14.12.2019.

Novi uspjesi samoborskih mladih inovatora i njihovih mentora

Niz europskih i svjetskih priznanja se nastavlja

IENA je najstariji međunarodni sajam inovacija u Europi, koji je ove godine održan od 30. studenoga do 2. prosinca. Bivši učenik Srednje strukovne škole Samobor Krešimir Butorac, sada već student Tehničkog veleučilišta Zagreb, osvojio je zlatnu medalju i posebno priznanje KIT-Jugendpreis 2019. za svoju inovaciju Inteligentni prometni sustav. Na sajmu u Nürnbergu svoje je inovacije predstavilo više od 800 sudionika iz više od 40 zemalja svijeta, a nagrađena inovacija Krešimira Butorca njegov je završni rad koji je osmislio i razvio uz mentorstvo Ivana Vlainića. Ovom značajnom rezultatu prethodilo je osvajanje zlatne medalje na 6. Međužupanijskoj izložbi inovacija u Ivanić-Gradu u svibnju ove godine, gdje je rad osvojio zlatnu medalju, kao i na 17. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2019. u listopadu ove godine.

World Robot Olympiad je natjecanje svjetskih razmjera u kojem sudjeluje 65 zemalja širom svijeta s više od 70 000 učenika. U nedjelju, 20. listopada 2019. godine, Tim Robo S - učenici Nikola Škeva i Leonardo Klišanić iz Srednje strukovne škole Samobor, pod vodstvom mentora Ivana Vlainića, osvojio je 1. mjesto u kategoriji Regular Senior. I ostale natjecateljice i natjecatelji iz Samobora pokazali su znanje i spretnost te su podijelili 2. mjesto s ekipom SŠER iz Rijeke. Za Samoborce su još nastupili Paula Jagodić, Matija Fauković, Francesco Glasnović, Juraj Bošnjak, Matej Stipanović i Ivo Tunjić, a mentori i profesori bili su im Zlatko Damijanić i Nenad Jamić.

O težini natjecanja dovoljno govore zadaci postavljeni sudionicima – u 150 minuta trebalo je, prema pravilima organizacije, bez ikakve pomoći i shema sastaviti robota. Robot zatim treba unutar dvije minute proći poligon, pazeći na optičke kablove i panele, odraditi niz zahtjevnih zadataka i riješiti niz problemskih situacija. Natjecanje se odvijalo u tri kruga, a završilo je dodatnim krugom natjecanja u kojem je samoborska ekipa bila bolja od Riječana i time zaslužila pravo predstavljanja Hrvatske, po prvi puta u ovoj kategoriji, na svjetskom završnom natjecanju u mađarskom Győru, gdje im je, nažalost, izmaklo osvajanje medalje.

T.I.

 
14.12.2019.

Godišnja izvještajna skupština Gradske organizacije Hrvatske seljačke stranke Samobor

HSS je spreman za nove izazove i parlamentarne izbore

Članovi Gradske organizacije Hrvatske seljačke stranke Samobor okupili su se u petak, 13. prosinca, u samoborskom Centru za mlade Bunker na zadnjoj ovogodišnjoj skupštini stranke, kojoj je, uz brojne goste, simpatizere i podupiratelje najbrojnije i najjače gradske organizacije ove stranke u Hrvatskoj, od 304 delegata nazočilo njih 273 s pravom glasa.

Prije službenog nastavka skupštine prigodna priznanja za iznimnu aktivnost u radu stranke i u svojim ograncima primilo je 20-ak članova HSS-a.

Na dnevnom redu bila su izvješća o radu stranke u protekloj godini i prijedlog programa rada za naredno razdoblje, koja je članstvu, uz prigodnu video prezentaciju, iznio predsjednik GO HSS-a Željko Stanec, koji je, uz zahvalu svim članovima i stranačkim organizacijama mladih, žena, branitelja i veterana na potpori, naglasio kako je stranka konsolidirana, spremna i dovoljno snažna za sve izazove koje donose nadolazeći predsjednički i parlamentarni izbori.

- Svaki naš član u tome ima važnu ulogu i neprocjenjiva je njegova vrijednost, a ja ću se, kao i dosad, zauzimati da to nikad ne bude narušeno – rekao je Stanec.

Sva izvješća usvojena su jednoglasno, a rasprava i obraćanje nazočnih gostiju protekli su u optimističnom i poticajnom ozračju.

Skupštinarima su se potom obratili Tomo Jandrečić, Miran Šoić u ime SDP-a, zamjenik župana Hrvoje Frankić, glavni tajnik HSS-a Željko Lenart, te na kraju i predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Krešo Beljak.

U svom motivacijskom govoru Beljak se posebno osvrnuo i pohvalio vodstvo samoborskog HSS-a na čelu sa Željkom Stancem te pozvao svoje stranačke kolege i sve ostale da na predstojećim predsjedničkim izborima podrže Zorana Milanovića.

- Sve ovo, od novog vizuala stranke do jedinstva članstva iskazanog i na ovoj skupštini, djelo je novog vodstva samoborskog HSS-a na čelu sa Željkom Stancem. To je samo pokazatelj da nismo pogriješili kada smo ga izabrali da vodi HSS u Samoboru, koji je rastao od 2009. do 2013. godine, pa neznatno pao između 2013. i 2017., a sada, s novim vodstvom, primjetno ponovno raste – rekao je Beljak te naglasio kako se stranka polako, ali sigurno, vraća i na državnu političku scenu zahvaljujući harmoniji članstva i programima koje nude za rješavanje brojnih problema u državi.

Zahvalio je Beljak i samoborskom SDP-u na odličnoj suradnji, koja je, kako je rekao, prerasla u pravo prijateljstvo, svim gradskim pročelnicima sa ili bez stranačkih iskaznica, na koordiniranom radu bez razmirica, te zaključio da bi uz takvu harmoniju na državnoj razini i Hrvatska daleko brže i jače prosperirala.

Druženje HSS-ovaca i njihovih brojnih gostiju je, nakon skupštine, uobičajeno još dugo potrajalo uz predblagdanski domjenak koji su za sve priredili u Bunkeru.

M.K.

 

Novi uspjesi samoborskih mladih inovatora i njihovih mentora

Godišnja izvještajna skupština Gradske organizacije Hrvatske seljačke stranke Samobor

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002