07.06.2018.

Sportska rekreacija za osobe zrele životne dobi

Zdravi, aktivni i veseli - spremni za ljeto!

Sportska rekreacija za osobe zrele životne dobi

Pravi dokaz da pripreme za ljeto počinju na jesen naši su samoborski umirovljenici koji su još od prošle godine marljivo vježbali dva puta tjedno. Svaki utorak i četvrtak bili su rezervirani za zdraviji život, a sad su definitivno zaslužili ljetnu pauzu.

Hvalevrijedan projekt započeo je idejom da se osobama treće životne dobi poboljša psihofizičko zdravlje, poveća kvaliteta života, ali jedan od glavnih ciljeva jest i međusobno druženje. Samoborski umirovljenici i umirovljenici iz okolice grada koji su članovi Udruge sindikata umirovljenika Samobora uz podršku Društva za sportsku rekreaciju Out Fit i financijsku podršku Samoborskog športskog saveza, dobili su priliku raditi na sebi, stvoriti nove zdrave navike i pritom se dobro zabaviti.

Kroz jednu sezonu umirovljenici su u terminu od 16:30 do 17:30 svakog utorka i četvrtka u centru FitnessOf Samobor učili kako pravilno izvoditi pojedine vježbe, kako pravilno disati i napraviti istezanje nakon vježbanja, dobili su savjete o zdravoj prehrani i međusobno si postali podrška i prijatelji. Na svakom je treningu uz njih bio trener, čija je uloga bila praćenje, savjetovanje i prilagođavanje treninga njihovim potrebama i mogućnostima.

Projekt pod nazivom "Sportska rekreacija za osobe treće životne dobi" temelji se na izvođenju vježbi za jačanje svih mišićnih skupina kako bi se djelovalo na fizičku izdržljivost, prevenirali padovi, poboljšala se koordinacija pokreta te se prevenirali problemi inkontinencije. Vježbe koje su izvodili ojačale su njihove zglobove i kosti, što im omogućava lakše kretanje i prevenciju lomova kostiju. Plus, linija za ljeto je tu.

Nakon pet mjeseci vježbanja samoborski su seniori zaslužili pauzu te na jesen ove godine kreću opet u nove pobjede. Osmijeh na njihovim licima nakon zadnjeg treninga u sezoni govori sve – prvi dio projekta je uspješno odrađen. Dostojanstveno starenje, psihofizičko zdravlje i otpornost te kvalitetniji privatni i društveni život samo su neke od dobrobiti s kojima naši umirovljenici koračaju dalje u život.

Hvala svima koji su bili dio ove priče i, naravno, vidimo se na jesen, kada krećemo u nove zdrave avanture.

Centri za rekreaciju i rehabilitaciju FitnessOF ponudom su usmjereni na sve one koji vole vježbati, ali i one koji ne vole vježbati, ali moraju. Individualni pristup svakom članu, briga o njegovim potrebama i stvaranje ozračja gdje vježbanje više nije neophodno, nego poželjno, glavni je cilj kojem težimo. Tu smo za svakog rekreativca koji cijeni svoje zdravlje i želi se za sebe prikladno brinuti, ali i za sve one koji žele biti dio našeg tima i pomagati ljudima da pomognu sebi u svrhu dugoročnog zdravlja.

Ines Ibrišević

 

Sportska rekreacija za osobe zrele životne dobi

Arhiva 2018

2023

2022

2021

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002