15.11.2023.

Počela serija predavanja Društva inženjera i tehničara Grada Samobora Nemirna Zemlja 2

Što nam je ostavila "nemirna Zemlja"?

U Pop-Up kinu na Autobusnom kolodvoru krenula je u utorak, 14. studenoga, serija predavanja iz ciklusa Nemirna Zemlja 2, koju, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Samobor, organizira Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora.

Već prvo predavanje privuklo je Samoborce svih generacija, kojima su Ivan Opić, dipl. ing. geologije, i prof. dr. sc. Ladislav Palinkaš pružili uvod uz teme Geologija i klimatske promjene te Geokemijske, geološke i klimatske mijene u prošlosti, s posebnim osvrtom na činjenice i postojeća istraživanja na samoborskom području.

Ing. Opić pojasnio je uočljive promjene klimatskih uvjeta u svijetu, za koje veći dio stručne i opće populacije misli da im je svojim napretkom doprinijeo i čovjek. No, naglasio je da su se brojne promjene događale i milijunima godina prije nego je čovjek kročio Zemljom, što dokazuju brojna istraživanja geologa. Danas je važno razlučiti koliko na nekom području djeluju geogeni, a koliko antropogeni faktori, te koliko astrogeni procesi mogu dodatno utjecati na opće uvjete života na Zemlji.

Prof. dr. sc. Ladislav Palinkaš detaljnije je govorio o primjerima koji su tijekom pojedinih geoloških razdoblja mijenjali naš planet. Nalazi i dokazi su posvuda oko nas pa nije teško zaključiti da se pogubni efekti na sve životne oblike manifestiraju kroz različite prirodne fenomene: drastična promjena klime, globalni šumski požari, a poseban problem je zakiseljavanje oceana i time utjecaj na niže životne forme, posebno u priobalnim pojasevima, kao što su koraljni grebeni, puževi, rakovi i ostala puzajuća bića.

Unatrag desetak godina, prije današnje ekološke krize i panike, geolozi su primijetili i studirali brojne geološke pojave pri čemu su se tražila i neuobičajena objašnjenja, kao što su meteoritski udari, masovna izumiranja, pomicanje kontinenata, vrući vulkanski vatreni pojasevi, trusne zone itd.

Pri kraju predavanja razvila se i živa rasprava uz brojna pitanja govornicima, koji su vrlo razumljivo pojašnjavali što nam se to zapravo događa te kako se i zašto Zemlja mijenja.

A, trebali bi znati svi – jedino mijena je stalna.

M.K.

 
15.11.2023.

Druga sezona kviza "Pokaži koliko znaš"

Učitelji, nastavnici, pedagozi, javite se!

Druga sezona kviza

OŠ Milana Langa poziva sve djelatnike samoborskih i svetonedeljskih osnovnih i srednjih škola na sudjelovanje u pub kvizu!

"Pokaži koliko znaš", kvizaški projekt koji je zaživio prošle godine, ponovno se vraća na velika vrata u Breganu, a over se godine očekuje još veći broj natjecatelja.

Prvo ovogodišnje okupljanje bit će u četvrtak, 23. studenoga, u 19,30 sati.

Sudjelovati mogu svi djelatnici škola i njihovi suradnici (nakladnici i sl.). Svaka skupina treba imati najmanje dva, a najviše četiri redovna člana (zamjene su dobrodošle).

Prijavite svoju ekipu čim prije, na http://https://docs.google.com/.../1E2TS.../edit...

I.M.

 

Počela serija predavanja Društva inženjera i tehničara Grada Samobora Nemirna Zemlja 2

Druga sezona kviza "Pokaži koliko znaš"

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002