19.04.2019.

Zelene stope trebaju vašu pomoć kako bi očistili Hrvatsku od olupina

#PočistiDalje ide dalje i ne staje!

Neprofitna Udruga Zelene stope, uz tvtku Lush, koja izrađuje svježu, rukom rađenu kozmetiku, započela je proljetno čišćenje izvlačenjem olupine starog automobila na području Vrhovčaka kod Samobora.

Volonteri iz Udruge Zelene stope su u posljednjih 15 godina očistili preko 16 000 olupina, no posao nije ni približno gotov. Još uvijek u pojedinim dijelovima Hrvatske, na području od samo 20 četvornih kilometara, može se naći i do dvadeset olupina.

Zelene stope odlučile su pomoći zaposlenicima Lusha u njihovoj globalnoj akciji čišćenja te će krajem travnja očistiti plaže i olupine s Mljeta, najzelenijeg otoka hrvatskog Jadrana, na čije plaže vjetrovi svake godine nanesu tone smeća. Kako bi svima omogućili da pomognu u čišćenju Hrvatske od olupina, dovoljno je da prijavite lokaciju i fotografiju pronađene olupine na #PočistiDalje.

R.I.

 
19.04.2019.

Javna ustanova Zeleni prsten obilježila je Dan planeta Zemlje

Hrast lužnjak - stablo za budućnost

Javna ustanova Zeleni prsten obilježila je Dan planeta Zemlje s dvije akcije - sadnjom stabla i edukativnim predavanjem Zaštita prirode i očaravajući svijet ptica selica.

U suradnji Javne ustanove Zeleni prsten i Osnovne škola Vukovina posađen je hrast lužnjak u dvorištu Područne škole Rakitovec kraj stogodišnjega hrasta lužnjaka prsnog opsega 380 cm, promjera 121 cm i visine preko 20 metara. Zbog njegove starosti, veličine i impozantnosti Zagrebačka županija zaštitila ga je u kategoriji Spomenik prirode, rijetki primjerak drveća 2001. godine. Sadnjom stabla hrasta lužnjaka u neposrednoj blizini starog željelo se ukazati na važnost očuvanja vrsta, što je i tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje.

- Zajedničkom sadnjom s djecom "mlađeg brata" hrasta lužnjaka želimo kod djece pobuditi svijest i utjecati na njihova razmišljanja o zaštiti prirode i očuvanju našeg planeta - istaknuo je Boris Gerenčević, v.d. ravnatelja JU Zeleni prsten.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić pohvalio je učenike i učitelje i sve akcije koje provode kao Eko škola te nadodao: - Vi ćete sigurno njegovati malo drvo da bi jednog dana postalo veliko kao što ćete i vi biti veliki ljudi, obzirom na odnos kakav imate prema prirodi. Sadnji drveta osim učenika i učitelja Područne škole Rakitovec te njihovog ravnatelja Damira Bedića, nazočili su još i pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Dragutin Stopić i predsjednik upravnog vijeća JU Zeleni prsten Stjepan Esih, koji je naglasio važnost ustanova u zaštiti prirode poput Zelenog prstena, koje služe očuvanju prirode, okoliša i našeg planeta.

Osim sadnjom drveta JU Zeleni prsten obilježila je Dan planeta Zemlje i edukativnim predavanjem Zaštita prirode i očaravajući svijet ptica selica u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Samoboru i Gradskom knjižnicom Samobor. Predstavljen je jedan od aspekata naše očaravajuće planete, a to je seoba ptica. Prisutni u GK Samobor saznali su što su seobe, kako se mogu pratiti ptice, koliko ih ima, zašto su one važne, kuda i kada lete, na kojim visinama lete, lete li noću ili danju, kako mogu izdržati te silne napore, ali i žalosnu činjenicu da između trećine i polovice ptica ne preživi seobu, i to često zbog ljudskog utjecaja.

Predstavljeno je 14 priča o različitim vrstama ptica; priča o pticama koja spavaju zimski san, pticama koje ne mogu sletjeti na kopno oko godinu dana, o pticama koje mogu preletjeti 11 000 km bez stanke, ali i pticama koje u životu provedu preko 2 milijuna kilometara na seobi.

Od početka 20. stoljeća do danas, broj ljudi na Zemlji porastao je četiri i pol puta, a broj ptica i drugih organizama drastično se smanjio pa danas imamo 60% manje kopnenih kralješnjaka nego je to bilo prije 50 godina, prašume su se smanjile za oko 20%, temperatura raste 170 puta brže od normalnog, a 90% morskih ptica u svom želucu ima fragmente plastike. Vrijednost usluga i resursa koje čovjek dobiva iz prirode procijenjena je na 125 tisuća milijardi $. Sve to, nažalost, govori o velikoj potrebi zaustavljanja uništavanja prirode.

Dan planeta Zemlje se obilježava diljem svijeta 22. travnja s ciljem uključivanja stanovništva u proces usmjeren prema zaštiti prirodnih resursa našeg planeta. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je "Zaštitimo naše vrste", kako bi se ukazalo na velik problem ubrzanog izumiranja milijuna vrsta. Globalna razaranja i brzo smanjenje populacije biljaka i divljih životinja izravno su povezani s uzrocima koje pokreću ljudske aktivnosti: klimatske promjene, krčenje šuma, gubitak staništa, trgovina i krivolov, neodrživa poljoprivreda, zagađenje i pesticidi. Utjecaji i posljedice su dalekosežne. Nažalost, ljudska su bića nepovratno uznemirila ravnotežu prirode i, kao rezultat toga, svijet je danas suočen s najvećom stopom izumiranja. Darovi prirode za naš planet su milijuni vrsta koje znamo i volimo – sačuvajmo ih.

B.G.

 

Zelene stope trebaju vašu pomoć kako bi očistili Hrvatsku od olupina

Javna ustanova Zeleni prsten obilježila je Dan planeta Zemlje

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002