10.04.2019.

Regionalna konferencija Samobor Tech Connect

Predstavljene buduće aktivnosti MTS-a

U organizaciji Poslovnog dnevnika, Grada Samobora i Poduzetničkog centra Samobor u samoborskom Centru za mlade Bunker u srijedu, 10. travnja, održana je Regionalna konferencija Samobor Tech Connect, s ciljem da se kroz prenošenje primjera dobre prakse, ali i važećeg zakonskog okvira predstave mogućnosti korištenja domaćih i EU fondova, uspostavi suradnja između institucija, malih poduzetnika i inovatora te promoviraju buduće usluge i aktivnosti projekta Mali tehnopolis Samobor.

Brojne sudionike skupa, kojem su nazočili i učenici završnih razreda Srednje strukovne škole Samobor, uvodno su pozdravili glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević, gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak i pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ivana Soić.

Gradonačelnik Beljak još jednom je istaknuo kako Grad Samobor slovi kao primjer drugim mjestima i gradovima u Republici Hrvatskoj po pitanju odnosa prema poduzetništvu i obrtništvu te poticanju njihovog razvoja, što se vidi i po rezultatima, pri čemu veliku ulogu ima i samoborska Srednja strukovna škola, danas najbolja takva škola u RH, koja je rasadnik mladih obrtnika, poduzetnika i inovatora.

Zamjenica ministra Soić rekla je kako će ovakvi centri ubuduće imati još veću podršku ministarstva temeljem nacionalne strategije gospodarstva, koja ciljano razvija 5 tematskih područja i centre kompetencije po regijama, posebno one koji se bave modernim tehnologijama i inovacijama, što odgovara i potrebama tržišta rada, sve u cilju da se u razdoblju od 2021. do 2027., kada kreće novi europski razvojni i financijski ciklus, povuče dio od ukupno dostupnih 373 milijarde EUR-a, od kojih je od 65 do 85 posto namijenjeno inovacijama i poduzetništvu.

Projekt Mali tehnopolis Samobor ukratko je predstavila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, koja je naglasila kako će ovaj novi samoborski poduzetnički inkubator već od sredine sljedeće godine moći udomiti poduzetnike početnike i sve one koji imaju dobre poslovne ideje ili inovacije, kojima će na raspologanju biti i potrebna sofisticirana oprema.

O Nacionalnoj strategiji pametne specijalizacije RH 2016.-2020., značaju regionalnih centara i tehno inkubatora te značajkama kohezijske politike EU za razdoblje 2021.-2027. govorili su Bruno Grubešić iz HAMAG-a i Diana Krčmar iz Ministarstva gospodarstva, koje je kroz razgovor vodila moderatorica kongerencije Majda Mikulandra iz Poslovnog dnevnika. Oboje govornika istaknulo je iznimnu važnost uspostavljanja sustava, inovacijske mreže i web platfome, kojima bi se povezali svi dionici u procesu razvoja poduzetništva i privlačenja potencijalnih investitora, ali i snažnije ulaganje države. Ono što nama najviše nedostaje je upravo infrastruktura za poduzetnike, koja je još uvijek rascjepkana, a unatoč većim ulaganjima sve je teže zadržati mlade talente koji bi vremenom trebali postati stupovi razvoja i napretka gospodarstva u državi.

Uslijedila je panel diskusija tijekom koje su predstavnici investitora pojasnili mogućnosti financiranja start-up tvrtki i ICT sektora kroz iskorištavanje dostupnih sredstava iz fondova EU, kao i alternativnih načina financiranja putem crowdfundinga ili "poslovnih anđela". Što se toga tiče Hrvatska je na nezavidnom mjestu, jer na natječajima često padamo radi dokumentacije, viška pravila ili kompliciranosti sustava koje smo zapravo sami sebi propisali, a zaseban problem su i konzultanti, jer je potražnja za njihovim uslugama, kao i novcem, veća od onoga što se može dobiti iz EU. No, rečeno je, ohrabruje činjenica da realan sektor dobro povlači sredstva.

Uslijedila je tribina u kojoj su sudjelovali predstavnici uspješnih tvrtki iz Samobora i okolice (Rimac automobili, Holofiction, Axilis, Klimaoprema, Proklima) te ravnatelj samoborske Srednje strukovne škole Davor Škiljan. Za razvoj svake od njih, osim financijskih ulaganja, iznimno važni su obrazovani i motivirani zaposlenici, za što je najbolji primjer Rimčeva tvrtka u kojoj danas radi više od 500 zaposlenika iz 26 zemalja svijeta. Na taj izazov odgovara upravo naša Srednja strukovna škola, rekao je ravnatelj Škiljan, koja je jedinstvena u Hrvatskoj po inovativnim predmetima, kurikulumima, broju inovacija i nastavnom kadru, pa je tako sama po sebi svojevrsni poduzetnički inkubator.

Ova regionalna konferencija pokazala je kako će Mali tehnopolis Samobor uskoro imati vrlo važnu ulogu u regionalnom razvoju poduzetništva, a svi se nadaju da će se do onda uvelike poboljšati i nužno potrebna institucionalna logistika i infrastruktura za sve poduzetnike i hrvatsko gospodarstvo u cjelini.

M.K.

 
10.04.2019.

Dojdi osmaš u Samobor 2019.

Široka lepeza obrtničkih zanimanja

Dojdi osmaš u Samobor 2019.

Predstavljanje obrtničkih zanimanja u Samoboru ove godine održat će se 11. travnja od 9 do 14 sati u prostorijama samoborskih srednjih škola. Već 7. godinu zaredom ovaj projekt Udruženje obrtnika Samobor zajednički provodi s Gradom Samoborom, Ekonomskom trgovačkom i ugostiteljskom školom Samobor, Srednjom strukovnom školom Samobor, zagrebačkim srednjim školama i Udrugom Pozitiva Samobor.

Na jedinstven način učenicima završnih razreda osnovnih škola Grada Samobora i Grada Svete Nedelje se prezentiraju obrtnička zanimanja i pružaju informacije o mogućnostima upisa u srednje škole. Uređivanje frizura, izvođenje pokusa, prezentacija 3D printera i kulinarski praktikum samo su neki od načina na koji će se osmašima predstaviti obrazovni programi srednjih škola. Veliku pažnju i interes učenika privući će oslikavanje dijelova automobila zračnim kistom koju će demonstrirati učenici Obrtničke i industrijske graditeljske škole iz Zagreba. Udruga Pozitiva Samobor predstavit će mladima svoje programe i Erasmus+ projekte.

Posebna zanimljivost za osmaše bit će "3D samoborska kremšnita", novi turistički proizvod koji će u sklopu dobivenog projekta predstaviti Ekonomska, turistička i ugostiteljska škola i Srednja strukovna škola Samobor. Projektom se promoviraju i jačaju kompetencije mladih u strukovnim zanimanjima za turizam.

Dodatna vrijednost koju "Dojdi osmaš" pruža učenicima je sudjelovanje brojnih obrtnika i poduzetnika s područja Samobora i Svete Nedelje, koji će istoga dana ugostiti osmaše u svojim obrtničkim radionicama. Učenicima će se iz prve ruke pokazati kako je to biti poduzetnik i koje sve obrazovne kompetencije obrtnici traže od svojih zaposlenika. Obzirom da učenici u srednjim strukovnim školama osim teorijskog dijela nastave imaju i praktični dio nastave, obilazak obrtničkih radionica jedinstvena je prilika za sve osmaše da uđu u svijet obrtničkih zanimanja i steknu uvid kako izgleda učenička praksa.

O važnosti ove manifestacije govori i podatak da svake godine više od 500 učenika osnovnih škola Samobora i Svete Nedelje posjeti ovaj događaj.

 

Regionalna konferencija Samobor Tech Connect

Dojdi osmaš u Samobor 2019.

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002