30.03.2018.

Četvrti Noćni križni put

Hodali, molili se, pa opet hodali

Četvrti put hodali su župljani samoborskih župa i hodočasnici iz raznih krajeva Hrvatske, od Splita, Istre i Međimurja, u noći Velikog četvrtka na Veliki petak u procesiji Noćnog križnog puta u organizaciji Bratovštine sv. Jakova, Bratovštine svete Helene i Obiteljske zajednice žive krunice. Pod geslom "Objavi mi radost i veselje, nek se obraduju kosti satrvene." (Ps. 51) sudjelovalo je oko 110 hodočasnika svih životnih dobi, koji su prošli četnaest kilometara i posjetili četrnaest crkvi, kapela i križeva krajputaša u samoborskoj župi svete Anastazije te pritom zastali i razmatrali Muku Gospodina Isusa Krista.

Križonoša je ove godine bio iz redova Bratovštine sv. Jakova apostola, Marko Ščrbec, župljanin župe Vrbani iz Zagreba i član Bratovštine sv. Jakova apostola, a pratilo ga je osam mladića i muškaraca, prijatelja i članova bratovštine noseći kandalabre, obučenih u svečane tunike bratovštine: Roko Matić, Domagoj Baričić, Vlado Kenda, Ivan Levstek, Vedran Šančić, Zvonimir Crnogorac i Ante Blažević. Osim članova i prijatelja Bratovštine sv. Jakova apostola pratnju su činili i članovi Bratovštine sv. Helene i Obiteljske zajednice žive krunice koji su bili obučeni u svečana odijela svojih zajednica.

Marko je nosio križ kao molitvu i žrtvu za ponizno srce, a ta nakana bila je uzeta i za sve okupljene župljane drevne župe svete Anastazije. Marko je suprug i otac. Ima sina Jakova, a supruga Ana pod svojim srcem nosi drugo dijete. Marko je praktični vjernik. Procesijom je ravnao vjeroučitelj Radovan Librić, a dio meditacija predvodio je vlč. Danijel Hačko, kapelan samoborski.

Procesija je hod započela u franjevačkoj crkvi Uznesenja BDM i nastavila preko Tepca, Taborca, Gornjega kraja, Gradišća, Dubrave i Vrhovčaka prema Svetoj Heleni, gdje se molila 12. postaja. Sudionici su zastali na molitvu u kapelama i ispred križeva koji se nalaze na dionici puta, a dočekivali su ih čuvari kapela i vjernici u selima. Toplim čajem ih je dočekala Mira Rubinić kod sv. Mihalja i vjernici sela Vrhovčak, a organizatori su pripremili okrepu i na Gradišću. Za meditaciju postaja koristio se tekst Tomislava Ivančića "Pođi za mnom", a u čitanju su se izmjenjivale sve generacije sudionika procesije.

Završne postaje bile su u kapeli časnih sestara u Gajevoj ulici i župnoj crkvi svete Anastazije, gdje je završio cjelonoćni hod. U župnoj crkvi dočekao ih je župnik Davor Štuljan, podjelivši svima završni blagoslov.

Noćni hod donio je svoje duhovne plodove, otvoreno srce za žrtvu koja je potrebna za životni hod vjernika.

Tako se i naš Samobor pridružio tisućama hodočasnika koji su u istom terminu hodočastili za križem na brojnim dionicama noćnih procesija u našoj Hrvatskoj, želeći počastiti svojim hodom Krista Gospodina.

Radovan Librić

 

Četvrti Noćni križni put

Arhiva 2018

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002