07.12.2018.

Članice KUD-a Oštrc predstavile rad Rudnika sveta Barbara na međunarodnom skupu u Poljskoj

Komercijala ili očuvanje baštine?

Na četverodnevnoj konferenciji koju su pod motom "Susretnimo se i razmijenimo iskustva" organizirali u cijelom svijetu poznati rudnici soli Wieliczka i Bochnia te Krakowski muzej soli u Wieliczkoj, sudjelovalo je gotovo 200 stručnjaka iz područja rudarstva i rudarske muzeologije iz 18 zemalja, a u Poljskoj su bile i članice KUD-a Oštrc Silvija Turk i Maja Klisurić.

Iako je ovo bio prvi takav skup u organizaciji ove tri institucije, pokazao se vrlo uspješnim u ostvarenju svojih ciljeva - razmjeni iskustava između malih i onih nešto većih muzeja te predstavljanju dostignuća, ali i izazova s kojima se suočavaju rudarski muzeji u cijelome svijetu.

Program skupa obuhvatio je sve aspekte rada u rudarskom muzeju – od financijskih i organizacijskih, preko zaštite i konzervacije do planiranja turističkih ruta i obrazovne funkcije rudnika.

Najzanimljiviji su svakako bili primjeri dobre prakse koje su iznijeli kolege iz Italije, Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Slovenije, SAD-a, Rumunjske, Francuske...

U okviru skupa organizirana su i dva trosatna turistička posjeta rudnicima soli Wieliczka i Bochnia, tijekom kojih su sudionici skupa upoznati ne samo s ljepotom i kulturnim nasljeđem ovih dvaju rudnika – muzeja, već i s njihovom veličinom u smislu broja zaposlenih, financiranja i slično. Fascinirao nas je broj od 140 000 posjetitelja koji mjesečno posjete rudnik soli u Wieliczkoj, kao i iznos veći od 2 milijuna eura, koliko Wieliczkoj svake godine daje država.

Posebnost ovoga rudnika velike su dvorane u kojima se održavaju vjenčanja, koncerti, modne revije ili pak boksački mečevi, a pnutar rudnika djeluju hostel, jedinica za liječenje bolesti dišnih puteva, košarkaško igralište i igraonica. Ipak, najimpresivnija je Velika kapela, u potpunosti isklesana u kamenoj soli. Isklesala su ju tri rudara, i to izvan radnog vremena. Još dojmljiviji je rudnik u susjednom gradiću Bochnia, koji nije tako razvikan i blistav, ali pruža autentičnije iskustvo rudnika.

Rudnik sveta Barbara na skupu je predstavljen posterskim izlaganjem i stručnim člankom "Buđenje rudarskog nasljeđa u Hrvatskoj – primjer Rudnika sveta Barbara iz Ruda", koji su napisali Josip Lebegner, Silvija Turk i Maja Klisurić iz KUD-a Oštrc, u suradnji s Nataliom Kowalskom s Krakowskog tehničkog fakulteta AGH. Članak je izložen trećeg dana konferencije u dijelu koji se bavio obrazovnom ulogom rudarskih muzeja i njihovom suradnjom s lokalnom zajednicom te je izazvao velik interes kolega iz cijele Europe.

Posebnost ovoga rada, kao i Rudnika sveta Barbara, je u tome da je to jedini muzej predstavljen na ovom skupu kojim se upravlja iz ljubavi prema baštini, dobrovoljno i volonterski. Svi ostali sudionici skupa zaposleni su u rudarskim muzejima ili su nekad radili kao rudari. Najviše čuđenja izazvala je činjenica što naš rudnik nema zaposlenih, funkcionira na volonterskoj bazi i vode ga mladi ljudi koji do početka obnavljanja nisu imali baš nikakva znanja iz rudarstva ili geologije.

Ovaj vrlo dobro organiziran skup i kolege koji su nesebično dijelili svoje savjete i iskustva, otvorio je neke nove vidike, želje i planove vezane za našu svetu Barbaru. Nadamo se da će se do sljedećeg kongresa ostvariti bar neke od njih.

Maja Klisurić

 

Članice KUD-a Oštrc predstavile rad Rudnika sveta Barbara na međunarodnom skupu u Poljskoj

Arhiva 2018

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002