20.01.2018.

Akcija "Očistimo Hrvatsku od auto-olupina powered by Renault", uz potporu Zagrebačke županije

Romeo Ibrišević je nezaustavljiv!

Akcija

U novootvorenom Centru za posjetitelje Svete Nedelje i mjesne Turističke zajednice postavljena je izložba dvanaestoro umjetnika čija su djela nadahnuta akcijom i fotografijama Romea Ibriševića.

Prva je to u nizu izložbi koje će uslijediti pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, koja je prepoznala važnost cijelog projekta za podizanje ekološke svijesti. Dvanaestoro odabranih ovaj put su umjetnici koji žive i rade u našoj županiji: Korana Gajski Filipović, Svjetlan Junaković, Milan Trenc, Jugan Splivalo, Dalibor Jelavić, Vatroslav Kuliš, Miljenko Bengez, Romeo Magaš, Milan Komljenović, Izvor Oreb, Emilija Karlavaris i Bachrach & Krištofić.

Fotograf Romeo Ibrišević u suradnji s tvrtkom Renault Nissan Hrvatska prije četrnaest godina započeo je akciju "Očistimo Hrvatsku od auto-olupina". Nakana je bila osvijestiti građane o važnosti očuvanja prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života pojedinca i društva. Uz pomoć mnogih zaljubljenika u prirodu Romeo je tijekom akcije prošao više od 200 000 kilometara, uklonivši više od 15 000 automobilskih olupina iz nacionalnih parkova i parkova prirode.

U akciju su se u međuvremenu uključili i umjetnici na svoj način: odabrali bi jednu Romeovu fotografiju koja dokumentira izvlačenje auto olupine iz prirode, fotografija je potom otisnuta na slikarsko platno, a onda su umjetnici, svatko u svom stilu, intervenirali na nj. Ta su djela prvi put pokazana 2016. na izložbi u Medijateci Francuskog instituta. Bila su izložena dvadeset i dva originalna umjetnička rada koji upozoravaju na naš neprimjeren odnos prema prirodnim dobrima.

Pozivamo stoga umjetnike da se nastave uključivati u akciju, da vlastitom originalnom kreativnom energijom kažu: dosta je uništavanja prirode! Usporedimo li Romeove fotografske predloške sa slikarskim radovima lako je zaključiti da smo prešli dopuštenu granicu bahatosti spram prirode. Kako je to prije uvijek bivalo: umjetnici govore u tišini, ali poslije se njihov glas daleko čuje. Umjetnost nikad ne želi biti skromna, nego gromoglasna. U današnjem svijetu buke, nadamo se da će do nekih ušiju doprijeti i ova poruka: svi smo mi duboko u duši ipak romantični i želimo vidjeti idiličan krajolik nenarušenog sklada.

Kada više nikome ne bude "cool" ostavljati smeće u prirodi, možda uspijemo ovaj planet ostaviti upotrebljiv i budućim generacijama. Ako ništa drugo, i umjetnici su pokazali da ima onih kojima je do toga stalo.

Nadamo se da ćete i vi prepoznati važnost ovog projekta i svojim se slikarskim kistom uključiti u njega.

Akcija se nastavlja dok posljednja olupina ne završi tamo gdje joj je mjesto: u reciklažom dvorištu!

Izložbu možete razgledati od ponedjeljka do petka, od 8 do 16 sati, u Centru za posjetitelje u Svetoj Nedelji. Izložba će biti otvorena do 5. veljače 2018. godine.

T.I.

 

Akcija "Očistimo Hrvatsku od auto-olupina powered by Renault", uz potporu Zagrebačke županije

Arhiva 2018

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002