminac, Hrvoje Kovačić (chardonnay) te Davor Sirovica (rajnski rizling).

Šampion u kategoriji crnih sortnih vina s 88 bodova je Branko Jaklenec, čija su dva caberneta nagrađena zlatom. Gotovo sve zlatne medalje dodijeljenje su sorti cabernet sauvignon. Trećim se zlatom na ovogodišnjem ocjenjivanju okitio Igor Tot, prošlogodišnji šampion ove kategorije Ivica Rozijan također je nagrađen zlatom, a dvije su zlatne medalje za cabernet sauvignon i rose cuvée pripale Tomislavu Slamaru.

D.C./R.S.

 
27.03.2023.

Konferencija za medije u povodu implementiranja platforme Okitoki u samoborske gradske dječje vrtiće

Okitoki ili "oki-doki"

Konferencija za medije u povodu implementiranja platforme Okitoki u samoborske gradske dječje vrtiće

Internet nas je, uz brojne ostale tehnološke novitete, sve promijenio. Puno toga nam je olakšao, ali istovremeno i uskratio – uobičajeni ljudski kontakt, još i danas nezamjenjiv u brojnim situacijama. Pogotovo kada su u pitanju djeca.

U prostorima DV-a Grigor Vitez, u vrtiću Antuntun, održana je u ponedjeljak, 27. ožujka, konferencija za medije u povodu implementiranja platforme Okitoki u samoborske gradske dječje vrtiće, koju je prvi prihvatio upravo Grad Samobor, potom Sveta Nedelja, te vrtići s područja Slavonije.

Tvrtka Mardorado d.o.o. iz Zagreba za svoj je projekt razvoja platforme Okitoki, vrijednog oko 1,5 milijuna kuna, od fondova EU dobila 1,2 milijuna kuna. Njihova aplikacija Okitoki unutar sigurne mreže omogućuje svakodnevnu komunikaciju između vrtića, odgajatelja i roditelja u realnom vremenu putem poruka i informacija te prikaz povratnih komentara i reakcija roditelja.

Grad Samobor do sada je, prema iTransparentnosti, za Okitoki isplatio oko 22.000 eura, "visi" još jedan račun od 11.000 eura, ugovor s tvrtkom Mardorado d.o.o. nije vidljiv, a prema riječima direktorice Mardorada Tatjane Novak novac iz EU dobiven je za razvoj projekta, dok cijena implementiranja u ciljane ustanove ovisi o broju uključenih korisnika, odnosno roditelja. Dakle, cijenu održavanja i troškova platforme Okitoki zapravo ne znamo.

Gradonačelnica Škrobot uvjerena je u brojne prednosti ove aplikacije, jer, kako je izjavila na kraju konferencije, ista bi potom trebala omogućiti i povezivanje s osnovnim školama u koje će djeca kasnije krenuti.

Što se tiče prijava roditelja na aplikaciju, ravnateljica DV-a Grigor Vitez Josipa Milaković rekla je da nakon tri mjeseca imaju velik broj roditelja koji koriste aplikaciju, dok je ravnateljica DV-a Izvor Martina Trošelj istaknula i problem dostupnosti aplikacije na pojedinim područjima Grada, uz to što manji broj roditelja baš i ne prihvaća ovakav oblik komunikacije. No, takvih će uvijek biti, rekle su obje ravnateljice.

Na pitanje novinara je li to dodatno opterećenje odgojiteljima, koji sada obavijesti, dnevne aktivnosti i fotografije djece koje objavljuju, pazeći na GDPR, trebaju stavljati na Okitoki platformu i odgovarati na pitanja roditelja, rečeno je da im to zapravo olakšava posao, jer su i do sada na sličan način komunicirali s roditeljima putem interneta, a ovako im je to i olakšano, jer je sada sve dostupno na jednom mjestu.

Nakon otprilike 3 mjeseca od uvođenja Okitokija, pa nadalje, hoće li netko na kraju godine usporediti i imati podatke o takozvanim benefitima komunikacije putem ove mreže u odnosu na izravnu komunikaciju vrtića i odgajatelja s roditeljima mališana?

Ili ćemo i za to platiti neku agenciju pa će sve biti "oki-doki".

M.K.

 

Žumberački uskoci na skupštini Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske u Bjelovaru

29. ocjenjivanje vina Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

Konferencija za medije u povodu implementiranja platforme Okitoki u samoborske gradske dječje vrtiće

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002