31.05.2019.

Pučko otvoreno učilište predstavilo novi projekt Gastro klub za pametno zapošljavanje

990.325 kuna za 50 polaznika

Pučko otvoreno učilište predstavilo novi projekt Gastro klub za pametno zapošljavanje

U Maloj dvorani Galerije Prica u petak, 31. svibnja, održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen novi projekt Pučkog otvorenog učilišta Samobor Gastro klub za pametno zapošljavanje, koji je, u sklopu programa Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III, u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 990.325,04 kuna, a partneri POU-u, koji je nositelj projekta, su Grad Samobor, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Ispostava Samobor, samoborska Srednja strukovna škola i Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola, te Udruga Pozitiva Samobor.

Tijekom dvije godine kroz program edukacije i radionice proći će sveukupno oko 50 polaznika – ciljano 5 mladih nezaposlenih osoba za zanimanje elektroinstalatera za pametne kuće i 10 mladih nezaposlenih osoba za zanimanje kuhara, s posebnim naglaskom na pripremu autohtonih jela sjeverozapadne Hrvatske, dok će za nezaposlene osobe starije dobi iz teško zapošljivih skupina biti osmišljen program za osposobljavanje za priprematelja jednostavnih jela i slastica. U sklopu projekta bit će održane i motivacijske radionice za učenike srednjih škola koje će im pomoći pri ulasku na tržište rada.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor Jelena Vojvoda istaknula je kako je projekt u početnoj fazi pa se tek očekuje natječaj za izbor voditelja, ali se već točno zna što će tko od partnera odraditi, te naglasila da su svi troškovi polaznika ovih programa i radionica u cijelosti pokriveni, kao i sredstva za potrebnu opremu za radionice.

Iznimno je važno, kako su naglasili ravnatelji dviju naših srednjih škola uključenih u projekt, Mirjana Kroflin iz ETUŠ-a i Davor Škiljan iz Srednje strukovne škole, što projekt uključuje i razvijanje 2 nova kurikuluma - jedan iz područja ekonomije i ugostiteljstva, a drugi koji će povezati deficitarna zanimanja s poslodavcima, što će odraditi nastavnici i profesori naših škola, s krajnjim ciljem osnivanja regionalnog centra kompetencije za obrtništvo i poduzetništvo u Samoboru.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković rekla je kako ih svaki ovakav ili sličan projekt iznimno veseli, jer sve što doprinosi smanjenju nezaposlenosti u Gradu ima i podršku gradskih čelnika, a na njezine riječi nadovezala se i voditeljica samoborske ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Jadranka Fernežir, čiji će djelatnici HZZ-a biti zaduženi za selekciju i odabir osoba koje bi se mogle uključiti u projekt.

Romina Galović iz Udruge Pozitiva Samobor potvrdila je motiviranost članova udruge da kroz svoje aktivnosti animiraju što više mladih da se prijave i sudjeluju u ovom projektu.

Novac je tu, stručnjake imamo, pa nam ostaje tek pratiti razvoj i, na koncu, realizaciju još jednog projekta kojim se Samobor opet svrstava u gradove koji sustavno na svim razinama brine o svim svojim stanovnicima.

M.K.

 

Pučko otvoreno učilište predstavilo novi projekt Gastro klub za pametno zapošljavanje

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002