19.05.2018.

Dan otvorenih vrata Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

Šampion izložbe Cabernet Sauvignon Ivice Rozijana

Nakon ocjenjivanja svih 119 uzoraka vina i bermeta, pristiglih od strane pedesetak članova Samoborsko vinogradarsko vinarske udruge, u subotu, 19. svibnja, na Danu otvorenih vrata udruge uručene su medalje i priznanja najuspješnijima. Najbolji su se okitili naslovom šampiona ili zaslužili zlatne, srebrne, brončane medalje i priznanja.

Kako je naglasio predsjednik ocjenjivačke komisije, ugledni enolog Zdenko Ivanković, godina 2017. nije baš pogodovala vinarima, ali usvajanjem novih tehnologija zaštite grožđa i velikim zalaganjem samoborski su vinogradari dobili kvalitetnu kapljicu.

U kategoriji sortnih bijelih vina naslov najbolje ocijenjenog pripao je Tramincu Zdravka Runtasa, koji je s 87 bodova osvojio zlatnu medalju i titulu šampiona.

Marijan Žganjer imao je najbolje bijelo vino mješanih sorti Cuvee te s 86 bodova osvojio zlatnu medalju, čime mu je pripala i titula šampiona.

Božidar Komerički je za svoj bermet u kategoriji aromatiziranih vina, također s 86 bodova, osvojio zlatnu medalju i titulu šampiona.

Ipak, ovaj je put svojim Cabernet Sauvignonom sve zasjenio Ivica Rozijan. 91 bod, velika zlatna medalja i naslov šampiona izložbe zasluženo su pripali ovom mladom vinogradaru i vinaru.

- Ponosan sam na ovaj rezultat, jer je to rezultat pristupa i truda pri proizvodnji mojega Cabernet Sauvignona. To je i najbolja nagrada za sve uloženo. Nakon ovog uspjeha idem dalje. Svoje ću uzorke na ocjenjivanje dati diljem Hrvatske, ali i poslati na međunarodna natjecanja. Struka kaže da imam vrhunski proizvod. No, to treba i pokazati na nadolazećim ocjenjivanjima - zadovoljan je bio nakon primljenih nagrada Ivica Rozijan.

Dodijeljene su ukupno 34 zlatne, 56 srebrnih, 25 brončanih medalja i 4 priznanja. Cjelokupan dojam na Danu otvorenih vrata Samoborske vinogradarsko vinarske udruge, upotpunila je, uz degustaciju vina, i pripremljena hrana. Grah na lovački način, koji su pripremili Stjepan Sirovica i Igor Jaić Krasnik, svim je prisutnima "dobro legao".

Cjelokupno je druženje bilo oplemenjeno svirkom sastava Janko + Vlado + Božo + Reno, koji su izmamili ne samo pljesak, već i potaknuli goste na zajedničku popevku.

- Mislim da smo ovo naše 25. jubilarno druženje nakon ocjenjivanja vina u svemu obilježili na željeni način, a Samoborci i ostali gosti koji su nas pohodili u Brenti bili zadovoljni. To nam je kao organizatorima i najveća nagrada - na kraju je naglasio predsjednik udruge Marijan Žganjer.

F.S.G.

 
19.05.2018.

U Noršić Selu održan 6. Dan ljekovitog bilja

Istinska "škola za život"

U Noršić Selu je 17. svibnja, već šestu godinu zaredom, održan Dan ljekovitog bilja, jedinstven projekt, za kojeg organizatori tvrde da ga "nigdje nema".

Učenici su tog dana, zajedno s učiteljicama, podijeljeni u timove i u maloj područnoj školi za tili čas rade čuda. Po unaprijed pripremljenim receptima i unaprijed pripremljenim namirnicama rade delicije kakve zasigurno nećete probati kod svoje kuće. I to od bilja koje raste u neposrednoj blizini škole. Ljubičice, jagode, koprive, maslačak... biljke koje su oko nas, a pretvaraju se u čarobna predjela, juhe i ukusne deserte! Zadrugari rade i vlastite sokove, kreme, med...

Projekt je prepoznat i izvan granica Hrvatske pa su ove godine pristigle i gošće iz slovenske škole u Velikoj Dolini. Još jedan dokaz da prava prijateljstva ne mogu omesti bodljikave žice i crtanje granica po moru...

U Noršiću uživaju učenici, uživaju učitelji, ne može ih omesti baš ništa (pa ni uobičajeni nestanak vode, baš kad je Dan bilja), a jela koja pripremaju su zaista za najveće sladokusce. Svi koji godinama dolaze ističu da im je "srce veliko k'o kuća" i da takvo nešto ne bi propustili ni za što!

I sama škola je jedinstvena po mnogočemu - kao što su, primjerice, pustinjske oaze - kultna mjesta u nepreglednom pijesku, pa se sa sigurnošću može ustvrditi da je noršićka ljepotica oaza među planinskim školama. Naravno, na takvom se mjestu baš svi osjećaju dobro.

Ili, kao što kaže jedna od učiteljica, Kornelija Turić Dorotić: "Imamo zajednički cilj, a po timovima su pojedinačni ciljevi - pomažemo jedni drugima, nema natjecanja, podmetanja i izmotavanja, a vrednovanje je jasno, stiže brzo i sjajna je motivacija. Najvažnije od svega - uživamo u druženju, suradnji i plodovima rada".

Nije li baš to, zapravo, ono što svi želimo - ta "škola za život"?

I.M.

 

Dan otvorenih vrata Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

U Noršić Selu održan 6. Dan ljekovitog bilja

Arhiva 2018

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002