01.10.2018.

Stavrofor Milan Vranešić predvodio hodočašće u Svetu Zemlju

Hodali stopama otjelovljenog Boga

Protojerej stavrofor Križevačke eparhije o. Milan Vranešić predvodio je od 21. do 29. rujna 2018. hodočašće vjernika u Svetu Zemlju. Na hodočašću su sudjelovali grkokatolici Žumberačkog vikarijata iz Samobora, Zagreba i Karlovca, a Žumberčanima su se pridružila i dvojica svećenika Bjelovarsko-križevačke biskupije: vlč. Branko Fresl, rodom iz Samobora, i vlč. Mijo Posavec.

Osim žumberačkih vjernika na duhovnom hodočašću su sudjelovali i grkokatolici Rusini iz župa Petrovci i Mikluševci, što hodočašću daje širi eparhijski značaj. Duhovni voditelj hodočašća o. Milan Vranešić tradicionalno već godinama vodi skupine vjernika u domovinu Isusa Krista, a kao stručni voditelj i ove godine hodočašću se pridužio dr. fra Tomislav Vuk, prijatelj hrvatskih grkokatolika i franjevac koji stalno boravi u Jeruzalemu. Dolaskom u Izrael hodočasnici su odsjeli u Jeruzalemu, odakle su svakodnevno polazili u obilazak najsvetijih mjesta kršćanstva. Tijekom posjeta rijeci Jordanu obavljena je obnova Krsnog zavjeta, jer je upravo 2018. godina među Hrvatima grkokatolicima obilježena kao godina obnove Krsnog zavjeta.

Tijekom obilaska svetozemskih svetinja služene su i grkokatoličke liturgije u tamošnjim katoličkim crkvama istočnog obreda. Izraelski grkokatolici bili su napose sretni što su ih pohodila braća iz Hrvatske. Zajednica hodočasnika tijekom svog boravka u Svetoj Zemlji nosila je i specifične torbe sa znakom Godine obnove Krsnog zavjeta i hrvatskim nacionalnim obilježjima, što je naišlo na veoma pozitivne reakcije domicilnog stanovništva. Hrvatski grb prepoznat je diljem Izraela kao simbol sportskih, ponajprije nedavnih nogometnih, uspjeha, tako da su pozitivne emocije bile prisutne na svakom koraku. Hodočašće je, između ostalog, zbližilo i same vjernike, koji su u molitvi i zajedništvu tijekom osam dana proveli nezaboravne trenutke u Isusovoj domovini.

No, iznad svega treba istaknuti duhovno iskustvo koje će trajno obogatiti svakog hodočasnika ponaosob. Biti na mjestima na kojima je nekada hodao sam utjelovljeni Bog, Isus iz Nazareta, osjećaj je koji se ne može riječima opisati. Biti na mjestu Njegova rođenja, Njegova javnog djelovanja i, konačno, na mjestu Njegove smrti i uskrsnuća nešto je što zasigurno ispunjava dušu posebnom milošću. Nakon predivnih osam dana zajedništva hodočasnici su se vratili u domovinu gdje su ih dočekali njihovi najmiliji.

T.I.

FOTO:

- Na Pastirskim poljanama u Betlehemu

- Obnova krsnog zavjeta na rijeci Jordan

- Mile, naoružan samo dobrom voljom s dobro naoružanim izraelskim vojnikinjama

 

Stavrofor Milan Vranešić predvodio hodočašće u Svetu Zemlju

Arhiva 2018

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002