20.01.2018.

Akcija "Očistimo Hrvatsku od auto-olupina powered by Renault", uz potporu Zagrebačke županije

Romeo Ibrišević je nezaustavljiv!

Akcija

U novootvorenom Centru za posjetitelje Svete Nedelje i mjesne Turističke zajednice postavljena je izložba dvanaestoro umjetnika čija su djela nadahnuta akcijom i fotografijama Romea Ibriševića.

Prva je to u nizu izložbi koje će uslijediti pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, koja je prepoznala važnost cijelog projekta za podizanje ekološke svijesti. Dvanaestoro odabranih ovaj put su umjetnici koji žive i rade u našoj županiji: Korana Gajski Filipović, Svjetlan Junaković, Milan Trenc, Jugan Splivalo, Dalibor Jelavić, Vatroslav Kuliš, Miljenko Bengez, Romeo Magaš, Milan Komljenović, Izvor Oreb, Emilija Karlavaris i Bachrach & Krištofić.

Fotograf Romeo Ibrišević u suradnji s tvrtkom Renault Nissan Hrvatska prije četrnaest godina započeo je akciju "Očistimo Hrvatsku od auto-olupina". Nakana je bila osvijestiti građane o važnosti očuvanja prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života pojedinca i društva. Uz pomoć mnogih zaljubljenika u prirodu Romeo je tijekom akcije prošao više od 200 000 kilometara, uklonivši više od 15 000 automobilskih olupina iz nacionalnih parkova i parkova prirode.

U akciju su se u međuvremenu uključili i umjetnici na svoj način: odabrali bi jednu Romeovu fotografiju koja dokumentira izvlačenje auto olupine iz prirode, fotografija je potom otisnuta na slikarsko platno, a onda su umjetnici, svatko u svom stilu, intervenirali na nj. Ta su djela prvi put pokazana 2016. na izložbi u Medijateci Francuskog instituta. Bila su izložena dvadeset i dva originalna umjetnička rada koji upozoravaju na naš neprimjeren odnos prema prirodnim dobrima.

Pozivamo stoga umjetnike da se nastave uključivati u akciju, da vlastitom originalnom kreativnom energijom kažu: dosta je uništavanja prirode! Usporedimo li Romeove fotografske predloške sa slikarskim radovima lako je zaključiti da smo prešli dopuštenu granicu bahatosti spram prirode. Kako je to prije uvijek bivalo: umjetnici govore u tišini, ali poslije se njihov glas daleko čuje. Umjetnost nikad ne želi biti skromna, nego gromoglasna. U današnjem svijetu buke, nadamo se da će do nekih ušiju doprijeti i ova poruka: svi smo mi duboko u duši ipak romantični i želimo vidjeti idiličan krajolik nenarušenog sklada.

Kada više nikome ne bude "cool" ostavljati smeće u prirodi, možda uspijemo ovaj planet ostaviti upotrebljiv i budućim generacijama. Ako ništa drugo, i umjetnici su pokazali da ima onih kojima je do toga stalo.

Nadamo se da ćete i vi prepoznati važnost ovog projekta i svojim se slikarskim kistom uključiti u njega.

Akcija se nastavlja dok posljednja olupina ne završi tamo gdje joj je mjesto: u reciklažom dvorištu!

Izložbu možete razgledati od ponedjeljka do petka, od 8 do 16 sati, u Centru za posjetitelje u Svetoj Nedelji. Izložba će biti otvorena do 5. veljače 2018. godine.

T.I.

 

Akcija "Očistimo Hrvatsku od auto-olupina powered by Renault", uz potporu Zagrebačke županije

Arhiva 2018

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002